Güncelleme Tarihi:
"Avrupa’da Yükselen Değer: Türkiye’de Yüksek Öğrenim" konulu toplantıda son yıllarda Türkiye’de üniversite eğitimi kalitesinin yükseldiği vurgulandı. Halen 75 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğü Türkiye’ye talebin giderek arttığı ifade edildi. Türk Üniversiteleri ve Kolejlerine Başvuru Servisi TRUCAS’ın düzenlediği toplantıda, Türkiye’de devlet ve vakıf üniversitesi olmak üzere iki tür üniversite bulunduğu, bunların ise statülerinin aynı olduğu bildirildi. Köln Üniversitesi’ndeki etkinlikte, Almanya’da üniversiteye gitme şansı yakalayamamış öğrencilerin Türkiye’de bu şansa sahip oldukları dile getirildi.
"Almanya’daki öğrenciler yararlansınlar"
İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Ceylan, öğrencilere şu bilgileri verdi: "Öncelikle Türk üniversitelerinin geldiği nokta benzerleriyle boy ölçüşebilir durumdadır. Hem alt yapısı hem akademik kadrosu hem de kampüs ortamlarıyla. Dünyanın her yerindeki üniversite öğrenci adayı gibi Almanya’daki Türk üniversite öğrenci adayı da elbette tercihleri arasına Türk üniversitelerini eklemelidir. Bunun ötesinde bizim burada bulunma sebebimiz buradaki bazı Türk gençlerinin Abitur, Fachabitur yaptığı halde üniversite öğrenimi yapma şansı bulamamasını öğrenmemiz. Halbuki Türkiye’de hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin yabancı öğrencilere ayırdığı ciddi miktarda kontenjanlar var. Dünyanın çok uzak coğrafyalarından öğrencilerin yararlandığı bu kontenjanlardan neden bizim insanımız yararlanmasın diye düşünüyoruz."
"Tıp, diş hekimliği ya da hukuk okuyabilirler"
Türkiye’de öğrencilerin hangi bölümleri okuyabileceği yönündeki soruya Ceylan’ın yanıtı şöyle oldu: "Yabancı bir öğrenci Türkiye’deki her bölümü okuyabilir; bölüm kısıtlaması yoktur. Bu bölümlere Abitur, Fachabitur ya da Anadolu Üniversitesi’nin açık lise programlarından aldıkları diplomalarda ibraz ettikleri başarı puanına göre başvuru yapabilirler. Özellikle tıp, diş hekimliği, hukuk fakültesi, eğitim fakültesi gibi doğrudan diplomayla meslek icra edilen bölümlerde başarı dereceleri bir miktar daha yüksektir. Özellikle tıp fakülteleri ve diş hekimliklerinde mülakat sınavları da yapılabilir. Tüm temel idari bölümler, iktisat, işletme bölümleri, tasarım bölümleri Avrupa’daki Türk gençlerine açıktır.
Türkiye’de üniversite okumak için yabancı öğrencilere bir sınav zorunluluğu yok. 2010 yılında bu zorunluluk kaldırılmıştır. Devletimiz üniversitelerin yabancı öğrenci seçimini üniversite senatolarına bırakmış. Bazı üniversiteler kontenjanları sınırlı olduğu için kendi yabancı uyruklu öğrenci sınavlarını gerçekleştiriyorlar. Kimi üniversiteler değerlendirme komisyonlarıyla, mülakatlarla ya da sportif, kültürel başarılarla öğrencilerini seçiyorlar. Ama teorik olarak, Türkiye’de bir üniversite okumak için merkezi sınav zorunluluğu yok. Öğrenci ve velilere üniversitelerin İnternet sayfalarını ziyaret ederek Türkiye’deki yüksek öğrenim imkanlarını araştırmalarını tavsiye ederim."
Toplantıya katılan Seda Ekin adlı öğrenci Türkiye’de moda tasarım bölümü okumak istediğini söyledi.
Öğrencilere, Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Ofis Müdürü Erbay Şirin, İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Selman Arslanbaş ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Birimi Başkanı Seçkin Taygun Altıntaş kendi üniversiteleri hakkında bilgiler verdiler.
Almanya’daki öğrenciler Türkiye’deki üniversiteler hakkında TRUCAS’ın www.trucas.de İnternet adresinden veya 030 78 89 97 27 numaralı telefonundan da bilgi alabilirler.