Turist Rehberliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Güncelleme Tarihi:

Turist Rehberliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2020 02:59

Turist rehberliği, sıklıkla kullanılan kelimelerden biri olmaktadır. Özellikle kullanım anlamı bakımından önem taşıyan kelimeler arasında yer almaktadır. Turist rehberliği kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenerek daha rahat kullanılabilir. Sizin için turist rehberliği ne demek? Turist rehberliği bölümünün detaylarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Turist, Fransızca kökenli bir kelimedir. Avrupa turu yapan, gezdikleri yerlerden zevk alan ve meraklı olan kişilere denilmektedir. Rehber, Farsça kökenli bir kelimedir. Getiren, taşıyan, kılavuz olan ve yol gösteren anlamları taşımaktadır.

 Turist Rehberliği Nedir?

 Uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda turistlere gezmek istedikleri yerlere götüren, tarihi geçmişi olan yerleri tanıtan kişilerin yaptığı işe turist rehberliği denilmektedir. Seyahat organize edilmesinden gezilecek yerlerin güzergâhlarına ve turistlerin isteklerini karşılamaya kadar her türlü iş ile ilgilenmektedir.

 Turist Rehberliği Bölümünün Amacı Nedir?

 Turizm sektörünün canlı kalmasını sağlayacak ve turistlere ülkemizi tanıtabilecek kişiler yetiştirmek bölümün asıl amacı olmaktadır. Turistlerle kuvvetli iletişim kurabilen ve mesleğine seven insanları turist rehberliği bölümü bir araya getirmektedir.

Haberin Devamı

 Turist Rehberliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

 Bölümden mezun olan kişiler gezi programlarını hazırlayarak, gezilecek yerlerle ilgili tarihi, kültürel ve sosyal bilgileri turistlere aktarmaktadır. Ayrıca turistlerin döviz gibi finansal işlerine yardımcı olur. Haberleşme ve sağlık konularında da yeterli bilgilere sahip olunmasını sağlarlar.

 Turist Rehberliği Bölümü Kaç Yıllıktır?

 Turist rehberliği bölümü, farklı illerde 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık yüksekokul veya lisans programları ile bulunmaktadır.

 Turist Rehberliği Okumak İçin Ne Gereklidir?

 18 yaşını doldurmuş olmak, üniversite sınavından yeterli puanı almış olmak bölümü okumak için yeterli olmaktadır. Ayrıca turist rehberliği bölümünü seçecek kişilerin girişken, dil öğrenmeye yatkın veya en az bir yabancı dil bilen biri olması gerekmektedir.

 Turist Rehberliği Bölümü Öğretimi İngilizce midir?

 Ülkemizde farklı illerde bulunan Turist rehberliği bölümü Türkçe, 0 İngilizce ve %50 İngilizce seçenekleri ile bulunmaktadır.

 Turist Rehberliği Bölümü Hangi Puan Türü İle Öğrenci Alıyor?

 Bölüm günümüzde üniversite sınavından alınan dil puan türü ile öğrenci almaktadır.

Haberin Devamı

 Turist Rehberliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

 Bölüm ilk yılında ortak olarak İngilizce, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri bulunmaktadır. Ayrıca Klasik Arkeolojiye Giriş, Temel Bilgi Teknolojisi, İşletmeciliğe Giriş, Genel Turizm Bilgileri, Yabancı Dil Dersleri ilk yarıyıl dersleridir. İkinci yarıyıl dersleri ise Temel Matematik, Sanat Tarihine Giriş, Uygarlık Tarihi, Turist Rehberliğine Giriş ve Meslek Etiği şeklindedir. Türkiye’nin Tarihi Coğrafyası ve İngilizce 2. Sınıfın ortak dersleri olmaktadır. 2. Sınıf 1. Yarıyıl dersleri Türk Edebiyatına Giriş, İktisat ve Turizm, İletişime Giriş, Sosyolojiye Giriş ve seçmeli dersler şeklindedir. İkinci yarıyıl ise Rekreasyon Liderliği, Turizm Hukuku, Yabancı Dil ve Seçmeli Dersler bulunmaktadır. 3.sınıf ilk döneminde İngilizce, Yunan ve Roma Mitolojisi, Dinler Tarihi, Doğada Yaşam, Turizm Sosyolojisi bulunur. İkinci dönem ise Türkiye Turizm Coğrafyası, İngilizce, Genel Sağlık Bilgisi ve İlkyardım, Sosyal Davranış ve Protokol Kuralları, Seyahat İşletmeciliği yer almaktadır. 4. Sınıfın ilk döneminde Bilimsel Araştırma Yöntemleri, İngilizce, Tur Planlanması ve Yönetimi, Türkiye’de Müze ve Ören Yerleri bulunmaktadır. İkinci yarıyılda ise Türkiye Flora ve Faunası, İngilizce, Bizans İkonografisi, Rehberlik Bitirme Tezi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Turist Rehberliği Bölümünün İş İmkanları ve Olanakları Nelerdir? Nerelerde İş Bulabilir ve Çalışabilir?

 Seyahat firmaları, turizm alanları, havayolları şirketleri, bireysel acenta, dış ticaret yapan firmalar ve tur operatörlüğü gibi iş imkanları bulunmaktadır. Turistik alanlarda, otellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı alanlarda iş bulabilir ve tercüme bürolarında da ek iş yapabilirler.

 Turist Rehberliği Bölümü Çalışma Alanları Nelerdir?

 Seyahat firmalarına bağlı olarak turistik ve kültürel mekanların gezilerini düzenlemektedir. Tur ve organizasyon işi yapan firmalarda çalışmaktadırlar.

 Turist Rehberliği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Haberin Devamı

 İstanbul Ayvansaray Üniversitesi

 Kapadokya Üniversitesi

 İstanbul Aydın Üniversitesi

 İstanbul Arel Üniversitesi

 Marmara Üniversitesi

 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

 Akdeniz Üniversitesi

 Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi

 Kocaeli Üniversitesi

 Ankara Üniversitesi

 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

 Bursa Uludağ Üniversitesi

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

 İstanbul Gelişim Üniversitesi

 Karabük Üniversitesi

 Selçuk Üniversitesi

 Bingöl Üniversitesi

 Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

 Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

 Malatya Turgut Özal Üniversitesi

 Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!