Türk dünyası eğitim bakanları yükseköğretimi konuştu

Güncelleme Tarihi:

Türk dünyası eğitim bakanları yükseköğretimi konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 14:29

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Türk Üniversiteler Birliğinin hayata geçirilmesi, ülkelerimiz arasında bilimsel bilginin paylaşılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği, diploma denkliği ve daha birçok artı değer oluşturması açısından çok önemlidir" dedi.

Haberin Devamı

Avcı, bir otelde düzenlenen "Türk Keneşi (Konsey) Eğitim Bakanları 2'nci Toplantısı"nda konuştu. En önemli ortak payda olan Türk dilinin, Türk Konseyi’nin ortaya çıkışında ilham kaynağı olduğunu anlatan Avcı, şöyle dedi:
"Ömürlerini kültürümüzün, sanatımızın ve ilmi birikimimizin gelişmesine adamış Bahtiyar Vahapzadeler, Fuzuliler, Cengiz Aytmatovlar, Farabiler, İbn-i Sinalar, hepimiz için ortak değerlerdir ve onların ilmek ilmek ördüğü bir medeniyetin mirasçıları olmak bizim için büyük bir mutluluk. En önemli ilkesi 'kamil insan yetiştirmek' olan Hoca Ahmet Yesevilerin, Mevlanaların, Yunus Emrelerin, Niyazi Mısrilerin, Sarı Saltukların ışığı, bugün de gönül dünyalarımızı aydınlatıyor."

Avcı, Türk dünyasının, doğudan batıya, kuzeyden güneye ortak dil ile kıssa, masal, efsane, inanç ve anlayışlar gibi uzun zamanda oluşmuş önemli bir birikime sahip olduğunu belirtti.

Çalışma kültürüne katkı sağlayacak

Haberin Devamı

Nasreddin Hoca'nın fıkralarına hep birlikte gülündüğünü ve bunlardan dersler çıkarıldığını bildiren Avcı, şöyle devam etti:
"Geçmişten aldığımız ortak değerlerin gücüyle gençliğimize ve esasen geleceğimize kardeşlik ve iş birliği duyguları içinde daha güzel yarınlar hazırlamak, en büyük arzumuz. Doğunun en ümitvar çocukları olan gençlerimiz arasında ortak kimlik bilincinin gelişmesi, bu nedenle büyük önem arz ediyor. Şüphesiz ki bu bilinç, ileride 'Birlikten kuvvet doğar' anlayışıyla çalışma kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Bu gaye uğruna binlerce akraba öğrencinin kendi evlatlarımız gibi karşılıklı olarak ülkelerimizde okutulması, Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk Kazak Üniversitesi ve Uluslararası Manas Türk Kırgız Üniversitesi dahil birçok eğitim kurumumuzun kardeş ülkelerde açılmış olması, 'eğitimcilerin eğitimi' gibi önemli projelerin ülkelerimiz arasında uygulanması, çok önemli birliktelik göstergeleri."

Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Yönergesi

Nabi Avcı, Türk dünyası devlet başkanlarının, eğitim bakanları olarak kendilerini, "Türk Keneşi" çatısı altında eğitim alanındaki iş birliğini artırmak amacıyla görevlendirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ortak edebiyat ve tarih kitapları hazırlanması, terminoloji ve alfabe belirlenmesi, eğitim televizyonu kurulması gibi konuları ele almalarının, bu yolda önemli bir mesafe kat etmekte olduklarını gösterdiğini anlatan Avcı, "Yükseköğretim düzeyinde iş birliğine yönelik olarak Türk Üniversiteler Birliği kurulması yönünde güzel bir girişim başlatılmış ve kısa zamanda ilerleme kaydedildi" diye konuştu.

Avcı, "Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği ve Yüksek Öğretim Alanı Oluşturulmasına Dair Yönerge"nin onaylanmasıyla önemli ve büyük bir adım daha atacaklarını dile getirdi.

"Türk Üniversiteler Birliğinin hayata geçirilmesi, ülkelerimiz arasında bilimsel bilginin paylaşılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği, diploma denkliği ve daha birçok artı değer oluşturması açısından çok önemli" diyen Avcı, eğitimin önemli amaçlarından biri olan iktisadi kalkınmanın da hızlanarak devam edeceğini anlattı.

