Güncelleme Tarihi:
Bakanlık LGS kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Sonuçlarla ilgili kapsamlı iki ayrı rapor da “http://www.meb.gov.tr/” internet adresinden yayınlandı. Raporlarda, merkezi (sınavlı) ve yerel (sınavsız) yerleştirme süreci detaylı şekilde ele alındı.
SINAVLI OKULLARIN YÜZDE 95’İ DOLDU
Yürütücülüğünü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in yaptığı “Eğitim Analiz Değerlendirme” serisi kapsamındaki raporlara göre, birinci yerleştirme sonunda, tercih yapan öğrencilerin yüzde 93’ü tercihleri arasındaki okullardan birine yerleşti. Sınavlı okulların yüzde 95’i doldu.
YERLEŞME ORANI ARTTI
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, LGS yerleştirmelerinde bir önceki yıla göre çoğu alanda iyileşme yaşandığını söyleyerek, “2020’de sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihinden birisine yerleşme oranı yüzde 91,6’ydı, bu yıl oran yüzde 91,98’e yükseldi” dedi.
Özer, 2021’de sınavsız yerel yerleştirmede tercih edilen okullarda kapasite artırımı için ikili eğitim seçeneğinin kullanılmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Birinci yerleştirme sonunda hiçbir lisede yeni bir ikili eğitim yapacak okul oluşturulmadı. Öğrencilerin yüzde 92’sinin ilk üç tercihlerinde yer alan bir liseye yerleşebilmeleri ve bu yüksek oranın hiçbir ikili eğitim olmadan yapılabilmesi MEB’in süreci ne kadar başarılı yürüttüğünü gösteriyor.”
ÖĞRENCİLERİN YARISINDAN FAZLASI İLK TERCİHİNE YERLEŞTİ
Sınavsız yerleştirmede birinci tercihine yerleşen öğrenci oranının sınavsız yerleştirme performansı açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Özer, şunları söyledi:
“Sınavsız yerleştirmede, öğrencilerin birinci tercihine yerleşme oranı 2020 yılında yüzde 49,3 iken 2021 yılında yüzde 51’e yükseldi. Bir diğer ifadeyle, sınavsız yerleşen öğrencilerin yarısından fazlası birinci tercihlerindeki liselere yerleştiler. Öğrencilerin iki kez daha yerleştirmeye esas nakil hakları ve daha sonra il/ilçe komisyonları tarafından yerleştirme ve nakil hakkı olduğu da dikkate alındığında bu durum, öğrencilerin neredeyse tamamının sınavsız şekilde tercih ettikleri bir okula yerleştirilebileceklerini gösteriyor.”
SINAVSIZ YERLEŞTİRMEDE İYİLEŞME YAŞANDI
Sınavsız yerleştirmede öğrencilerin istedikleri okul türlerine yerleşme oranlarında da iyileşmeler sağlandığını ifade eden Özer, şu değerlendirmeyi yaptı:
“2020’de Anadolu liselerine ilk üç tercihi arasında yer veren öğrencilerin yüzde 99’u bu okul türüne yerleştirilirken, 2021’de bu oran değişmedi. Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 53’ünün ilk tercihini bu okul türünde yaptığı tespit edildi. Geçen yıl ilk üç tercihi arasında Anadolu imam hatip lisesine yer veren öğrencilerden yüzde 87’si bu okullardan birine kayıt hakkı kazanırken bu yıl oran yüzde 88’e yükseldi. Anadolu imam hatip lisesine yerleşmeye hak kazanan öğrencilerden yüzde 56’sının bu okul türüne ilk tercihinde yer verdiği belirlendi. Bu kapsamda en büyük iyileşme mesleki eğitimde sağlandı. 2019’da mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 79’u, geçen yıl ise yüzde 82’si ilk üç tercihlerinde bu okul türüne yer vermişti, bu yıl oran yüzde 83’e çıktı. Geçen yıl bu okul türü, bu okullara yerleşen öğrencilerden yüzde 43’ünün ilk tercihi olmuştu, bu yıl oran yüzde 46’ya yükseldi.”
SÜREÇ SONUNDA HERKES YERLEŞTİRİLECEK
İlk yerleştirmede yerleşemeyen veya yerleştikleri okulları değiştirmek isteyen öğrencilerin önlerindeki yeni seçenekleri içeren takvimin işlemeye devam ettiğini ifade eden Özer, şu bilgileri verdi:
“Bu kapsamda 26-30 Temmuz’da yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları 2 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 2-6 Ağustos’ta yapılabilecek. Yerleştirmeye esas 2. nakil sonuçları 9 Ağustos’ta açıklanacak. Böylece merkezi olarak yürütülen ana yerleştirme süreci, 9 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanmış olacak. Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 20 Ağustos 2021 tarihinde yerleştirme süreci tamamlanacak.”
