Güncelleme Tarihi:
Tedric sanatı edebiyatta bir düşünceyi yükseltmek için kullanılan bir edebi sanat olarak bilinmektedir.
Tedric Sanatı Nedir?
Tedric kelime manası derecelendirme olarak tedric sanatı da tedrici olarak yapılan edebi bir sanat olarak bilinmektedir. Tedric sanatı edebiyatta anlatılmak istenen konunun derecelendirilerek yapılmasını ifade etmektedir. Tedric sanatında anlatılmak istenen konu derece derece artırılarak ifade edildiği gibi derece derece düşürülerek de ifade edilmektedir. Tedric sanatı anlatımda kademe oluşturarak anlatım zenginliği oluşturmayı sağlamaktadır.
Tedric sanatında anlatım kademeli olarak çoğaltıldığında yüksek dereceleme meydana gelmektedir. Anlatım kademeli olarak düşürüldüğünde ise alçalan dereceleme olarak kullanılmaktadır.
Tedric Sanatının Özellikleri Nelerdir?
Tedric sanatının en önemli özelliklerinden biri anlatımda kademeli olarak anlatımı destekleyici kelimeler kullanarak zenginlik sağlamakta ve anlatılmak istenen konu gerekirse kademeli olarak düşürülerek anlatımda değişik kelimelere fırsat tanımaktadır.
Tedric sanatında iki kademe bulunmaktadır. Bunlardan birincisi yüksek dereceleme ikincisi ise alçalan dereceleme olarak bilinmektedir.
Tedric sanatının en önemli özelliği anlam zenginliği oluşturmasını yanında azdan çoğa veya çoktan aza bir kavram zenginliği oluşturmaya böylelikle ifadede daha yoğun anlatım oluşmasına fırsat vermektedir.
Tedric sanatı edebi anlatımda sıklıkla kullanılan bir yöntem olmasının yanında edebiyatın ve dilin zenginliklerini de ortaya çıkarmaya yarayan bir sanattır.
Tedric İlkesine Örnekler
Tedric sanatının uygulanabilmesi için anlatılmak istenen konunun yüksek dereceleme mi yoksa alçak dereceleme mi olacağına karar vermek gerekmektedir.
Yüksek dereceleme ile yapılan tedric sanatında anlatımda kavramlar küçükten büyüğe şeklinde yapılmaktadır. Bu ilkeye uygun örnekler ise şöyledir;
Yaşadığımız günden sonra haftalar, aylar yıllar geçti o kadar zaman geçti ki o zamanı unuttum.
Döktüğüm gözyaşları önce su sonra dere, göl ve derya deniz oldu.
Bir fidan diktiğinde ağaç olur ağaç ormana ve dağa dönüşür.
Tedric sanatında alçak dereceleme ise kavramların çoktan aza ve büyükten küçüğe sıralanmasını ifade etmektedir. Alçak dereceleme tedric sanatına verilen örnekler ise şöyledir;
Gün geçtikçe dağlar küçük ormanlara ormanlar meralara meralar ise tek bir fidana dönüştü.
Çevremizdeki insanlar yavaş yavaş gittiler en son 10 kişi kaldı sonra bir baktık ki onlarda gitmişler geriye bir sen kaldın.
Sürünün bir kısmını dağda kaybettim bir kısmı hastalandı sonunda bir koyun kaldı elimde.
Bir milleti oluşturan topluluklar, toplulukları oluşturan kişiler kişileri oluşturan aileler aileleleri oluşturan ise bireylerdir.
Okyanusları aşıp denizlere geçtik denizleri aşıp gölleri bulduk gölleri aşıp derelerde yüzdük ve sonunda bir kaşık suda boğduk düşmanı.