Güncelleme Tarihi:
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında öğrenci alan devlet liselerine tercih işlemleri 15 Temmuz’da başladı. Adaylar 29 Temmuz saat 17.00’ye kadar e-okul sistemi üzerinden tercihlerini yapacak. 12 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ve 15 Ağustos’ta boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. 15-19 Ağustos, 22-26 Ağustos ve 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde ise nakil işlemleri yapılacak. Adaylara nakiller için üçer okul tercih etme hakkı verilecek. Bu süreçte adayların aklına birçok soru takılabiliyor. İşte eğitim uzmanı Hatice Yılmaz’ın, velilerin en çok merak ettiği 12 soruyla ilgili yanıtı:
1- Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Yüzdelik dilimde altta yer alan okulu üste yazarsanız ölü tercih yapmış olursunuz. İstek sıranızı yapın. Evinize yakın, sizin de eğitim almak isteyeceğiniz okullara öncelik verin. Bir önceki yıl yüzdelik dilimi sizinkinden daha üst sıralarda yer alan okulları başa yazabilirsiniz. Yüzdelik dilimi yakın olan okullarda ise en çok istediğinize üst sırada yer verin. Tercihlerinizi puana göre değil, okulların yüzdelik tercihlerine göre düzenleyin. Ayrıca hazırlık sınıfı olan okulları tercih etmeye özen gösterin. MEB’in internet sitesinde yer alan kılavuzdan yüzdelik dilimleri görebilirsiniz.
2- 25 okulun yazılabileceği tercih listesini doldurmak zorunda mıyım?
Böyle bir zorunluluk yok, isterseniz sadece tek bir okul bile tercih edebilirsiniz.
3- Eğer tercih döneminde yerleşmezsem şansımı kaybeder miyim?
Bu durumda sistem sizi otomatik olarak açık liseye kaydediyor. Ancak nakil dönemlerinde üç tercih yaparak puanınız tutmak kaydıyla yeniden şansınızı deneyebileceksiniz.
4- Bir okula yerleştiğimde orada kalmak zorunda mıyım?
Hayır, puan denkliğine göre geçiş hakkı her zaman var.
5- Yazmadığım okula yerleştirilir miyim?
Tercihte yer vermediğiniz okula yerleşmeniz mümkün değil. Eğer tercihlerinizden hiçbiri olmazsa otomatik olarak açık liseye yerleşiyorsunuz.
6- Listeme bir okulu birden fazla yazsam şansım artar mı?
Bu tercihlerinizi boşa harcamak olur. Çünkü sistem aynı okulları, sırası fark etmeksizin sadece bir kez değerlendirecek. Diğerleri yok sayılmayacak.
7- Tercih döneminde yabancı özel okullara yerleşebilir miyim?
Yabancı özel okulların serbest kayıtları 13-14 Temmuz’da sona erdi. Bundan sonra bu okullara ancak nakil döneminde geçiş yapılabilecek. Onları tercih listesine yazamazsınız.
8- Türk özel okullarını tercih edebiliyor muyum?
Evet, merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alacak özel okullara tercih listenizde yer verebilirsiniz. Özel okulları tercih etmeden önce mutlaka ziyaret edin. Puanınızın tutması kaydıyla özel liselerden devlete veya devletten de özel okullara nakil dönemlerinde geçiş yapabilirsiniz.
9- Meslek lisesi ve çok programlı liseleri seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Düşük puan grubundaysanız, meslek lisesi ve çok programlı lise tercihi yaparken, yazdığınız okulda hangi bölümlerin olduğunu çok iyi inceleyin. Sisteme yeni giren okullar var. Örneğin yeni açılan Anadolu liselerinin puanları kılavuzda belli olmayabilir. Düşük puanlı öğrenciler tercihlerinde bu Anadolu liselerine de yer verebilirler.
10- Tercih dönemindeki listem nakil sürecinde geçerli mi?
Değil, nakil dönemlerinde üç okulun yer alacağı tercih listeleri hazırlanacak.
11- Nakil döneminde okullarda kontenjan boşluğu önemli mi?
Bu dönemde, liseler arasında karşılıklı geçişler olabileceği düşünülerek, kontenjanlardaki boşluklara bakmaksızın tercih yapabiliyorsunuz.
12- Nakil hakkımı kullanmak için yerleşmek zorunda mıyım?
Fark etmez, yerleşin yerleşmeyin herkes nakil hakkını kullanabilir.
***
Müdür onayına dikkat
Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğünden elektronik ortamda onaylatılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda tercih işlemi tamamlanacak. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Onaylanan tercih formunun iki nüshası alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak, biri okulda, diğeri velide kalacak. Onaylama bitince düzeltme yapılamayacak.