Nuran ÇAKMAKÇI
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 00:00
SBS’de yüksek puan alan öğrenciler öğretmenleri sınıf notlarında kendilerine cömert davranmazsa düşük puan alacak ve mağdur olacak. Başarısız öğrenciler ise ekstra 53 puan alabilecek.
YENİ sistem maksimum puana yaklaşan çok başarılı öğrencilere avantaj getirmiyor. Ancak, düşük puan düzeyindeki öğrencilere çok önemli avantaj sağlıyor. Örnek olarak, SBS puanı farklı beş öğrencinin durumuna bakalım: Bu öğrencilerin DP ve YBP’leri aynı olmasına rağmen, öğretmenlerin inisiyatif kullanarak sınıfta verdikleri notlar ve OYP formülü nedeniyle sınavda pek başarılı olamayan bir öğrenci ekstra 53 puan alabiliyor. Buna karşın sınavda tüm soruları yapan, ancak öğretmenleri sınıf notlarında çok cömert davranmayan öğrencinin puanı düşüyor.
Başarılılar mağdur olacak
Okulların inisiyatifine bırakılan yıl sonu ve davranış puanı, sınavda tam puan alan öğrencileri olumsuz etkiliyor. SBS sonucuna göre belli oranda etki eden yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı uygulamasıyla başarılı öğrenciler mağdur edilecek.
Sınava girmeyene en düşük puan
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin SBS’ye girmelerini zorunlu kılmadı. Sadece tavsiye etti. Sınava girmeyen öğrencilere, o yıl sınava giren ve en düşük puan alan öğrencinin puanı verilecek. Bu, öğrencinin ortaöğretime geçiş puanını olumsuz etkileyecek, hatta mağdur edecek.
Şu anda ilköğretim 6’ncı ve 7’nci sınıf seviyelerinin herbirinde 1 milyon 200 bin öğrenci bulunuyor. Ancak, SBS’ye ilk etapta bu öğrencilerin neredeyse yarısı başvurdu. Bakanlık süreyi uzatınca başvuru 990 bine çıktı. Diğer öğrenciler de gelecek yıl SBS’ye girebilecek.
Sıcaklara dikkat
Sınav 21 ve 22 Haziran’da yapılacak. Uzmanlar öğrencileri olumsuz etkileyecek iki faktöre dikkat çekiyor: Hava sıcaklığının yükselmesi, mevsimlik işçi çocuklarının yaşadıkları yerden aileleriyle ayrıldıkları için sınava katılımda zorlanmaları.
Yeni sistemde ne nedir?
OGES: Ortaöğretime Geçiş Sistemi, SBS: Seviye Belirleme Sınavı, YBP: Yılsonu Başarı Puanı, DP: Davranış Puanı, SP: Sınıf Puanı, OYP: Ortaöğretime Yerleştirme Puanı, DPY-P: Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı
Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): YBP, öğrencinin yıl boyunca aldığı notlar ve derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, haftalık ders saati toplamına bölünmesiyle hesaplanacak. Puanlama 100 üstünden yapılacak. Bu puanın içerisinde öğrencinin yazılı, sözlü, ödev ve benzeri çalışmalarının tamamı yer alacak. SBS’de yer almayan Görsel Sanatlar, Teknoloji ve Tasarım, Müzik ve Beden Eğitimi ile seçmeli derslerden aldığı puanlar da burada etkili olacak. Böylece öğrenciye önemli-önemsiz ders ayrımı yapma fırsatı verilmeyecek.
Davranış Puanı (DP): DP, öğrencinin okul içindeki davranışları, okul kurallarına bağlılığı, sosyal gelişimi, sosyal çevresi ile ilişkilerini yansıtacak. Eksiksiz tüm öğretmenlerin ayrı ayrı verdikleri puanların ortalaması alınarak hesap edilecek. Bu nedenle subjektif değerlendirme yapılamayacak. Sosyalleşme, saygı, sevgi, hoşgörü, insan ilişkilerinde gelişme, okul ve çevreyi korumakta gösterilen gayret, yurt sevgisi, kendisini geliştirme çabası bu puana yansıyacak. Puanlama 100 üstünden yapılacak.
Sınıf Puanı: SBS puanının yüzde 70’i yıl sonu başarı puanının yüzde 25’i ve davranış puanının yüzde 5’i alınarak 6,7 ve 8’inci sınıflar için ayrı ayrı hesaplanacak.
Tek puan türüyle girilecek
SBS’de tek puan türünün kullanılması bazı soru işaretlerini beraberinde getirdi. Ancak, bu yeni sistem Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri’ne yerleştirmeyi değiştirmiyor. SBS ile ilgili çalışmalar yapan Bilfen Okulları Bölüm Başkanları, bu konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
"Fen Lisesi’ne giriş için 6 ve 7’nci sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen derslerinin her birinin yıl sonu notunun en az 3 ve bu derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının en az 4 olması gerekiyor.
Sosyal Bilimler Liselerine giriş için ilköğretim 6,7’nci sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal derslerinin her yıl birinin yıl sonu notunun en az 3 ve bu derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının en az 4 olması şartı aranıyor. Bunun dışındaki yerleştirme yine puan sıralamasına göre yapılacak. Özel okullara yerleştirmede de yine bu puan türü dikkate alınacak. Öğrencilere OKS’de olduğu gibi iki ayrı puan bilgisi gelmeyecek.
BİR SORU BİR CEVAP
Puanımı nasıl hesaplayabilirim?
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nca sınav sonrası soru ve cevaplar açıklanıyor. Bu verilerden tahmini doğru ve yanlış cevaplarınızı tespit edebilirsiniz. Değişik dershane, okul veya internet sitelerinde bu doğru ve yanlış cevap sayıları kullanılarak puan hesaplamaları yapılıyor. Unutmayın, hesaplamada en önemli faktörlerden biri test ortalaması ve standart sapma. Bu da her yıl değişiyor ve sınav sonuçları açıklandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna sunuluyor. Bu nedenle sonuçlar açıklanmadan önce yapılan bu hesaplamalar için daha önceki yıllardaki ya da tahmini test ortalama ve sapmaları kullanılıyor. Hesaplama sonucunun tahmini puan olduğunu ve bu işin uzmanları tarafından hesaplanması gerektiğini unutmayın.
SBS’de bu yıl tercih yok
Bu yıl SBS sınavlarına 6 ve 7. sınıflar girecek ve herhangi bir tercih yapmayacak. Ancak bu sene 7. sınıfta SBS’ye giren öğrenciler, gelecek yıl 8. sınıfta SBS’ye tekrar girecek. 7. sınıftaki sınıf puanlarının yüzde 40’ı ile 8. sınıftaki sınıf puanlarının yüzde 60’ından hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına göre tercih yapabilecek.
2009-2010 öğretim yılından itibaren Ortaöğretim Yerleştirme Puanı hesaplanırken; 6. sınıftaki sınıf puanının yüzde 25’i, 7. sınıftaki sınıf puanının yüzde 35’i ve 8. sınıftaki sınıf puanının yüzde 40’ı alınacak.
Bu yıl son kez uygulanan OKS’ye giren öğrenciler ise yine daha önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanları açıklandıktan sonra tercih yapacak.