Güncelleme Tarihi:
Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) Sosyal Bilimler Sınavı’nın başlamasıyla sınav salonlarında ter döken üniversite adayları için, aileleri de okul önlerinde dua etti. Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan ve 349 bin 721 adayın katıldığı sınav, 135 dakika sürecek. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’ nde sınava girecek adaylar ve yakınlarının, sabahın erken saatlerinden itibaren sınav yerine geldiği görüldü. Adaylar, özel güvenlik görevlilerinin kimlik ve sınav giriş belgelerini kontrol etmesinin ardından üniversitenin tarihi ana kapısından içeri alındı. Sınavın yapıldığı binalara girişte ise adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlilerince elle ve dedektörle arandı. Adaylar, sınav görevlilerince sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. Salondaki görevlilerin adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptığı görülürken, gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinin ardından salon başkanları sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı. Daha sonra adaylara soru kitapçıklarıyla kalem ve silgi dağıtıldı. Adayların tuvalete gitmeleri de dahil olmak üzere, sınav salonlarından ayrılmalarına izin verilmeyeceği hatırlatılırken, ayrılan adayın bir daha içeri alınmayacağı belirtildi.
“Sınav bitimine kadar emanetçi olduk”
Adaylar sınav salonlarında ter dökerken, aileleri de bina dışında çocukları için dua etti. Sınava giren adayların yakınlarının bazıları kampüs çevresindeki çay bahçelerinde ve üniversite etrafında dua ettiği, gazete okuduğu bazılarının da bilgisayar başında zaman geçirdiği görüldü. Sınava gelen adayların bazıları çanta, toka, küpe, gözlük, cüzdan gibi kişisel eşyalarını, yakınlarını bekleyen ailelere teslim etti. Sınav bitimine kadar adaylardan bazılarının eşyalarını emanet alan Miktat Ali Kabaali, tanımadıkları çocukların da sınav sürecince eşyalarını kendisine bıraktığını söyledi. Kabaali, “Bir kaç kişiyi tanıyoruz ama sonradan sınava geç kalan adayların da eşyalarını aldık. İsimlerini yazmak için arabadan kağıt, kalem almaya gidecektim. Ancak eşim ‘Bu saatten sonra gelen olmaz, gerek yok’ dedi” şeklinde konuştu. Kızının da üniversite için içeride ter döktüğünü belirten Suat Kabaali de bütün adaylara başarılar diledi. Kabaali, öğrencilerin eşyalarını bırakabildikleri için mutlu şekilde sınava gittiklerini dile getirerek, “Telaşla çıktıkları için bazı eşyaları yanlarına almışlar. Çanta bile bırakan var. Biz de burada emanetçi olduk. Genelde kantinlere bırakılırdı, ancak kantinler kapalı. Emanetler arasında küçücük küpeler bile var. Adaylar çıkana kadar biz burada onları bekleyeceğiz” diye konuştu.
Zonguldak’ta ise, Lisans Yerleştirme Sınavları’ nın (LYS) ikinci aşaması olan LYS-4’e (Sosyal Bilimler) giren öğrenciler, girişte aranarak sınıflara alındı. Öğrenciler, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerde okulların bahçelerinde toplandı. Zonguldak Atatürk Lisesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi’nde sınava girecek adaylar, kapıda polisler tarafından tek tek arandı. Baştan aşağıya kontrol edilen adayların üzerlerindeki yasak eşyalar alındı. Sınav belgesi ve kimlik kartlarını göstererek içeriye giren öğrencilerin, yanlarına sadece ambalajları sökülmüş su şişesi almalarına izin verildi. Aileler, sınav sırasında okulların bahçesinde Kuran okuyup dua ederek çocuklarını beklerken, polisler de gürültü kirliliğine karşı okulların çevresinde denetim yaptı.
Konya’da da üniversite adayları sınavdan yaklaşık 1 saat önce sınava girecekleri okula gelip beklemeye başladı. Okul bahçesinde bekleyen bazı öğrencilerin sınav saatine kadar ders çalışması dikkat çekti. Kalem, peçete, cüzdan, saat, kolye ve küpe gibi eşyanın alınmadığı sınavda, öğrenciler sınava 45 dakika kala güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerin üzerinde bulunan etiketler de çıkartıldı.
Sınava gireceği okulu bulamayan bir öğrenci ise sınavın başlamasına bir dakika kala, yardım istediği polis ekipleri tarafından Atatürk Anadolu Lisesi’ne getirildi. Ekip aracından inen öğrenci koşarak sınavın yapılacağı okula girdi. Adaylar sınava girerken, veliler de okul bahçesinde Kuran-ı Kerim okuyarak bekledi. Okul bahçesinde 6 yaşındaki Serdar Şahin’in de sınava giren ablası Süzen Şahin için Yasin suresini okuması dikkat çekti.
