Güncelleme Tarihi:
Ortaokul 8’inci sınıf öğrencileri 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk defa uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında birinci ve ikinci dönem ayrı ayrı 6 dersten merkezi sınavlara girdi. Öğrencilerin bu sınavlardan aldığı puanlar hem karnelerinde kullanılarak, yıl sonu başarı puanlarını etkileyecek hem de liselere yerleştirmelerde kullanılacak.
Ancak, yapılan başvuru üzerine Ankara 13. İdare Mahkemesi, ilk dönem kasım ayında uygulanan merkezi yazılıdaki fen ve teknoloji testinde yer alan bir soruyu iptal etti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise, mahkemeye itiraz etti. Bakanlığın itirazı kabul edilmezse 1 milyon 270 bin öğrencinin karnesine yansıyan ve liselere girişte kullanılacak sınav sonuçlarının yeniden hesaplanması gündeme gelebilir. Bu nedenle gözler mahkemeden çıkacak kararda.
TEOG kapsamında ilk dönem matematik ile fen ve teknoloji testlerinde soru iptalleri olduğunu ve mazeret sınavlarında soru iptali yaşanmadığını belirten uzmanlar ise, Bakanlığın mahkeme sonucunu beklemeden puanları yeniden hesaplaması gerektiği görüşünde: “Soru iptali sıralamaları ve öğrencilerin yılsonu başarı puanını da etkileyeceği için değerlendirmenin yeniden yapılması gerekiyor. Tercih ve yerleştirme dönemine vakit olduğu için Bakanlık, mahkemenin ‘yeniden hesaplansın’ kararını beklemeden, tercih döneminden önce puanları hesaplamalı. Çünkü öğrencilerin şimdiki puanları geçersiz sayılacak ve öğrenciler yeni oluşacak puanlarına göre tercih yapacaklar.”
Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü):
Mahkemeye itiraz eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) isteği kabul edilmezse bütün adayların puanları tekrar hesaplanacak. Geçtiğimiz yıl mahkeme kararı ile iptal edilen sonuçlara benzer bir durumun bu yıl yaşanmaması için Bakanlık şimdiden tedbirini almalı. Yerleştirmeye henüz zaman varken, itirazın sonucu beklenmeden, mahkeme “yeniden hesaplansın” demeden, Bakanlık öğrencilerin puanlarını yeniden hesaplamalı. Doğru olan budur. Bir soru binlerce adayı etkiler ve sıralama değişikliklerine neden olur. Soru iptali ile diğer soruların değeri artar. Tercihleri değiştirir. Geçersiz olan soruya doğru yanıt verdiğini düşünenler dezavantajlı olur. Kendileri için doğru olan sorunun iptal edilmesi ile öğrenciler duygusal açıdan da olumsuz etkilenir. Bu durum aileleri için de geçerli, Bakanlığa olan güvenin sarsılmasına neden olur.
Nazik Kösegil (Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü):
Bakanlık itiraz eder ve bu kabul edilmezse puanların yeniden hesaplanması gerekir. Soru iptali sonrasında yeniden hesaplama olduğunda küsuratlı rakamlar geliyor ve bu durum öğrencilerin sıralamalarını etkiliyor. Kasım ayında yapılan fen ve teknoloji sınavında ait başka bir soru da iptal edildiği için telafi sınavında aynı neti yapan öğrencilerin puanı daha yüksek çıkabilir. Katsayılar değiştiği için böyle bir durum ortaya çıkıyor. Normal sınavda 19 soru üzerinden, telafide ise 20 soru üzerinden hesaplanıyor. Birinci dönemde de böyle bir durum olmuştu ama telafi için itirazlarda düzeltme olmadı. Soru iptali ile puanlar değişeceği için şimdiki puanlar geçersiz sayılacak. Tercih ve yerleştirmeden önce bu durum düzeltilebilir ama tercihlerden sonra puanlar yeniden hesaplanırsa o zaman sorun olur. Soru iptali çocukların 8’inci sınıf yılsonu başarı notunu da değiştirecek. Bu da toplamda yerleştirme puanını etkileyecek. Eğer bir düzeltme ve yeniden hesaplama yapılacaksa tercih ve yerleştirme döneminden önce olmalı.
Faruk Ardıç (Fen Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü):
Bu sene Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına 1 milyon 270 bin civarında öğrenci girdi. Bir velinin itirazı sonucunda fen ve teknoloji dersi sorularından biri iptal aşamasında. Soru iptal edilirse sonuçların tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer MEB sadece “soruyu iptal ettik” derse soruyu doğru işaretleyen adaylara haksızlık yapılmış olacak. Çünkü bir sorunun iptaliyle fen ve teknoloji dersi tam soru sayısı üzerinden hesaplanmayacak. Bu durumunda, oluşan yeni İstatiksel değişmeler sıralamayı oldukça değiştirecek. ÖSYM daha önceki uygulamalarında soruyu doğru veya yanlış işaretleyen tüm adayların cevaplarını doğru kabul ediyordu. Bir fen ve teknoloji sorusu da daha önce iptal edilmişti. Bu nedenle telafi sınavında 20, asıl sınavda ise 18 soru üzerinden hesaplanacak. İptal edilen soruda işaretleme yapmayanlar veya yanlış işaretleyenler avantaj sağlayacak. Soruya doğru yanıt verenler ise dezavantajlı olacak. Yerleştirme sırasında adayın genel başarı durumları ve sıralamaları değişeceği için, okul ve sınav puanlarının genel değerlendirmesinin tekrar yapılması gerekir.
Salim Ünsal (Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü):
Puanların hesaplanması ile ilgili küçük de olsa bir fark ortaya çıkıyor. İlk dönem yapılan merkezi sınavlarda fen teknoloji testinden bir soru daha iptal edildiği için daha az soru üzerinden hesaplama yapılabilir ve bu da soruların puan değerini arttırır. Bu tür sınavlarda eşitlik çok önemli. Adaleti sağlamak için bütün koşulların sağlanması lazım. Burada eşitliği bozan bence mazeret sınavı oldu. Biz daha önceki sınavlarda da soru iptalleri yaşadık, bunlar olabilir. Ama bir sınavın yerine geçecek mazeret sınavı varsa ve bunu tam soru üzerinden, asıl sınavı da eksik soru üzerinden puan hesaplaması yapılırsa öğrenciler için sıkıntı yaşanır. Bu durumda da puan hesaplama eşitsizliği ortaya çıkar. Bence bu tür sınavların mazereti olmamalı. Büyük puan farkı olmayabilir ama bir hata ortaya çıkar. Bu hata da geçen yıl SBS’de yaşadığımız gibi sınav iptallerini gündeme getirebilir.