TEOG’da davalı sorular ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da davalı sorular ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2016 16:12

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TEOG’da 5 soruya açılan davaların sonucunda iptal edilen soru olsa dahi sınav sonuçlarını yeniden hesaplamayacak. Ancak hukukçular davaların sonuçlarının uygulanması gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan sınav sonuçlarını 15 Ocak Cuma günü açıkladı. 25-26 Kasım’da yapılan, 1 milyon 174 bin 582 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği TEOG sınavında 5 sorunun iptali için dava açılmıştı. MEB, TEOG sınav sonuçlarını açıkladı ancak davalar henüz bitmedi. 2014’te TBMM’de yapılan düzenlemeyle sınavlarla ilgili itiraz davalarının mahkemelerde ivedilikle bağlanması gerekiyor. MEB yaptığı açıklamada sınav sonuçlarını açıklamak için yasal sürenin bitmesini beklediğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı dava kararında iptal edilen soru olsa dahi sınav sonuçlarını yeniden hesaplamayacak. Ancak hukukçular bu durumun hukuka aykırı olduğu görüşünde. Avukat Aziz Demir konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Eğer MEB tekrar bir hesaplama yapmazsa o da ayrı bir dava konusu olacaktır. Böyle bir uygulama olamaz. Sorulara ilişkin dava sonuçlarının beklenmesi gerekirdi. Mahkeme belirlenen sürede karar vermedi diye bu yapılamaz. Dava varsa sonucu beklenir ya da o soruların tamamı hesaplamanın dışında bırakabilirdi.”

Haberin Devamı

‘MEB UYGULAMAK ZORUNDA’

Davalardan çıkan sonuçların uygulanmak zorunda olduğunu savunan bir başka hukukçu ise şöyle konuştu:

“Davayı açan kişi, o iptal edilen davalardan etkileniyorsa karar ona mecburen uygulanmak zorunda. Ona uygulandığı zaman başkaları da etkilenecek. O yüzden muhtemelen başkaları da yeni davalar açacak. Çok gecikirse, örneğin şöyle olursa; ikinci sınav da biter, açıklanır, yerleştirme yapılırsa geneli değiştiremeyebilirler. Kazanılmış hak olur. Ama mahkeme kararı o tarihe kadar açıklanırsa uygulamak zorundalar. Ne olursa olsun dava sonucunu uygulamak mecburiyetindeler. Uygulamayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir. Tazminat ve ceza davaları açılabilir.”

***

MEB şu açıklamayı yapmıştı:

“25-26 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen ortak sınavlara ilişkin takvim yasal çerçevede ve bu hassasiyetle ilan edildi. Sınavların gerçekleştirilmesinden itibaren yaklaşık 10 gün içinde sonuçlar kamuoyuna ilan edilebilir hale gelmişken, yargılama süreci hassasiyetle takip edilmiş ve kesinleşen yargı kararlarına ilişkin hükümler göz önünde bulunduruldu. 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 20’nci maddesi hükümlerinin öngördüğü 48 günlük süre 13 Ocak Çarşamba günü doldu, sonuçlar da 15 Ocak Cuma günü saat 19.00’de ilan edildi. Bütün bu iş ve işlemler, yasanın çok açık bir biçimde tanımladığı 48 günlük süre içinde kesinleşen yargı kararlarına ilişkin hükümler dikkate alınarak gerçekleştirildi.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!