Türk gençlerden Model Birleşmiş Milletler'e yeni boyut

Güncelleme Tarihi:

Türk gençlerden Model Birleşmiş Milletlere yeni boyut
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 12:15

Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı formatında düzenlenen ve çeşitli ülkelerde lise ya da üniversiteden öğrencilerin BM'nin kurumlarını ve ülkeleri temsil ederek evrensel sorunları tartıştığı Model Birleşmiş Milletler Konferansı, İzmir'de Türkçe düzenlenerek "yerel" boyut kazandı.

Haberin Devamı

Dünyadaki birçok ülkede, gençlerin uluslararası problemleri ele alarak fikirler sunduğu, evrensel problemlere çözüm üretmeye çalıştığı Model Birleşmiş Milletler etkinliği, ilk kez BM'nin resmi dilleri olan Arapça, Çince, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Rusça dışında bir dilde gerçekleştirildi. "Çocuk hakları" temasıyla bir araya gelen Buca 85. Yıl Anadolu Lisesi öğrencileri, toplantılarda Türkçe'yi kullandı.

Buca 85. Yıl Anadolu Lisesi Model Birleşmiş Milletler Konferansı Başdanışmanı Menekşe Yıldız, Türkiye'de "Genç Öngörü" adlı çocuk derneği tarafından yürütülen Model Birleşmiş Milletler etkinliğine İzmir'de yeni bir boyut kazandırdıklarını söyledi.

Derneğin gözetiminde "çocuk hakları" temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, 80 öğrencinin katıldığını anlatan Yıldız, BM'nin çalışma prosedürünün simülasyonu olan toplantılarda öğrencilerin temsil ettikleri ülkeler adına evrensel sorunlar üzerinde kafa yorduğunu söyledi. Yıldız, Model BM'de "çocuklara uygulanan fiziksel ve ruhsal istismar", "az gelişmiş ülkelerde çocuk ölümlerinin artması", "sahraaltı Afrika ülkelerinde eğitimin yetersizliği" ve" eğitimde cinsiyet eşitsizliği" konularının değerlendirildiğini ifade ederek, "Liseli gençler çocuk haklarını uluslararası ölçekte ele alarak çözüm protokolü oluşturdu, hazırlanan raporu da BM'nin ilgili birimine ulaştıracağız" dedi.

"Amaç, gençleri evrensel konular üzerinde düşünmeye sevk etmek"

Haberin Devamı

Genç Öngörü Derneği'nin gözlemcisi olarak ilk yerel Model BM'yi takip eden Deniz Yüksel de amaçlarının gençleri evrensel konular üzerinde düşünmeye sevk etmek olduğunu anlatarak, "Dikkati çekmek istediğimiz şey, buradaki gençler bu konuları önemli buluyor ve bu konuda çözüm üretiyor, çözüm istiyor. Bu amaçla, daha fazla öğrencinin katılmasını sağlamak, onların düşüncelerini daha cesur ve net ifade edebilmesi için etkinliği Türkçe olarak düzenlemek istedik. Bu isteğimizi BM'yle paylaştık. İlk kez resmi diller dışında bir dilde düzenlenmiş oldu" diye konuştu.

İstanbul'da yapılan Model BM etkinliklerine çeşitli illerden bin öğrencinin katıldığını, İngilizce yapılan etkinliklere öğrencilerin ücret ödemek durumunda kaldığını dile getiren Yüksel, ilk kez bir okulda, sadece o okulun öğrencileriyle ve Türkçe yapılan etkinliği diğer illere de yaymayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Organizasyonun genel sekreterlik görevini yürüten 12’nci sınıf öğrencisi Hakan Okudan da, tüm dünyayı ilgilendiren konuları, farklı ülkelerin bakış açısıyla anlamanın heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, topluluk karşısında kendini rahat ifade etme, özgüven, farklı düşüncelere saygı duyma gibi kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!