LGS'DE ÖĞRENCİLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 35'İ SINAVLA GİRİLEN LİSELERİ TERCİH ETTİ
Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan 2021 LGS kapsamındaki ilk yerleştirme sonuçlarına göre, merkezi sınava 1 milyon 38 bin 492 öğrenci katıldı ve sınav sonuçlarına göre 358 bin 187 öğrenci (yüzde 34,5) sınavlı okul tercihinde bulundu.
Bakanlık tarafından 2021 LGS kapsamındaki ilk yerleştirme sonuçları, Eğitim Analiz Değerlendirme serisi kapsamında raporlaştırıldı. "2021 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları" başlığı ile yayımlanan rapor, yerleştirme sonuçları ile ilgili, "2021 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı" başlıklı rapor ise merkezi sınav puanı ile yerleşen öğrencilerin sınav performansları ile ilgili detaylı analizler içeriyor.
SINAVLA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN PERFORMANSLARI YÜKSEK
Raporlara göre, bu yıl merkezi sınava 1 milyon 38 bin 492 öğrenci katıldı ve sınav sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 34,5'ine denk gelen 358 bin 187'si sınavlı okul tercihinde bulundu.
Tercih yapan öğrencilerden 168 bin 924'ü merkezi sınav puanına göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştirildi. Bu öğrencilerin alt testlerdeki doğru cevap ortalamalarının sınava giren tüm öğrencilerin ortalamalarından oldukça yüksek olduğu görüldü. 20 soruluk Türkçe alt testinde sınavla yerleşen öğrencilerin ortalaması 14,86 iken tüm öğrencilerin ortalaması 9,41 olarak hesaplandı. Fen bilimleri alt testinde sınavla yerleşen öğrencilerin ortalaması 13,97, tüm öğrencilerin ortalaması ise 8,04 oldu.
Sınavla yerleşen öğrencilerin matematik alt testi ortalaması 7,56 olarak kayda geçti. Bu rakamın, tüm öğrencilerin ortalamasında 4,20 olduğu görüldü. 10 soruluk T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde sınavla yerleşen öğrencilerin ortalaması 8,12, tüm öğrencilerin ortalaması 5,23, din kültürü ve ahlak bilgisinin 10 soruluk alt testinde sınavla yerleşen öğrencilerin ortalaması 8,57, tüm öğrencilerin ortalaması ise 6,35 olarak hesaplandı. 10 soruluk yabancı dil alt testinde sınavla yerleşen öğrencilerin ortalaması 7,55 iken tüm öğrencilerin ortalaması 4,93 oldu.
SINAVLA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 30'U 400-500 ARASINDA PUAN ALDI
Raporda, sınavla yerleşen öğrencilerin puan aralıklarına da yer verildi. Sonuçlara göre, sınavla yerleşen öğrencilerin yüzde 30'unun puanının 400-500, yüzde 50'sinin puanının ise 300-399 aralığında olduğu görüldü.
Veriler, sınavla yerleşen öğrencilerin çoğunlukla 300-500 aralığında puan aldıklarını ortaya koydu.
LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ (LGS) KAPSAMINDA İLK YERLEŞTİRME SONUÇLARI RAPORU
BAKAN SELÇUK: “LİSEYE MERHABA”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yaptığımız merkezî ve yerel yerleştirme sonuçlarını bugün açıkladık. Liselere başlayacak tüm öğrencilerimiz, okullarınıza hoş geldiniz. #liseyemerhaba” dedi.
“Anadolu liselerine ilk üç tercihi arasında yer veren öğrencilerimizin yüzde 99’u yerleşti. Öğrencilerimizin yüzde 93’ü ilk üç tercihinden birine yerleşerek #liseyemerhaba diyor” ifadelerinin yer aldığı paylaşımının tamamı şöyle:
“Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerimizin yüzde 83’ü ilk üç tercihlerinde yer alan bir #liseyemerhaba diyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yerleşen öğrencilerimizin oranı yüzde 46’ya yükseldi. Mesleki eğitime gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler gençler.
Sınavsız yerleştirmenin birinci adımında öğrencilerimizin yüzde 91,98’i ilk üç tercihinden birine, sınavsız yerleşen öğrencilerimizin yüzde 51’i ilk tercihlerine yerleşti. Yerleşemeyen ya da okullarını değiştirmek isteyen öğrencilerimiz için süreç devam ediyor. #liseyemerhaba”
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yaptığımız merkezî ve yerel yerleştirme sonuçlarını bugün açıkladık. Liselere başlayacak tüm öğrencilerimiz, okullarınıza hoş geldiniz. #liseyemerhaba
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) July 26, 2021