Güncelleme Tarihi:
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Demokratikleşme Paketi’ne yönelik görüşlerini paylaştı. Rektör Bozbuğ, paket içerisinde ana dil, bazı harflerin kullanıma girmesi, şehir ve ilçe isimlerinin iade edilmesi gibi çok güzel çözümlerin önerildiğini ve bundan mutluluk duyduğunu belirterek Boztuğ, şöyle konuştu:
“Yine bazı yurttaşlarımızın kamuda çalışırken inançları nedeniyle başlarını örtmeleri, türban takmaları şu ana kadar maalesef yönetmelikler nedeniyle yasaktı. Özgürlük getiriliyor, bu çok güzel bir uygulama. Bireysel hak ve özgürlükler açısından mutluluk verici bir açıklama.
Üniversite isim değişikliği konusunda gerek Norşin (Bitlis’e bağlı Güroymak ilçesi) gerek Tunceli’nin Dersim olmasının önünde bir engel göremiyorum. Bilakis bu vurgulanıyor. Ama bunun bir kanunla yapılması gerekiyor. İnanıyorum ki, ülkemizdeki hukuk, insan hakları, demokrasi bu hızla evrenselleşmeye devam ettiği sürece en kısa zamanda ilimizin adının Dersim, üniversitemizin adının da Dersim Üniversitesi olmasının önü açılacaktır. Olması gereken de budur. Demokrasinin, insan haklarının bu kadar evrensel normlara çıktığı ülkemize yakışan da bu.”
Alevi talepleri
Pakette, Aleviler ve cemevleri ile ilgili bir madde bulunmamasını sürpriz olarak değerlendirdiğini anlatan Boztuğ, Alevi İslam inancına mensup insanların inançlarında, kültürlerinde, yaşantısında kaba kuvvete, şiddete, saldırıya yer olmadığını dile getirdi. Rektör Boztuğ, şöyle devam etti:
“Bu konuda (varsa) haklılığına inandığımız isteklerimizi, Aleviler olarak devlet ve hükümet büyüklerimize karşılıklı diyalog ortamı içerisinde usul dairesinde ısrarla sürdüreceğiz. Az önce Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’ın Alevilikle ilgili yaptığı açıklamada, bu durum ortaya çıktı. ‘Alevi açılımı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda kamuoyuna açıklanacaktır’ dedi. Bu da tabi toplumda bu açılım paketinde kendilerine bir yer bekleyen Alevi kardeşlerimiz açısından sevindirici bir haber oldu.”
“Beklentimizi karşılamadı”
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yusuf Cengiz ise paketin Tuncelilerin beklentisini yerine getirmediğini şunları dile getirdi:
“Yörenin büyük kesimi Alevi. Beklentiler vardı, özelikle Tunceli ve üniversite isimin değişeceği konusunda. O konuda da yeterli bir şey söylenmedi. Tabi ki süreçte takip içerisinde olumlu birkaç bir şey var ama gelecek dönemde meclis içerisinde nasıl olacak, nasıl gelişme olacak süreci izlemek zorundayız. Şahsen pakette, Dersim halkının taleplerini karşılayacak bir şey bulamadım.”
Paketi değerlendiren vatandaşlardan Veli Kasun ise halk olarak beklentilerine cevap bulamadıklarını anlatarak, “Biz bu huzur ortamının, barış ortamının devam etmesi için bazı olumlu adımların atılmasını bekliyorduk. Maalesef bu adımlarla bu ortam tehlikeye girmiş oluyor” diye konuştu.