Turizm işletmeciliği düşünen adaylara uzmanından öneriler

Güncelleme Tarihi:

Turizm işletmeciliği düşünen adaylara uzmanından öneriler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2018 10:59

Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Maria D. Alvarez, turizm işletmeciliği eğitimi almak isteyen gençlere, başarı için sadece bilginin yetmediğini, iyi insan ilişkileri ve tutkunun da gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Alvarez’e göre, bu sektör dışa dönük,  bu işe adanmış olan bireyler için uygun. Çünkü zaman zaman zorlayıcı olabiliyor ve çalışma saatleri uzayabiliyor.

Haberin Devamı

İşte Prof. Dr. Alvarez’in önerileri:

Turizm işletmeciliği düşünen adaylara uzmanından öneriler
Mesleğinizin zorlukları neler?
- Çok donanımlı, yönetim ve turizm alanında eğitimli olmak şart. Sektör dışa dönük, adanmış bireyler için uygun. Zaman zaman zorlayıcı olabiliyor, çalışma saatleri uzayabiliyor. Bu yüzden özveri ve tutku gerekiyor. Ayrıca çalışacaklar, turizmin önümüzdeki yıllarda varlığını koruması için sürdürülebilirliğin zorunluluk olduğunun bilincinde olmalı. Sadece ekonomik kârlılığı değil, topluma getireceği çevresel ve sosyal etkileri de dikkate alarak sürdürülebilirlik çerçevesinde kararlar verebilmeli.

En keyifli yanları ne?
- Kariyer için birçok farklı imkân veren geniş bir sektör. Mezunlar sadece otellerde ve seyahat acentelerinde değil, ulaştırma, online seyahat şirketleri, etkinlik organizasyonu, yiyecek-içecek, eğlence sektörü gibi yan alanlarda da çalışmak için gerekli bilgi ve becerilere sahip oluyor. Sürekli yeni alanlar ortaya çıkıyor. Örneğin, hastaneler sağlık turizmini büyük gelir kaynağı olarak görüp konaklama ve ağırlama bilenleri işe alıyor. Hareketli ve dinamik olduğundan işten sıkılma riski düşük.

Haberin Devamı

Eğitim süreci nasıl?
- Sadece turizmden ve sektörün özelliklerinden haberdar olmamalı; bu dinamik sektörde bir organizasyonu yönetebilmek için gerekli becerileri kazanmış olmalı. Eğitim sadece bilgiye dayalı olmamalı; bireye uzun vadede başarılı olmasını sağlayacak becerileri kazandırmalı. Bu nedenle kişilerarası iletişim, müşteri odaklılık, analitik düşünme ve sentez, stratejik ve uzun vadeli vizyon, problem çözme yetenekleri, girişimcilik bilgisi, etik duyarlılık gibi eğitim süresince edinilmesi gereken beceriler var. Yönetici olmayı hedefleyenler, bu becerilerin geliştirilmesi ve turizmde uygulanabilmesi için kapsamlı, akademik bilgiyi bütünleştirici bir eğitimden geçmeli.

Bu bölümü seçmek isteyen gençlere neler önerirsiniz?
- Kendilerini gözleyip böyle zor ama heyecan verici bir sektör için uygun olup olmadıklarını sorgulasınlar. Uygun olduklarına karar verirlerse, eğitim programlarına yakından baksınlar. Sadece turizmde değil, yönetimin temel ilkelerinde de gerekli bilgi ve birikimi sağlayacak bir program seçsinler. Programın üst düzey yöneticiliğe erişim olanağı verecek vizyon ve becerileri sağlayıp sağlayamayacağını incelesinler.

BAKMADAN GEÇME!