Öte yandan Sivas’ta, sınav salonlarına alınan öğrenciler polisler tarafından özenle arandı. Adaylar, saat 10.00’da başlayan LYS için sabahın erken saatlerinde sınav alanlarının önüne geldi. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ve kimlikleri ile saat 09.00’da sınav salonlarına alınmaya başlayan öğrenciler, yoğun güvenlik aramalarından geçti. Adaylar, üzerlerinde bulunan madeni para, kağıt, peçete, kol saati, anahtar ve çakmak gibi eşyaları girişte bulunan emanet masalarının üzerine bıraktıktan sonra sınav salonuna alındı. Ayrıca sınava girecek kadın adayların başörtülerindeki iğne, tel toka ve küpeleri de çıkarması istendi. Öğrenciler 135 dakika süren Sosyal Bilimler (LYS-4), sınavında ter dökerken aileleri de sınavların yapıldığı binalar önünde bekledi. Çocukları sınava giren aileler okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak çocuklarının başarısı için dua etti.
İzmir'de LYS heyecanı ise, yaklaşık 29 bin adayın girmesiyle sona erdi. LYS-4'e 28 bin 791 adayın girdiği sınav bin 295 salonda yapıldı Adaylar salonlara kimlik kontrolünün ardından alındı. Tek oturumda uygulanan sınav 135 dakika sürdü. LYS-4'te tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer aldı. Her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanıldı. Adaylar sınavda ter dökerken, velileri de sınav salonları etrafında onları bekledi.
4 yıldır sınava hazırlanıyor
Türkiye genelinde yapılan üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (YGS) Sosyal Bilimler Sınavı'nda (LYS-4) Diyarbakır'da öğrenciler sınavda ter dökerken, veliler dışarıda dua etti. Yenişehir ilçesindeki Selahaddin Eyyübi Anadolu Lisesi önünde bekleyen kimi veliller Yasin-i Şerif okurken, kimisi de dua etti. Bazı velirler ise heyecanlarını bastırmak için çekirdek çıtlattı. Sıcaktan bunalan veliler gölgelik yerlere sığınarak sınavın bitmesini bekledi.
Oğlu sınava giren Sultan Kılış, oğlunun 4 yıldır buna hazırlandığını ama bir türlü kazanamadığını söyledi. Kılış, oğlunun çok çalıştığına dikkati çekerek, "Oğlumun puanı il dışındaki üniversiteleri tutsa da maddi imkansızlıktan yollayamıyoruz. Diyarbakır'da gençlere iş imkanı sağlanırsa gençler belki bu kadar üniversite sınavının peşinden koşmaz. Oğlum kitaptan başını kaldırmıyor ama stresten dolayı kaybediyor. Rabbimden dileğim tüm öğrencilerin sınavının iyi geçmesidir. En güzel yerleri kazansınlar. Bütün anne ve babaların yüzü gülsün" şeklinde konuştu.
Sınavdan erken çıkan öğrencilerden Metin Emre de tarih sorularının zor, felsefe grubu sorularının ise kolay olduğunu belirtti.
Kemerlerini çıkardılar
Edirne’de ise LYS'ye Trakya Üniversitesi salonlarında giren öğrencilerin güvenlik gerekçesiyle pantolon kemerleri alındı. Kemerlerini çıkartarak dışarıda bırakan öğrenciler yeniden polis ekiplerince aranarak içeri alındı. LYS’ye Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi’nde girecek öğrenciler sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte okula geldi. Veliler yerleşke bahçesine alınmayınca kapıda beklemek zorunda kaldı. Sınava girecek öğrenciler kapıda polis ekiplerince arandı. Kız öğrenciler kadın polis memurları tarafından saçları ve üzerleri sıkı kontrolden geçirilerek içeri alındı.
Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi’ndeki Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde sınava girecek öğrenciler polis ekipleri tarafından sıkı kontrolden geçirildi. Pantolonlarında kemer olduğu görülen öğrencilerden bunları çıkarmaları istendi. Öğrenciler çıkardıkları kemerleri yakınlarına ya da bina girişinde bulunan bankların üzerine bırakarak içeri girebildi. Uygulamalı Bilimler Fakültesi salon başkanları kemerlerin çıkarılmasına gerek olmadığı söylemesine rağmen arama yapan polis ekipleri kemer yasağının güvenlik gerekçesi olduğunu belirtti. Bina girişi yanında bulunan banklar ve çevrede çok sayıda kemer olduğu görüldü. Yasak diğer binalarda uygulanmadı. Salonların içerisinden gazetecilerin görüntü almalarına izin verilmedi.
Yönetmelik ne diyor?
ÖSYM, sınava giriş koşulları yönetmeliğinde adayların yanlarında kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya ve metal içerikli eşyalarla sınav binalarına girmesine izin verilmeyeceği belirtiliyor.