Güncelleme Tarihi:
Adaylar için 29 Temmuz’da başlayan tercih dönemi, 3 Ağustos’ta sona erecek. Uzmanlar, tercihlerin dikkatli hazırlanması konusunda adayları uyarırken sık yapılan hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralıyor:
- Lisans programlarını tercih etmek için LYS’de 180; açıköğretimdeki lisans ve ön lisans programları için ise, herhangi bir YGS puan türünden 150 alınmalı.
- ÖSYM’nin internet sitesinde yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatli inceleyin. Kılavuz incelenmediğinde programların özel koşulları gözden kaçabiliyor ve hata yapılabiliyor.
- Tercihlerinizi puana göre değil, kılavuzdaki programın başarı sırasına göre yapmanız gerekiyor.
- Üniversite sayısı çok arttığı için devlet ve vakıf üniversiteleri birbiriyle karıştırılabiliyor. Tercih ettiği kurumun vakıf üniversitesi olduğunu bilmeyip, ücret ödemek zorunda olan ya da öğrenimine devam edemeyen öğrenciler olabiliyor.
OLAYLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ
- Üniversite sınav sonuçlarının geçmiş yıllara göre çok daha geç duyurulması, açıklanmasına yakın yaşanan darbe girişimi ve olaylar, tercih yapacak öğrencileri olumsuz etkiledi. Adayların başarı sıralarının beklediklerinin çok altında gelmesinin ardından 15 vakıf üniversitesinin kapatılması ve kontenjanların daralması da her şeyin üzerine tuz biber ekti. Ancak motivasyonunuzu sağlamak için yaşam hedefleriniz üzerinde tekrar düşünmelisiniz.
- Doğru tercih için önce kendinizi, sonra mesleği tanımalısınız. İlgi alanlarınız neler? Neyiyaparsanız daha mutlu olursunuz? Hangi mesleğin ne tür yeterlilikler gerektirdiği gibi pek çok sorunun cevabının bulunması gerekiyor. Bu cevaplarla, kendi kişiliğinizle ilgili sorulara verilen yanıtlar arasında ne kadar paralellik varsa o kadar doğru seçim yapıldığı söylenebilir. Sıkılmayacağınız, heyecan duyacağınız mesleği seçin.
- Bir bölüme yerleşip sonraki yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanı’nızın (OBP) düşeceğini unutmayın. Ön lisans programlarına ait kontenjanın yüzde 60’lık kısmına meslek liseli adaylar sınavsız yerleşirken, yüzde 40’lık kısmına tüm adaylar sınavla yerleşmeye çalışacak.
Kayıtlar ağustosta
Üniversite kayıtları 15-19 Ağustos arasında yapılacak. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar ise, 12-16 Ağustos’ta.
Bilgilerinizi kontrol edin
Tercih bildiriminizi tamamladıktan sonra https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bilgilerinizi mutlaka kontrol edin ve yazıcıdan listenizin bir dökümünü edinerek saklayın. Ayrıca, tercih süresi içinde değişiklik yapmak isterseniz, yine bu adresten gerçekleştirebilirsiniz.
Bu yıl Kıbrıs üniversitelerine de baraj var
Geçen yıl tıp ve hukuk, bu yıl da mühendislik ile mimarlık programlarına sıralama barajı getirildi. Bundan Kıbrıs’taki üniversiteler muaf tutulmuştu. Bu yıl Kıbrıs üniversitelerinde de sıralama barajı uygulanacak. Sıralama barajları ise şöyle: Tıp 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman mühendisliği hariç) 240 bin, mimarlık 200 bin.