Güncelleme Tarihi:
Tarih boyunca önce Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesinde kalan sonra Fransa'nın sömürgesi olan Tunus, 20 Mart 1956 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülkenin milli marşı Humat Hit Hima'dır. Humat et Hima, ülkenin savunucuları anlamına gelir.
Tunus Bayrağı Anlamı Nedir?
Tunus'un 18. yüzyıla kadar kullandığı resmi bayrağın sol üst köşesinde kırmızı, mavi, beyaz renklerinden oluşan Fransa bayrağı yer almaktadır. Bu sömürge olan birçok ülkenin bayrağında yer alan bir detaydır. 19. yüzyılın ortasında Tunus önce özerkliğini sonra özgürlüğünü ilan etmiş, başkanlık sisteminden cumhuriyete geçmiştir. Böylelikle sol üst kısımdaki Fransa bayrağı kaldırılmıştır.
Tunus'un ilk resmi bayrağı 1827 yılında gerçekleşen 1827 yılında gerçekleşen Navarin Deniz Savaşında kullanılmıştır. Bu savaşa Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki olarak katılan Tunus'un bayrağında ay ve yıldız bulunmaktadır. Büyük Britanya, Fransa Krallığı ve Rus İmparatorluğu'na karşı yapılan savaşta Osmanlı Donanmasında 4 binden fazla asker yaşamını yitirdi.
Bu savaştan sonra Tunus, 1999 yılına kadar aynı bayrağı kullandı. 1999 yılında ise bayrağın şekli aynı kaldı, sadece ölçüleri değişti.
Bayrakta Hangi Renkler Bulunur?
Tunus bayrağında kırmızı ve beyaz renkleri yer alır. Kırmızı, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bayrağında olduğu gibi ülkenin bağımsızlığı için şehit olan askerleri simgeler. Bayrağın ortasında yer alan ay ve beş yıldızlı köşe ise İslamiyet'in sembolüdür. Tunus nüfusunun yaklaşık %85'i Müslüman olduğu için bu sembol kullanılmıştır.