Teknoloji yüzünden sağlığınızdan olmayın

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji yüzünden sağlığınızdan olmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2016 14:29

Teknoloji, sağlığımızı fiziksel ve zihinsel olarak olumsuz etkileyebilir. Kanıt mı istediniz? İşte ABD’nin en büyük haber platformlarından biri olan The Huffington Post’ta yer alan, teknolojinin sağlığımız için nasıl bir tehdit oluşturabileceğini gösteren birkaç örnek.

Haberin Devamı

Teknoloji iyi güzel de, her şeyin bir bedeli var. Bazen teknolojininkini sağlığımızla ödüyoruz. Son yıllarda yapılan araştırmalar onun sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili ikna edici sonuçlar ortaya koyuyor. Ondan vazgeçmek mümkün değil. Ancak cep telefonunuzu elinize aldığınızda ABD’nin en büyük haber platformlarından biri olan The Huffington Post’un teknolojinin sağlığımız üzerindeki etkilerini anlatan bu haberini hatırlamanızda yarar var.

FİZİKSEL ETKİLER

Telefonlar omurga sağlığını tehdit ediyor

Yapılan son araştırmalara göre telefonla bir saat geçirdiğinizde boynunuza yaklaşık 30 kilogramlık bir yük bindiriyorsunuz. Eğer ekran yüksekliği doğru ayarlanmamışsa bilgisayar başında geçirilen sürenin de benzer etkisi oluyor.

Cebimizde bir bakteri yuvası taşıyoruz

Haberin Devamı

Telefonları elimizden düşürmüyoruz. Ancak onlar tam bir bakteri yuvası. Telefonunuza temas ettikten sonra ellerinizi yıkıyor musunuz? Peki, yüzünüze günde kaç kez dokunuyorsunuz? Telefon yüzeyindeki tüm bakteriler işgalci askerler gibi yüzünüze yayılıyor. Bu bakteriler akne, egzama gibi sizi uğraştıracak cilt hastalıklarına bile neden olabiliyor. Bunun üstesinden gelmek için arada bir telefonunuzu sterilize etmeye ya da eller-serbest modunda kullanmaya özen gösterin.

Kablosuz ağlar sperme zarar veriyor

2011’de yapılan bir araştırmaya göre laptopunda  Wi-Fi bağlantısına dört saat maruz kalan erkeklerin, açığa çıkan elektronik radyasyon nedeniyle sperm hücrelerindeki DNA’larda hasar olduğu tespit edildi. Spermlerdeki hareketliliğin de azaldığı gözlendi.

Çok fazla ekran gözlerin düşmanı

Bilgisayara tüm gün baktığınızda görüşümüz kısıtlanıyor. Bir süre sonra özellikle uzak alanlar flu görülmeye başlanıyor. ABD’de American Optometric Assocation’ın 2014’te yaptığı bir araştırmada, ülkede yüzde 70 oranında göz yorgunluğu problemi yaşandığı tespit edildi. Birçok baş ağrısı şikâyetinin ardında da bu yatıyor.

Kasları olumsuz etkiliyor

Genellikle teknolojiyle haşır neşirken pek hareket etmeyiz. Oysa bu kaslarımızın sağlıklı kalabilmesi için yapmamız gereken son şey. Gün boyunca bilgisayarda vakit geçiriyorsanız, ağrılara, omurga sağlığı ve dolaşım bozukluklarına hazır olun.

Haberin Devamı

ZİHİNSEL ETKİLER

‘GOOGLELAMAK’ KAYGI NEDENİ

‘Hipokondriya’ diye bir şey duydunuz mu? Anlamı, hastalık hastası. İnternette bir hastalık hakkında araştırma yaparken, “Bu bende de var” diye düşünüp kendi kendine teşhis koyma hali zamanla kaygı bozukluklarına neden olabiliyor. 2012’de İskoçya Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada sosyal medyanın stres seviyesini yükselttiği keşfedildi.

EKRANLAR UYKUNUZU ÇALABİLİR

Göz kapaklarınızdan önce, telefonunuzu ve bilgisayarınızı kapattığınızdan emin olun. Son dönemlerde birçok araştırma özellikle uyumaya yakınken elektronik cihazlarla vakit geçirildiğinde, ekranlardan yayılan ışık nedeniyle uyku kalitesinde düşme yaşandığını ortaya çıkardı. Özellikle genç yetişkinler bundan daha çok etkileniyor.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA YALNIZLIKLA İLGİLİ

ABD Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma yalnız kişilerin Facebook’a daha çok zaman ayırdığını gösterdi. Facebook’un kullanıcıları yalnızlığa sürüklediği ile ilgili bir bulguya ise ulaşılmadı. Fakat tüm araştırmalar aynı şeyi söylemiyor. 2013’te ABD Michigan Üniversitesi’nde sosyal medya kullanımı konusunda yapılan bir araştırma çok ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. Sosyal medyanın yalnızlık hissini pekiştirdiği, mutluluğu ve yaşam tatmin düzeyini düşürdüğü görüldü.

UYUŞTURUCU İLE BENZER ETKİ

Telefonunuzu kontrol etmeden kaç dakika dayanabiliyorsunuz? Teknoloji alışkanlığı kalıcı bir problem. 2012’de yapılan bir araştırmada kullanıcıların yüzde 66’sı telefonları olmadan kendilerini paniklemiş hissettiklerini söyledi. Milano Üniversitesi’nin bir araştırmasında ise, internette çok vakit geçirenlerin, bundan mahrum kaldıklarında uyuşturucu bağımlıları gibi krizler geçirdiği görüldü.

Haberin Devamı

ÇOK FAZLA TEKNOLOJİ BEYNİ DEĞİŞTİRİYOR

E-postalar, mesajlar, haber akışları... Bunların bizi değiştirebileceğini kim tahmin ederdi? San Francisco California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma teknolojiye maruz kalındığında beynin kendini yeniden şekillendirmeye başladığını gösterdi. Yani insan beyni teknoloji ile değişime uğruyor, çoklu görevler ve alışkanlıklarımızı etkiliyor. Araştırma özellikle yeni teknolojik adımların beynimizi onlar için gelişmediği işlemlere maruz bıraktığını da ortaya koyuyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!