Gülseven ÖZKAN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 12:02
Sonuçları liseye girişte kullanılacak olan ve nisan ayında düzenlenen TEOG ortak sınavlarına katılamayanlar için yapılan mazeret sınavlarının ilk günkü oturumları tamamlandı. Sınava bacağı alçıda gelen öğrenci de vardı, yetiştirme yurdunda ders çalışarak hazırlanan da vardı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ortaokul 8’inci sınıflar için uygulanan ve sonuçları liselere girişte etkili olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında ikinci dönem ortak sınavları 27-28 Nisan’da yapıldı. Nisan ayındaki sınavlara katılamayan ve geçerli bir nedeni olan öğrenciler ise 14 - 15 Mayıs’ta yapılan mazeret sınavlarına katılıyor. Türkiye genelinde 532 okuldaki 2 bin 368 salonda yapılan ve 4 bin 459 öğrencinin katılımının beklendiği mazeret sınavı heyecanını İstanbul Üsküdar Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu’nda izledik. Sabah erken saatlerde ilçenin farklı okullarından sınav merkezlerine gelen 15 öğrenci burada sınava katıldı.
Öğrenciler arasında geçirdiği kaza nedeniyle bacağı kırıldığı için nisan ayındaki sınava katılamayan ve mazeret sınavlarına da bacağı alçılı gelen de vardı, yetiştirme yurdunda ders çalışarak TEOG’a hazırlanan da vardı. Bazı öğrenciler ilk oturum olan Türkçe sınavında zorlandığını söylerken, bazıları soruların kolay olduğunu savundu.
Yasin Kalı: Nisan ayında yapılan sınava beş gün kala kaykaydan düşerek kaval kemiğimi kırdım. Bacağımın alçıya alınmasıyla birkaç hafta derslerden uzak kaldım ve nisan ayındaki sınava da katılamadım. TEOG’a çok iyi çalışmadım ancak elimden geleni yapacağım. Kendime güveniyorum. İki yıl önce Belçika’da yaşıyorduk, Türkiye’ye döndük. Şimdi yeniden Belçika’ya dönebiliriz. Bu nedenle yakın dönem için sınava yönelik bir hedefim yok. Türkçe sınavında zorlandım, sorular uzun ve karışıktı.
Abdulkerim Kalı (Yasin Kalı’nın Ağabeyi): Yasin’in yaşadığı olayda benim de payım var. Ben kaykaya binmiştim ve onun da binmesini istedim. Sonra denedi ve kötü sonuçlandı. Ben de kendimi kötü hissetim, suçluluk duygusu yaşadım. Şimdi ona destek olmak için yanındayım. Ben de heyecanlıyım ama başarılı olacağına inanıyorum.
Seda Nur Hamamcı: Sağlık sorunlarım nedeniyle nisan ayında yapılan ikinci dönem sınavlarına katılmadım. Üç aydır yetiştirme yurdunda kalıyorum, yurtta sınava çalıştım. Heyecanlıyım. Çocuk gelişimi alanında eğitim almak istiyorum. Bunun için elimden geleni yapacağım. Türkçe testi kolay geldi. Zorlandığım soru olmadı.
Hilal Benli: Nisan ayındaki sınava katılamadım. Çünkü sınav günü hem uyuyakaldım, hem de yolda kaza vardı o nedenle geç kaldım ilk oturuma giremedim, strese girdiğim için diğer oturumlara da katılmadım. Ama TEOG’un telafisinin olması beni çok mutlu etti. Derslere çalıştığım için sınavımın güzel geçeceğine inanıyorum. İyi bir liseyi kazanmak istiyorum. Türkçe sınavı kolaydı. Bütün soruları cevapladım. Sadece iki soruda iki seçenek arasında kaldım. Onun dışında genel olarak iyi geçti.
Mirbey Çurgatay: Geçen ay yapılan sınava hasta olduğum için katılamadım. Ancak tedavi oldum ve çalışabildiğim kadarıyla sınava hazırlandım. Biraz heyecanlıyım ama 450 puan almak istiyorum. İlk dönem sınavlarım iyiydi, şimdi de güzel geçiyor. İstanbul’da iyi bir okulu kazanırsam çok mutlu olurum.
Kasım Tümtaş: Türkçe sınavı kolaydı. Birkaç soruyu öylesine işaretledim, yani salladım. Boş bırakmak istemedim, “ya tutarsa” diye düşündüm, çünkü paragraflar uzundu, okumak istemedim. İlk dönem sınavım orta düzeydeydi. Açıköğretim lisesine gitmek istiyorum. İmam hatip ortaokulunda okuyorum ama okulu sevmiyorum. Altı aydır boş zamanlarımda markette çalışıyorum ve açıköğretim lisesine gidip bir yandan da çalışacağım.
Eyüp Aydar (Öğrenci Velisi): Kızım Ceyda ailevi nedenlerden dolayı ilk sınava katılmadı. Eşimle boşanma süreci geçirdik ve kızım yaşadıklarımızdan etkilendi. Onu bu süreçten uzak tutmaya çalışıyordum ama psikolojisi bundan olumsuz etkilendi. Bu nedenle şimdi sınavlara katılıyor. Ne yapmak istiyorsa ona destek olacağım. Bu nedenle sınavının iyi ve kötü geçmesi önemli değil, önemli olan onun kendisini iyi hissetmesi.
Hediye Adıgüzel (Öğrenci Velisi): Kızım Nurcan hasta olduğu için nisan ayındaki sınava giremedi. Bu sınava çok çalıştı, ona destek olmak için buradayım. Gıda alanında eğitim almak istiyor.