Güncelleme Tarihi:
Bursiyerlerin tanıtımı dolayısıyla Divan Kuruçeşme'de düzenlenen toplantıda konuşan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, bursiyerlerin, dünyanın en iyi üniversitelerinde öğrenimlerini tamamladıktan sonra, hızlı adımlarla ilerleyerek ülkenin seçkin kuruluşlarında görev alacaklarını söyledi.
TEV'in yurt dışı burslarından yararlanıp, çeşitli kuruluşlarda üst düzey yöneticilik yapan 14 bursiyerin şu anda vakfın Mütevelliler Heyeti ve Yönetim Kurulu'nda gönüllü olarak görev yaptığını hatırlan Koç, kısa bir süre önce de TEV'den daha önce yurt dışı liderlik bursu alan Turgut Bozkurt'un vakfın genel müdürü olarak görev yaptığını bildirdi.
Koç, TEV'in, ülkenin ihtiyaç duyduğu üst düzey yönetici ve uzmanların yetişmesine katkıda bulunmak üzere 1969 yılından bu yana 1091 başarılı gence yurt dışında yüksek lisans bursu sağladığını ifade ederek, bu öğretim yılında da 68 gence yurt dışı bursu verildiğini dile getirdi.Amerika ve Hollanda'ya gidecek toplam 5 bursiyerin öğrenimleri sonuna kadar tüm giderlerinin TEV kaynaklarından karşılanacağını anlatan Koç, vakfın 1990 yılından bu yana İngiliz hükümetiyle eğitim alanında yaptığı güzel işbirliği sonucunda 257 gence bu ülkede yüksek lisans olanağı sağladığını bildirdi.
Ömer Koç, bu öğretim yılında da 7 gence burs verileceğini, bursiyerlerin okul ücretlerini İngiliz Hükümeti'nin, yaşam giderlerini ise TEV'in karşılayacağını ifade etti.
TEV'in 1998 yılında Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile eğitim alanında yaptığı anlaşma sonucunda 205 gence Almanya'da master bursu verdiğini anlatan Koç, bu yıl Almanya'ya gönderecekleri 32 gencin giderlerinin yarı yarıya paylaşılacağını söyledi. Koç, 2004'de Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'yle yaptıkları anlaşma sonucunda, bugüne kadar 33 gence yüksek lisans bursu verildiğini, bu yıl da 22 gencin seçildiğini bildirdi.
Değerli bağışçıları merhum Dr. Orhan Birman Fonu'ndan yurt içinde halen 180 tıp öğrencisinin burs aldığını ve bugüne kadar fondan 6 bin 484 tıp bursu verildiğini ifade eden Koç, ayrıca Türk tıbbının seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla uzman tıp doktorlarına üst ihtisas, doktora ve araştırma Çalışmaları için yurt dışında burs verildiğini belirtti.
Koç, bu kapsamda 1996'dan bu yana 47 genç tıp doktorunun bu burstan yararlandığını, bu yıl da 2 kişinin bu hakkı kazandığını söyledi. Ömer Koç, “Geleceğin Türkiye'si için 68 gencimizi yurt dışına gönderiyoruz. Bu burslarımızın vakfa mali yükü, yaklaşık 1 milyon dolardır” dedi.
EĞİTİMİN ÖNEMİ
1967 yılında kurulan vakfın bugüne kadar yurt içinde de 150 bin 136 adet burs verdiğine işaret eden Ömer Koç, bağışçılarının istekleri doğrultusunda 14 İlköğretim okulu, 2 Anadolu lisesi, 2 yurt binası, 1 çıraklık eğitim merkezi ile 1 çok amaçlı toplum merkezinin Türk milli eğitiminin hizmetine sunulduğunu dile getirdi.
Koç, bugün TEV ve ülkenin geleceğini yaygın ve kaliteli eğitimde gören bağışçıların gurur günü olduğunu vurgulayarak, hayırseverlere şükranlarını sunduğunu söyledi. Eğitimin toplum için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Koç, “Yaygın ve kaliteli eğitim gören toplumların demokrasi ve kalkınma yolunda daha kalıcı ve istikrarlı yol aldıkları, tartışılmaz biçimde kabul görmektedir. Türkiye'nin eğitim seviyesini artırmaktan başka bir çaresi yoktur. TEV de bu alanda çok önemli görevler görmektedir” diye konuştu.
Koç, yurt dışına gidecek gençlere tavsiyede bulunarak, “Öğreniminizi başarıyla tamamlayınız, ülkemizi en iyi şekilde temsil ediniz, döndükten sonra ülkemizin kalkınmasına yardımcı olunuz. Sevgili gençler yolunuz açık olsun” dedi.
Bağışçı tiyatro sanatçısı Macide Tanır da, tüm mal varlığını TEV'e bağışladığını belirterek, “Eşyalarımın hoş bir yere gideceğini bildiğim için seve seve öleceğim günü bekliyorum. Mal varlığım helal olsun” diye konuştu.
BURSİYERLER
Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bursiyerlerden Erkan Şenses, babasının çiftçi, annesinin ise ise ev hanımı olduğunu söyledi.
Kazandığı bursla ABD Stanford Üniversitesi'nde yüksek lisans yapacağını kaydeden Şenses, halen Boğaziçi Üniversitesi'nde okuduğunu ve ileride yenilenebilir enerji kaynakları konusunda akademik kariyer yapmak istediğini bildirdi.
Emekli hakim ve öğretmen çocuğu olan, yüksek lisansını Harvard Üniversitesi'nde yapacak olan Onur Aydın da, daha önce Avusturya'da Toyota firmasında çalıştığını belirterek, “İnsan hayatında eğriler vardır. Yeni sıçramalar yapmak gerekir. Bana vatandaşlık bile teklif ettiler, ancak benim hedefim, edindiğim bilgi ve deneyimi Türk halkı ve ekonomisine aktarmak” dedi.
Sorbonne Üniversitesine gidecek olan emekli işçi ve ev hanımı bir ailenin 2 çoğundan biri olan İlke Yaşar da, Türkiye'ye dönerek öğretim üyesi olarak çalışmak istediğini bildirdi.