Trend Analizi nedir? Nasıl yapılır? Trend analizi hesaplama nasıl yapılır ve yorumlanır?

Güncelleme Tarihi:

Trend Analizi nedir Nasıl yapılır Trend analizi hesaplama nasıl yapılır ve yorumlanır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:51

Herhangi bir eğilim analizinin temel uyarıları, önceki eğilimlerin her zaman geleceğe devam etmediğini kabul etmeyi içerir. Ayrıca, kısa vadeli lineer trendler aslında daha uzun periyotlarda lineer olmayabilir ve ayrıca uzun vadeli lineer trendler kısa vadeli döngülere sahip olabilir. Peki, Trend Analizi nedir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Trend analizi, geçmiş performans sonuçlarına dayanarak piyasa trendini analiz etmek veya geleceğin analizini yapmak için finansal tablolarını karşılaştırarak şirketin trendinin bir analizidir.

  Trend Analizi Nedir?

  Trend analizi, birden fazla dönemden bilgi toplamayı ve verilen bilgilerden eyleme geçirilebilir modeller bulmak amacıyla toplanan bilgileri yatay çizgi üzerinde çizmeyi içerir. Finansta, Trend Analizi, hisse senetlerinin Teknik analizi ve Muhasebe analizi için kullanılır.

  Trend Analizi Türleri Nelerdir ve Nasıl yapılır?

  Trend analizi yapabilmek için önce Trend analizi türlerini bilmek gerekmektedir. Bunlar;

 Yükseliş Trendi

 Yükseliş eğilimi veya boğa piyasası, finansal piyasaların ve varlıkların - daha geniş ekonomi düzeyinde olduğu gibi - yukarı yönlerde hareket etmesi ve dönem boyunca hisse senedi veya varlıkların veya hatta ekonominin boyutunun fiyatlarını artırmaya devam etmesidir. İstihdamın yaratıldığı, ekonominin olumlu bir pazara geçtiği ve piyasalardaki duyguların olumlu olduğu ve yatırım döngüsünün başladığı bir patlama zamanıdır.

 Düşüş Trendi

Haberin Devamı

 Düşüş trendi veya ayı piyasası, finansal piyasaların ve varlık fiyatlarının - daha geniş ekonomi düzeyinde olduğu gibi - aşağı yönde hareket etmesi ve hisse senedi veya varlıkların fiyatlarının ve hatta ekonominin boyutunun zamanla düşmeye devam etmesidir. Şirketlerin, satışlardaki düşüş nedeniyle operasyonu durdurduğu veya üretimi küçülttüğü zamandır.

 Yanlamasına / Yatay Trend

 Yanal/yatay eğilim, varlık fiyatlarının veya hisse fiyatlarının – daha geniş ekonomi düzeyinde olduğu gibi – herhangi bir yönde hareket etmediği anlamına gelir. Trendin yönüne karar verilemez. Yatırımcıların yatırımları konusunda endişelendiği ve hükümetin ekonomiyi yükseliş trendine sokmaya çalıştığı zamandır. Genel olarak, yan veya yatay eğilim riskli olarak kabul edilir, çünkü duyguların ne zaman aleyhine döneceği tahmin edilemez. Dolayısıyla yatırımcılar böyle bir durumda uzak durmaya çalışırlar.

Haberin Devamı

  Trend Analizinin Kullanımı Nedir?

 Muhasebede Kullanım

 Kuruluşun kar ve zarar tablosunun satış ve maliyet bilgileri, birden çok dönem için yatay bir çizgide düzenlenebilir ve trendler ve veri tutarsızlıkları incelenebilir. Örneğin, belirli bir çeyrekte giderlerde ani bir artış ve sonraki dönemde keskin bir düşüş örneğini ele alalım, ilk çeyrekte iki kez gider kaydedildiğinin bir göstergesidir. Bu nedenle, muhasebede trend analizi, finansal tablolardaki yanlışlıkların incelenmesi, finansal tablolardan sonuç çıkarılmadan önce belirli başlıklarda düzeltme yapılması gerekip gerekmediğini görmek için esastır.

 Teknik Analizde Kullanım

 Bir yatırımcı, geçmiş hisse senedi fiyatlarından kendi trend çizgisini oluşturabilir ve bu bilgiyi hisse senedi fiyatının gelecekteki hareketini tahmin etmek için kullanabilir. Eğilim, verilen bilgilerle ilişkilendirilebilir. Trend analizi sonlandırılmadan önce neden-sonuç ilişkileri incelenmelidir.

Haberin Devamı

  Dönüş anlarını belirlemek, trend tahmininde önemli bir konudur. Geriye dönüp bakıldığında dönüm noktaları aşikardır, ancak bunların sadece sapmalar mı yoksa o sırada yeni eğilimlerin başlangıcı mı olduğunu belirlemek zor olabilir.

  Uzun vadeli tahminler, her zaman mevcut olmayabilecek ek veriler gerektirir. Özellikle yeni bir iş veya ürün grubu için önemlidir. Her halükarda, insan ne kadar ileriyi tahmin ederse, hata yapma riski de o kadar yüksek olur, çünkü zaman kaçınılmaz olarak yeni değişkenler getirir. Sonuç olarak, trend analizi verilerinizi incelemeniz ve yalnızca piyasa okumanızdan eminseniz harekete geçmeniz çok önemlidir.

  Trend Analizi Hesaplama Nasıl Yapılır ve Yorumlanır?

Haberin Devamı

  İş bilgilerini kullanan trend analizi, potansiyel yatırımcılar da dahil olmak üzere hem yöneticiler hem de paydaşlar için faydalı olabilir. Örneğin, herhangi bir şirket için web sitesi trafiği gibi alternatif verileri kullanarak bir trend analizi yapabilirsiniz. En yaygın trend analizi stratejilerinden biri, karar verme sürecine yardımcı olması için bir finansal varlığın hisse fiyatını incelemektir.

  Genel olarak yatırımcılar yatay bir trend olduğunda daha temkinlidir çünkü fiyatın ne zaman yön değiştireceğini ve yukarı mı aşağı mı olacağını tahmin etmek zordur. Bu durumda, hisse fiyatı sürekli düşer ve portföyünüze eklenirse zarara neden olur. X şirketinin artan trendi, gelecekteki olayları tahmin etmenize yardımcı olabilir ve bu hisse senedinin, özellikle uzun vadeli bir yatırım stratejiniz varsa, yatırımcı portföyüne büyük bir katkı olduğunu gösterebilir.

Haberin Devamı

  Bununla birlikte, hem şirketin kendisi hem de genel pazar ve ekonomi ile ilgili bir eğilim analizi yaparken diğer bilgiler de dikkate alınmalıdır. Trend analizi, yatırımcıların belirli bir varlığın karlılığını belirlemek için kullanabilecekleri tek araçtır. Alternatif veriler, rakiplerinizin dış verileri kendi avantajlarına kullanmayan bir bölümünü geride bırakarak daha derinlemesine bir analiz gerçekleştirmenize olanak tanır. Veriye dayalı trend analizi, yatırım zekanızı geliştirebilecek ve daha iyi iş fırsatları bulabilecek gelecekteki olayları tahmin etmenin harika bir yoludur.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!