Güncelleme Tarihi:
Tercih onay işlemi okul müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek. Tercihlerinizi onaylatırken, Türkiye genelindeki herhangi bir ortaokulda okul idaresi tarafından onay işlemlerinin yapılması gerekiyor. Listenizi oluştururken de okulun yüzdelik dilimine göre tercihlerinizi sıralamanız gerekiyor. Bunun için de ‘Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimi’niz esas alınmalı. Okul puanları geçen seneye göre yükselebilir, bu nedenle puana göre tercih yapmak yanıltabilir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise kontenjanlar. Tercihleri yaparken okulların kontenjanlarını dikkate alın, çünkü geçen seneye göre kontenjan arttıran okulların puanları düşebilir. En fazla 15 okul tercihinde bulunacaksınız. Ama isteyen öğrenci ‘1’ okul tercih eder, isteyen öğrenci 15 tercihinin tamamını doldurabilir.
A grubu liste, okul kodlarına göre okul isimleri ile yapılacak tercih listesidir. Tercih listesi hazırlarken yüzdelik dilim aralığını geniş tutulmalısınız. Yani kazanabileceğiniz okulların altına mutlaka kesin kazanabileceğiniz okulları da yazmalısınız. Aksi takdirde ‘B grubu liste’den bir okula yerleştirilirsiniz.
B grubu listede okul türlerine göre zorunlu olarak 4 tercih yapacaksınız. Bu grubu listede okul türü önceliği esas alınarak ikamet ettiğiniz adrese yakın boş kontenjanı olan okula, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Eşit puan alan öğrencilerde sıralama ise şöyle takip edilecek:
- Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı (AOSP) , puanlama 700 puan üzerinden yapılıyor.
- Sırasıyla 8, 7 ve 6’ıncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğü,
- Tercih önceliği,
- Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı.
Nakiller 25 Ağustos’ta başlıyor
Tercih listenize yazdığınız okul kodlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Tavsiyemiz öğrenci-veli tercih listesini e-okul’dan kendisinin girmesi ve onay için okul idaresine gitmesidir.
Nakil dönemi öğrencinin bir okula kesin kayıt yaptırıp puan olarak yüksek, düşük veya farklı bir okul türüne geçmek istemesinden dolayı nakil aldırmak istediği dönem olacak. 25-28 Ağustos tarihleri arasında nakil başvuruları alınacak.
Nakillerde başvurmak istediğniz okulda açık kontenjan varsa, okulun taban puanına bakılmaksızın puan üstünlüğüne göre nakil yapılacak. Yani bir okulda 40 kişilik boş yer var ve nakil aldırmak isteyen öğrenci sayısı 1000 kişi ise, başvuranlar arasında en yüksek puanlı öğrenciden başlayarak aşağı puana doğru 40 öğrencinin nakli otomatik yapılmış olacak.
Her hafta “1” nakil dönemi olacak. Böylece tahminen 5 nakil dönemi yaşanacak. Sadece “1” okula nakil başvurusu yapılabilecek. Nakil aldırdığınız okula kaydınız yapıldığı zaman, eski okulunuzdan kaydınız otomatik olarak silinmiş olacak. Boş kontenjanlar e-okul’dan sistemi üzerinden açıklanacak.