Tenfiz Ne Demek? Tenfiz Kararı Ve Davası Nedir, Şartları Nelerdir? Tenfiz Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Tenfiz Ne Demek Tenfiz Kararı Ve Davası Nedir, Şartları Nelerdir Tenfiz Nasıl Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2022 09:46

Tenfiz, hukuki olarak boşanma aşaması içinde gerçekleşen bir durumdur. Kişilerin yurt dışında boşanma sürecinden sonra Türkiye sınırları içinde hala evli gözükmesi ile ilgili bir hukuki terim olur. Eğer boşanma sürecindeki kişilerden ikisi de Türkiye vatandaşı ise, süreç Türk hukuk mahkemeleri kanunlarına göre farklı bir şekilde işler. Tenfiz ne demek sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Kişilerden herhangi birisi yabancı uyruklu bir vatandaş ise, yurt dışında sağlanan kararın Türk mahkemeleri tarafından bir hükmü bulunmuyor. 

 Tenfiz Ne Demek? 

 Türkiye sınırları içinde de geçerli olabilmesi için Türk mahkemeleri tarafından tanınması gerekir. Tenfiz, hukuki olarak boşanma aşamasında gerçekleşen bir durumdur. Kişilerin yurt dışında boşanma süreci sonrasında Türkiye sınırları içinde hala evli gözükmesi ile ilgili olan bir hukuki terimdir. 

 Tenfiz süreci, kişilerin Türkiye sınırları içinde de boşanma halinin kabul edilmesi için gerçekleştirilir. Türk mahkemeleri tarafından belirli durumlar incelenerek tanıma ve tenfiz süreci gerçekleştirilir. Türk mahkemeleri içinde yetkili mahkemenin tenfiz kararı verebilmesi için yurt dışında görülen boşanma mahkemesinin tanınması da gerekir. Yurt dışında boşanma işleminin Türkiye içinde kabul edilmesi dava sürecinin başlatılması ile gerçekleşebilir. Tenfiz davası, belirli kurallar içinde iki şartın da gerçekleştirilmesi ile açılabilir.

Haberin Devamı

 Tenfiz Kararı ve Davası Nedir? 

 Yurt dışında boşanma işleminin tanınmış olması sayesinde boşanma süreci Türkiye içinde tanınmayabilir. Boşanma işleminin Türkiye içinde de gerçekleşmesi tenfiz davasının açılması ile rahatlıkla gerçekleşebilir. 

 Tanıma davası, yurt dışında yer alan mahkemeler tarafından kesin bir hüküm oluşturan kararların tanınmaması süreci sonucunda oluşur. Tanıma davasının açılması da tenfiz gibi bazı şartlar içerir. Tanıma davasının açılabilmesi için yabancı ülkede açılan mahkemeler tarafından bir ilamın verilmesi gerekir. Yurt dışında gerçekleştirilen bir davanın sonucunun kesinleşmiş olması şartı aranır. Kesinleşen hükümlerin maddi olarak kesinleşmesi ve şekli önemli bir durum olarak şartlar içinde bulunur. 

 Tenfiz Şartları Nelerdir? 

 Tenfiz davasının açılabilmesi de iki adet önemli şarta bağlanmıştır. Öncelikle ilamının verildiği ülke ile Türkiye içinde bu yönde bir anlaşma bulunması şartı aranır. Belirtilen şart içinde açılacak olan tenfiz davası için Türkiye yetkili mahkemeler içinde verilmiş ilam için gereken kanunların bulunması şartı da arayabilir. Belirtilen şarta ise, hukuk içinde karşılılık ilkesi adı verilir. 

Haberin Devamı

 Tenfiz Nasıl Yapılır? 

 Tanıma tenfiz davası, genellikle boşanma için açılır. Yabancı ülkede boşanan eşlerden birisi ya da her ikisi birden Türkiye’de tanınması veya tenfizine çeşitli nedenlerden dolayı ihtiyaç duyarlar. Sadece boşanma hali yani evliliğin sona ermiş olduğu tescillemek isteniyorsa bunun için bir tanıma prosedürünün izlenmesi gerekir. Boşanma davaları ise, tanıma davası yolu ile ve nüfusa başvuru yolu ile olmak üzere iki türlüdür. Tanıma tenfiz davalarında görevli olan mahkeme asliye mahkemeleridir. Açılacak olan davanın niteliğine bağlı olarak asliye ticaret mahkemesi, asliye hukuk mahkemesi, ya da asliye niteliğindeki ihtisas mahkemeleri görevlidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!