TEOG sadece bir sınav, stres yapmayın

Güncelleme Tarihi:

TEOG sadece bir sınav, stres yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 12:13

26-27 Nisan’da yapılacak TEOG sınavı için geri sayım başladı. “Aşırı stres öğrencilerin motivasyonlarını düşürüyor” diyen uzmanlar, TEOG’un sadece bir sınav olduğunun unutulmaması gerektiğini söylüyor. Ailelerin de TEOG’a hayati önem yüklememesi gerektiğini belirterek, “Okuldaki rutin sınavlarda çocuklarını okula getirip 08.30-12.30 arasında kapıda dua ederek beklemiyorlar ama TEOG’da bunu yapıyorlar. Bu manzara bile TEOG velilerinin, öğrencilere ne kadar yoğun stres yüklediklerinin göstergesi” diyor.

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları 26-27 Nisan’da düzenlenecek. Anne ve babalar, TEOG sınavlarına hayati anlamlar yüklüyor. Bu da iyi bir liseye girmek için TEOG’a katılacak 8’inci sınıf öğrencileri üzerindeki sınav stresinin katlanarak artmasına neden oluyor. Uzmanlar, aşırı stres yüzünden çözüm üretmeyi sağlayan ‘yaratıcı mod’dan ‘hayatta kalma modu’na geçen ailelerin, öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilediğini belirtiyor ve ekliyorlar: “Halbuki TEOG’un da diğer sınavlardan hiçbir farklı yok”. Özel Üsküdar SEV Ortaokulu Akademik Koordinatörü Y. Melih Ertunç, “Okuldaki rutin sınavlarda çocuklarını okula getirip sabah 08:30-12:30 arasında kapıda dua ederek beklemiyorlar ama TEOG’da bunu yapıyorlar. Bu manzara bile TEOG velilerinin, öğrencilere ne kadar yoğun stres yüklediklerinin göstergesi” diyor. Akademik Koordinatör Ertunç, TEOG velilerine ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

Haberin Devamı

- TEOG sınavı, günümüz ortaokul öğrencileri ve velileri için büyük metafor olmuş durumda. Bu dönemdeki öğrenci ve veliler, hayatın anlamını TEOG sınavıyla belirliyorlar. Sınav günü kapıda endişeli gözlerle bekleyen veliler, öğrencinin stresini daha da artırıyor. Oysa TEOG’un da diğer sınavlardan farklı olmadığını unutmamak, olumlu yaklaşımlarla çocuğu motive etmek gerekiyor.

YARATICI MODA GEÇİN!

- İnsanoğlu, tarihinin başlangıcından beri iki ayrı mod içinde yaşıyor. Birisi hayatta kalma modu, diğeri ise yaratıcı-sorun çözücü mod. Eğer yaşantınızda stres fazlaysa, endişe sabahın ilk saatlerinden yatağa girene kadar devam ediyorsa; bilin ki hem siz hem çocuğunuz hayatta kalma modundasınız. Bu modda yaşıyorsanız, vücudunuzdaki kan büyük oranda kasları besler. Çocuklarımızın sabırsız, aceleci olma ve odaklanamama sorunu büyük oranda bunlar. Oysa sorun çözebilmek için beynimizin yeterince kan, oksijen ve kan şekeri ile beslenmesi gerekir. Bu durumu doğru tespit edebilirsek sonuca daha kolay ulaşırız.

İÇ SESİNİZLE OLUMLU KONUŞUN!

- Sınav kaygısını belirli bir düzeyde tutmak yararlı bile olabilir. Bu anlamda, zihinsel olarak daima olumlu düşünce ön planda tutulmalı. Olumlu düşünme, hayatın her dönemi için geliştirilmesi ve uygulanması gereken bir yaşam biçimi olmalı. Kendi iç sesimizle kuracağımız olumlu diyalog, kaygı nedeniyle yaşadığımız birçok sorunu ortadan kaldıracak. Ne zaman ki kendi iç sesimizin ürettiği olumsuz düşüncelerden uzaklaşırız, işte o zaman endişelerimiz ve vesveselerimiz bir sabun köpüğü gibi kaybolur.

Haberin Devamı

- Bütün bunların ışığında TEOG’un sadece bir sınav olduğunu asla unutmayın. Çocuklarımızın ruh ve beden sağlığı, her türlü sonuçtan kıymetli. TEOG süreci 8’inci sınıf çocuklarımız üzerinde onarılması güç yaralar bırakmadan gülümseyerek atlatılması gereken bir süreç.

TEOG ÖNCESİ SON TÜYOLAR 

- Öğrencinin biyolojik saati ile sınavın saati eşleştirilmeli, sınav saatleri olan 09:00-12:00 arası uyuyarak geçirilmemeli.
- Yatma zamanı belirlenmeli ve sınav gecesine kadar aynı saatlerde uyunmalı.
- Beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli. Sabah kahvaltı yapma alışkanlığı olmayan öğrenciler az da olsa düzenli kahvaltı eder hale gelmeli.
- Dışarda yemek yeme alışkanlığına özellikle son günlerde dikkat edilmeli.
- Stresi artıran olumsuz cümle kalıplarından uzak durulmalı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!