Güncelleme Tarihi:
Sınav anında yapılması gerekenlerin yanı sıra öncesindeki hazırlığınız da TEOG maratonunu daha rahat geçirmeniz için yardımcı olacaktır. İsterseniz ilk olarak sınav öncesinde, daha sonra da sınav anında nasıl davranılması gerektiğine bakalım.
Stresli ve yorucu etkinliklere katılmayın
Sınav hakkında konuşmak: Eğer sınav hakkında konuşmak sizi kaygılandırıyorsa bu konuda konuşmaktan uzak durun ve çevrenizdeki insanları da uyarın.
TEOG’dan önce ders çalışmak: Sınav öncesinde ders çalışmak sizi yorabileceği için çok tavsiye edilmese de eğer çalışmadan durmak sizi daha çok kaygılandırıyorsa bir deneme sınavı çözebilirsiniz. Fakat bu deneme sınavından alacağınız sonucun sizi kaygılandırmamasına özen gösterin.
Beslenmeye dikkat: Stresli ve yorucu etkinliklere katılmamaya özen gösterin. Ayrıca rutin beslenmenizin dışına çıkacak çok farklı lezzetleri denememeye de dikkat edin. Sindirim sisteminizdeki bir rahatsızlık sizi gece boyu hatta sınav esnasında da rahatsız edecektir.
Uykunuzu iyi alın: Akşam yatağa erken girmek ve en az 7 saatlik bir uyumak sınav önesinde sizin için faydalı olacaktır. Uyanmanız gereken saatten bir saat kadar önce uyanmış olmaya özen gösterin. Eğer son dakikaya kadar yatağın içinde dönüp durursanız sınava gittiğinizde hâlâ uykusuzluk çekme ihtimali devam eder. Fakat bir saat erken uyanırsanız sınav süresine kadar tüm dikkatiniz yoğunlaşmış ve algınız açık olur.
Sınava aç gitmeyin: Kahvaltı yapınca mide bulantısı yaşayan insanlardansanız sınavdan hemen önce bir şeyler yemiş olmaya özen gösterin. Fakat sizi ağır ve tekrar uykulu hissettirecek kadar ağır ve fazla yememeye özen gösterin. Hafif bir atıştırmalık sizi aç kalmaktan kurtarır. Eğer kahvaltı ile bir sorununuz yoksa hafif bir kahvaltı yapmaya dikkat edin. Kahve veya çay gibi içeceklerin sıkıntı yaratmasından korkuyorsanız bunları tüketmemeye özen gösterin.
Rahat kıyafetler tercih edin: Sizi sınav esnasında üşütecek ya da çok sıcak olacak kıyafetler yerine birkaç kat ince giyinmeye özen gösterin. Sıcak olduğunda üzerinizi çıkarabileceğiniz ya da üşürseniz üzerine giyebileceğiniz kıyafetlerle rahat edebilirsiniz. Sınav esnasında sizi rahatsız edecek kıyafetler giymiş olmak (çok dar ya da çok kısa…) soruları odaklanmanızı zorlaştırır.
Eşyalarınızı aldığınızdan emin olun: Herhangi bir evrakı ya da eşyayı unutmamak için sınav akşamından hazırlık yaptığınızdan ve eşyaları unutmayacağınız bir yere koyduğunuzdan emin olun. Sınava çanta, takı, saat ya da cep telefonu gibi eşyalarla giremeyeceğiniz için bunları yanınıza alamayın.
Soruları tam okuyun
Paniklemeyin: Her ne kadar söylemesi kolay olsa da kaygı veren düşünceleri sınav sırasında zihninizden uzak tutmaya çalışın. Aşırı kaygı başarılı olabileceğiniz noktaları kaçırmanıza, doğru cevaplayabileceğiniz sorularda hata yapmanıza veya küçük dikkatsizlikler nedeni ile yanlış sonuçlara ulaşmanıza neden olur. Çok stresli olduğunuzda kendinize 1-2 dakikalık nefesinize odaklanma molası verin. Nefesinize odaklanmak kanınızdaki adrenalin ve kaygı seviyenizin düşmesini sağlar. Unutmayın ki sınavda yapabileceğiniz en verimli şey bazı sorular sizi korkutsa da devam etmektir. “Kaygı -> Dikkat kaybı ->Daha az verimli test süresi kullanımı-> Sürenin yeterli olmaması-> Daha fazla kaygı” şeklinde ilerleyen Kaygı döngüsünün sizi içine çekmesine izin vermeyin.
Soruları okurken dikkatli olun: Süreyi akıllıca kullanmak adına tam okumadan cevap vermek doğru yanıtlayabileceğiniz bir soruyu göz göre göre yanlış yapmanıza neden olur. Bu yüzden süre ne olursa olsun soruyu ve şıkların tamamını okuduğunuzdan emin olarak cevaplayın.
Sorulara sonra dönmek: Eğer zor bir soru ile karşılaştıysanız üzerinde çok fazla durup vakit kaybetmek yerine onu boş bırakıp daha sonra dönmek daha faydalı bir yöntemdir. Soru üzerinde fazla vakit kaybederseniz süre konusunda endişelenmeye başlayabilirsiniz ki bu durum kaygınızın artmasına neden olur. Fakat daha sonra tekrar bakarsanız diğer soruları yetiştirme kaygısı üzerinizden kalkacağı için soruda daha önce görmediğiniz ufak noktaları yakalayabilirsiniz.
Cevaplarınızı kontrol edin: Kalan vaktinizi cevapları kontrol etmek için kullanın. Cevaplarınızdan emin olsanız bile son bir kontrol gözden kaçırdığınız ya da heyecandan yanlış işaretlediğiniz soruları görmenizi sağlar. Fakat cevabından emin olmadığınız ve tahmin yürüttüğünüz sorularda mümkün olduğu kadar cevaplarınızı değiştirmeyin.
Sınavlar her ne kadar kaderimizi etkileyen faktörler gibi görünse de unutmayın ki, hiçbir sınav sonucu dünyanın sonu değildir. Sınav sonrasında sonuç ne olursa olsun elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı düşünün ve günün geri kalanını sizi mutlu edecek bir aktivite ile geçirmeye çalışın.