Türk dünyası ülkelerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına da değinen Avcı, şöyle devam etti:
"Üye ülkeler olarak bir yandan genç nüfus yapımız, diğer yandan özellikle Kazakistan ve Azerbaycan'ın sahip olduğu yer altı ve yer üstü zenginlikler, Kırgızistan'ın turizm alanındaki potansiyeli, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve birçok alandaki önemli tecrübesi birlikte düşünüldüğünde bu imkanları kazanıma dönüştürecek eğitimli ve nitelikli genç nesiller yetiştirmeye ne kadar ihtiyaç duyduğumuz daha iyi görülecek. Bu amacımızı, Aşık Veysel'in dediği gibi, uzun ve ince bir yolda, ihmale düşmeden, aceleye getirmeden, sabır ve gayretle çalışarak gerçekleştirebiliriz."

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadıkov, Azerbaycan Eğitim Bakan Yardımcısı Ceyhun Bayramov, Kazakistan Bilim Komitesi Başkanı Nurlan İbraim de ülkelerindeki eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Daha sonra Avcı ve Sadıkov ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Bayramov, İbraim ve Türk Keneşi Genel Sekreteri Halil Akıncı, ulusal mevzuat çerçevesinde uygulanmak üzere onaylanan Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturulmasına Dair Yönergeye ilişkin karar metnini imzaladı.

Türk dünyası için tarih kitabı hazırlanacak

Öte yandan toplantıda, Türk dünyası ülkelerindeki okullar için ortak tarih kitabı hazırlanmasına gelecek yıl mart ayında başlanması kararlaştırıldı.

Eğitim bakanları tarafından "Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi" onaylandı. Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında "Mevlana Değişim Programı" bağlamında birlik ile diğer üye ülke eğitim bakanlıklarını kapsayan benzer değişim programlarına yönelik iş birliği protokolleri imzalanmasına da karar verildi.

Haberin Devamı

Ortak bilinç oluşturulması amacıyla üye ülkelerin okullarında okutulması için tarih kitabının yazımına başlanması konusunda da mutabakat sağlandı. Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Türk Akademisi ile yürütülecek kitabın yazımı için ilgili uzmanlar, 2014 yılının mart ayında bir araya gelecek. Kitabın yazımının, mevcut benzer çalışmalardan da yararlanılarak en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Kitabın hazırlanmasından sonraki uygulamalar, üye ülkelerin mevzuatlarına göre belirlenecek.

Ortak televizyon kanalı konusunda ise yeni bir kanal kuruluncaya kadar mevcut ulusal imkanlardan yararlanılması ve bu çerçevede diğer eğitim programlarının yanı sıra çocuklara yönelik Türk kahramanlarının oynayacağı çizgi filmler yoluyla Türk tarihinin anlatılmasının önemi belirtildi.

Ayrıca, uygulanması üye ülkelerin inisiyatifinde olmak suretiyle Türk Keneşi Ortak Terminoloji Kurulunca ortaya konulan ortak alfabenin kullanılması hususunda da mutabakata varıldı.

Bir millet, iki devlet

Avcı, attıkları imzaların, onayladıkları belgelerin, gelecek on yıllar boyunca çocukların ve gençlerin önünde çok geniş ufuklar açacağını belirterek şöyle konuştu:
"Burada yaptığımız çalışmalarla eğitim bakanlıklarımız, okullarımız, üniversiteler çok daha yakın iş birliği içine girecek. Orada bir cümle gibi geçen şu ortak tarih kitabı hazırlığı meselesi o kadar çok şeyi değiştirecek ki 10, 20 yıl sonra geriye dönüp bakanlar, 'O günlerde bu olayları bizzat yaşayanlar, nasıl bu kadar duyarsız kalabilmişler bu olaylara?' diye çok şaşıracak."

Türk Keneşi Genel Sekreteri Halil Akıncı ise bir sonraki bakanlar toplantısının, 2014 yılında Azerbaycan'da yapılacağı bilgisini vererek, bunun ardından Kazakistan'da toplanılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!