Tonlama nedir, nasıl yapılır? Tonlama çalışmaları, özellikleri ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Tonlama nedir, nasıl yapılır Tonlama çalışmaları, özellikleri ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 16:41

Tonlama ses perdelerindeki değişiklik olarak tanımlanır. Konuşma sırasında kelimelerin ve cümlelerin farklı tonlarda çıkması ile iletişim daha etkin hale getirilir. Duyguları ve düşünceleri bir uyum içerisinde tutmak için konuşma sırasında tonlama yapmak gerekir. Yüksek ya da alçak sesle konuşmak da tonlama sayılır. Tonlama hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 

Tonlama, konuşma esnasında ses perdeleri arasındaki değişiklikler demektir. Bu perde sayesinde seslerde farklı tonlar oluşması mümkündür.

 

 Tonlama Nedir?

 

 Konuşma esnasında ses perdelerinde sürekli değişiklikler olur ve bu da konuşma sırasında seslerin farklı tonlarda ağızdan çıkmasına sebep olur. Düşüncelerin ya da duyguların bir uyum içinde yükselip alçalması da tonlama olarak karşımıza çıkar. Tonlama, konuşma sırasındaki tekdüzeliği önler ve söyleyişe de bir ahenk ve heyecan katar.

 

 Konuşma esnasında duygular ile ilgili özel bir tonlama yapılmadığı takdirde dilde doğal bir tonlama ortaya çıkar. Bu da cümlelerin sonuna doğru azalır be dilek cümlelerinde ise yükselir. Tonlama dile anlam kazandırdığı gibi konuşmalara da bir incelik katar. Yazıda gösterilmesi mümkün olmayan tonlama yalnızca işitme yolu ile kavranan bir durumdur. Güzel konuşma ve güzel hitabet için tonlamanın nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek ve konuşma sırasında da bunlara dikkat etmek gerekir.

Haberin Devamı

 Nasıl Yapılır?

 

 Tonlama yapmak için cümleleri düzgün konuşmak ve hitabet yeteneğini kullanmak gerekir. Okurken ve konuşurken cümleleri doğru konuşmak ve uygun bir biçimde söylemek gerekir. Bu sayede konuşma güzelleşir. Tonlama, yalnızca konuşma dilinde olan bir durumdur. Özellikle emir cümlelerinde, ünlem cümlelerinde ve soru cümlelerinde kendini belli eder. Konuşurken tekdüzeliği ortadan kaldırmak ve söylenen söze bir ahenk katmak için tonlama oldukça önemlidir. Tonlama yaparken konuştuğunuzu dinletmek de daha kolay olur.

 

 Tonlama yaparak konuşan kişiler daha çok ilgi toplar ve konuştukları da daha çok ilgi görür. Bu nedenle tek düze konuşmak yerine tonlama yapmak daha kolaydır. Konuşurken es vermek, yükselip alçalmak ya da gerekli yerleri vurgulamak tonlama yapmak demektir. Bu nedenle aynı sesten konuşmak yerine cümleleri ya da kelimeleri vurgulayarak, ses tonunu ayarlayarak konuşmak gerekir.

 

Haberin Devamı

 Tonlama Çalışmaları, Özellikleri ve Örnekleri

 

Tonlama, konuşmada meydana gelen tekdüzeliği önler ve söyleyişe bir ahenk katar.

 

Konuşma sırasında yapılan tonlama ile hitabet yeteneğini artırmak mümkündür.

 

Anlam inceliklerini ifade etmek daha kolaydır.

 

Coşkulu ve yumuşak, keskin ve hassas duyguları ifade etmeye yarar.

 

Duygu ve düşüncenin doğru ifade edilmesini sağlar.

 

Emir cümlelerinde, soru cümlelerinde ve ünlem cümlelerinde tonlama daha çok yapılmaktadır. Tonlama alçalıp yükselerek, yükselip alçalarak, alçalarak, yükselerek ya da düz bir şekilde yapılabilir. Kelimeleri vurgulayarak ya da farklı söyleyerek tonlama yapmak ve söylenen söze dikkat çekmek mümkündür. Tonlama, yalnızca konuşma dilinde olduğu için işitme yolu ile anlaşılabilen bir durumdur. Yazı dilinde tonlama yapmak mümkün olmadığı için konuşurken dikkat etmek ve tonlamaya uygun konuşmak gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!