Taksirli Suç nedir? Örnekleri nelerdir? Taksirli suç işleyenler oy kullanabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Taksirli Suç nedir Örnekleri nelerdir Taksirli suç işleyenler oy kullanabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:13

Hukuk alanında yer alan her konu oldukça önemlidir. Çünkü bu konular çok sayıda insanı ilgilendirmektedir. Doğal olarak merak edilen sorular olması son derece doğaldır. Özellikle taksirli suç oldukça çok merak edilmektedir. Taksirli Suç nedir? Örnekleri nelerdir? Taksirli suç işleyenler oy kullanabilir mi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Türkiye'de ve dünyada oldukça çok de fazla suç işlenmektedir. Bu suçların sonuçları ise birbirinden farklı olabilir. İşlenen suçların farklı özellikleri olduğu da bilinmektedir. Bunun yanında taksirli suç işlemenin ne olduğunu merak eden geniş bir kitle bulunmaktadır. Aslında bu tarz konuları iyi bir şekilde bilmek gerekir. Sonuçta insanların başına her şey gelebilir. İşlenen suçun ne tür bir suç olduğunu iyice anlamak gerekir.

 Taksirli Suç Nedir? Örnekleri Nelerdir?

  Bir suç işlendiği zaman nasıl ve ne şekilde olduğu çok önemlidir. Çünkü işlenen suça göre kişiye ceza verilecektir. Doğal olarak bu suçu kişinin isteyerek mi yoksa istemeyerek mi yaptığı araştırılır. Buna göre kişinin ne ceza alacağı ortaya çıkar. Taksirle işlenen suçlarda bu noktada karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 Taksirli suç, istemeyerek istenen suçların genel bir ismi ile karşımıza çıkmaktadır. Burada önemli olan ise bireyin yaptığı suçu istemeyerek yapması olarak bilinmektedir. Genel anlamda bakacak olursak bireyin sonuçlarını bildiği halde istemeyerek işlediği suçlara taksirli suç adı verilmektedir.

 Ceza hukukunda kasten ve taksirli olmak üzere iki büyük suç grubu yer almaktadır. Bunlar arasında taksirli suçun kasten değil de istemeyerek olduğu görülür. Kişi yapacağı eylemi istemeyerek yaptığı zaman taksirli suç kavramı ortaya çıkar. Yani burada kasıt yoktur ancak kişi yaptığı eylemin sonuçlarını bildiği için taksirli suç işlemiş olmaktadır.

 Örnekler:

 - Kırmızı ışıkta geçince ne olacağını bilen birisinin yine de bu suçu işlemesi.

 - Çevrenin kirletilmemesi gereken bir yerde bunun sonuçlarını bilerek yine de orayı kirletmek zorunda kalan birisi taksirli bir suç işlemiş demektir.

 - İstemeden birisini yaralayarak ölümüne sebebiyet vermek.

 Taksirli kelimesi daha çok taksirle öldürme suçu ile karşımıza çıkmaktadır. Aslında burada kişiyi öldürme isteği yoktur. Ancak sonuca baktığımız zaman karşı taraf ölmüş olur. Buna göre eylemi yapmış olan kişi taksirle ölüme sebebiyet vermekten yargılanır.

Haberin Devamı

  Taksirle yapılmış olan birçok eylem bulunmaktadır. Bu eylemleri yaparken kasten yapılan bir şey yoktur. Zaten kasten yapılan suçların telafisi çok zordur. Bunun için işlediğiniz suçun ne olduğunu iyi bir şekilde anlamanız gerekir. Taksirli suçlarda kişinin akıl sağlığı ve yaşı öncelikli olarak baz alınarak kusur kabiliyeti belirlenir. Bundan dolayı kişiye güvenlik tedbiri uygulanıp uygulanmayacağı ortaya çıkmış olur.

 Taksirli Suç İşleyenler Oy Kullanabilir mi?

  Her seçim döneminde insanların çok heyecanlı oldukları görülmektedir. Çünkü hangi seçim olursa olsun seçilen kişiler ülkeye yeni bir düzen getirecektir. Bundan dolayı oy kullanmak önemli bir vazifedir. Ancak hükümlü olan veya daha önce büyük suçlara karışmış olan kişiler oy kullanılıp kullanamayacaklarını çok merak ederler. Bu merak oldukça doğru bir merak olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Taksirli suç işleyen kişiler oylarını her zaman için kullanabilirler. Çünkü taksirli suç işleyen kişiler için oy konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Buna göre taksirli suç işleyenler cezaevinde veya dışarıda oylarını kullanabilir. Bu konuda önemli bir kolaylık sağlandığı bilinmektedir.

 Oy kullanmak vatandaşlık görevleri arasında önemli bir konumda yer almaktadır. Bundan dolayı her vatandaşın bu sorumluluğunu yerine getirmesi beklenen. Bazı istisnai durumlar haricinde herkesin oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Taksirli suç işleyenlerinde oy kullanma hakları olduğu görülmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!