Güncelleme Tarihi:
TEOG sınav sonuçları için meraklı bekleyiş devam ederken binlerce öğrenci şimdiden açıklanacak olan sınav sonuçları için tahmini bir hesaplama yapma peşinde. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavının 1. dönem sınavları Türkçe ile başlayıp yabancı dil ile bitti. Zorlu bir sürecin ilk adımını atan öğrenciler ve en az onlar kadar stres yapan veliler şimdiden TEOG puan hesaplamasının nasıl ve nereden yapılacağını merak ediyorlardı. ODSGM’nin resmi sitesi üzerinden yayınlandığı hesaplama robotu öğrenci ve velilere büyük kolaylık sağlıyor. Peki, TEOG sınav sonuçları nasıl hesaplanır? Puan hesaplama robotu nasıl kullanılır? İşte detaylar...
TEOG heyecanı bugün saat 12.00 itibariyle bitti. Dün Türkçe sınavıyla başlayıp bugün yabancı dil sınavıyla başlayan sınavın 1. Dönem oturumlarının tamamının bitmesi ardından “TEOG puan hesaplaması nasıl yapılır?” sorusu gündeme geldi. Doğru ve yanlışlarını tespit eden öğrenciler ODSGM’nin resmi internet sitesi aracılığıyla puan hesaplamalarını kolayca gerçekleştirebilecekler. İşte, TEOG puan hesaplaması yapabileceğiniz robotun kullanımı ve detaylar!
TEOG 1. dönem oturumlarının ilki 23 Kasım’da 2.si ise bugün gerçekleşti. Zor bir sürecin ilkini atlatan binlerce 8. Sınıf öğrencisi şimdiden sınavlarda ne yaptığını, kaç puan alacağını ve en önemlisi istedikleri liseye gidip gidemeyeceklerini merak etmeye başladı. Bunu belirlemek için ise “TEOG puan hesaplaması nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aradı. Hem öğrencilerin hem de onlara bu sınavda en büyük desteği veren ailelerin TEOG puan hesaplamasıyla ilgili soru işaretine ise ODSGM’nin resmi sitesi üzerinden yayınlandığı hesaplama robotu verdi. Peki, ODSGM üzerinden TEOG puan hesaplaması nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar!
TEOG 1. dönem ilk oturumu bugün gerçekleşti. 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavının 1. dönem sınavları Türkçe ile başlayıp yabancı dil ile bitti. Zorlu bir sürecin ilk adımını atan öğrenciler ve en az onlar kadar stres yapan veliler şimdiden TEOG puan hesaplamasının nasıl ve nereden yapılacağı, puan hesaplamasında nelerin etkili olduğu gibi detayları araştırmaya başladı. Daha önce sınav takvimi, öğrencilere sınav öncesi uyarılar ve değerlendirme gibi pek çok konuya dair bilgilendirmede bulunan MEB, TEOG puan hesaplaması konusunda da öğrencilerin imdadına yetişiyor. MEB’in resmi sayfasına bağlı olan Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ODSGM) sayfasından puan hesaplaması işlemi kolayca yapılabiliyor. Öğrenciler online sistem üzerinden yapılabilen bu işlem sayesinde sınav performanslarını değerlendirebiliyor. İşte, TEOG puan hesaplaması nasıl yapılır ve hesaplamada baz alınan etkenler gibi detaylar!
TEOG PUAN HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYIN..
TEOG PUAN HESAPLAMA ROBOTU NASIL KULLANILIR?
TEOG sınavı öncesinde öğrencilere pek çok konuda avantaj sağlayan ve öğrencilerin zorlu sınava hazırlanmasında yardımcı olan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ODSGM) kendi bünyesinde barındırdığı TEOG puan hesaplama robotu ile de sınav sonrasındaki sürece dair soru işaretlerine azaltıyor. Çeşitli duyuruların, testlerin ve ders videolarının yer aldığı ODSGM sayfasının online uygulamalarından olan “Sorgulama” sayfasından 1.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP1), 2.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP2), Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) ve Yerleştirmeye esas puanı (YEP) kısa sürede hesaplanabiliyor. Hesaplamanın gerçekleşmesi için tek yapılması gereken 1. ve 2. ortak sınavlardaki doğru sayısını girmek. Ancak TEOG puan hesaplama robotunun doğru sonuç verebilmesi için 6, 7, ve 8. sınıf başarı puanlarına dair bilginin de sayfaya işlenmiş olması gerekiyor.
TEOG HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYIN..
PUAN HESAPLAMA AŞAMALARI VE DETAYLARI
TEOG puan hesaplamaları çeşitli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamalar MEB’in resmi internet sitesinden yayınlandığı kılavuza göre 3’e ayrılıyor: Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması, Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması ve Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması.
Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması
Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yılsonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.
Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması
Öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ek Puan
Bazı öğrenciler, ek puan ile TEOG puan hesaplamalarında avantaj sağlayabiliyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan veriliyor. Bun göre; Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10'u - Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9'u - Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8'i - Bu etkinliklere katılanlar için de % 7'si oranında ek puan veriliyor.
SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?
TEOG sınavının değerlendirilme aşaması için bazı kurallar belirlenmiştir ve bu kurallar tüm öğrenciler için geçerlidir. Sınav katılımından sınavdan sonraki sürece kadar pek çok aşamanın belirlediği sınavın değerlendirmesinde baz alınan faktörler aşağıdaki gibi;
a. Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır.
b. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.
c. Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucuyla okutulacaktır. ç. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar hesaplanacaktır.
d. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.
e. Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı; [(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.
f. 8’inci sınıfta her dönem için uygulanan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.
g. Salon görevlilerince kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin, kopya sonucu iptal edilen o dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.