Güncelleme Tarihi:
2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yedi üniversite ile kurulan ve kısa sürede üye sayısını 42’ye çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), tüm dünyayı yakından ilgilendiren kritik konuları mercek altına alıyor. Birlik, şu an dünyada konuşulmakta olan ve 40-50 yıl içerisinde yok olma tehlikesi yaşayan 1000 dil için çalışma yapıyor. Bu anlamda önümüzdeki yıl Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasındaki dilleri de yakından ilgilendiren 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu’ düzenlenecek.
Konuyla ilgili, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Harvard ve Rice Üniversiteleri ile görüşen KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Konuşulan dillerin yarısı 40-50 yıl içerisinde yok olacak. Bu yok olacak dillerin büyük bir kısmı da Kafkasya ve Orta Asya coğrafyası içerisinde. Her dil kutsaldır. O dili konuşanlar çok az olsalar da, çok güçsüz olsalar da dünya üzerinde yaşayan insanlar olarak o dillere sahip çıkmalı ve söz konusu dilleri insanlığımızın ortak hafızasına armağan etmeliyiz” dedi.
Korkmaz, 5 yıllık bilimsel eylem planını oluşturmak amacıyla konuyu, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda da gündeme getirdi. Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Nur Yalman ve Prof. Dr. Cemal Kafadar ile biraraya gelen Rektör Korkmaz ve ARÜ heyeti, Ardahan’da yapılacak sempozyumla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Toplantı sonrası konuşan isimlerden biri olan Prof. Dr. Nur Yalman, “Bu proje Türkiye’nin vizyonunu göstermesi bakımından, çok doğru bir yönde atılmış bir adım. İnsanlık ve kültür tarihi için çok önemli bir stratejik hareket” dedi.
KÜNİB, tüm dünyayı yakından ilgilendiren bu projesini geçtiğimiz yıl mayıs ayında, Gürcistan’ın Batum şehrinde yapılan KÜNİB II. Olağan Kongresi’nde de gündeme getirmişti. Kongrede konuşan KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB olarak “Tehlike Altındaki Diller” sempozyumunu yapma kararı aldıklarını belirtmişti.