Tahric Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Fıkıhta Ve İslamda Tahric Kelimesinin Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Tahric Ne Demek, Ne Anlama Gelir Fıkıhta Ve İslamda Tahric Kelimesinin Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2022 09:57

Tahric, sözlükte “çekip çıkarmak ve çıkmasını sağlama” anlamına gelen tahrîc fıkıh literatüründe yer alan naklî şer‘î delillerle birlikte mezhep birikimini de kaynak kabul eden fıkhî bilgileri elde etme sürecini belirtmek için kullanılır. Tahric ne demek, ne anlama gelir sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Tahrîci yapan fakihe muharric ismi verilir. Mezhebe müntesip ictihad, tahrîc ve tercih mezhep içi fıkhî istidlâlin en temel unsurlarını oluşturur. 

 Tahric Ne Demek? 

 Tahric, çekip çıkarmak ve çıkmasını sağlamak anlamına gelir. Tahrîc müctehidin naslar karşısında yürüttüğü çeşitli faaliyetlere benzer. Ama tahrîci gerçekleştiren fakih, nasların dışında mezhep imamlarına ait olan kişiler başta gelmek üzere mezhebi temsil eden metin ve görüşlere dayanır. 

 Tahric Ne Anlama Gelir? 

 Tahric, çıkmasını sağlamak ve çekip çıkarmak anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime, dilimizde çok zuun yıllardan beridir kullanılıyor. Tahrîci yapan kişiye fakihe muharric adı verilir. Mezhebe müntesip ictihad, tahrîc ve tercih mezhep içi fıkhî istidlâlin temel ögelerini oluşturur. Tahrîc müctehidin naslar karşısında yürüttüğü faaliyete benzer. Ama tahrîci gerçekleştiren fakih, nasların yanında mezhep imamlarına ait olan kişiler de başta olmak üzere mezhebi temsil eden metin ve görüşlere de dayanır. 

Haberin Devamı

 Fıkıhta ve İslam’da Tahric Kelimesinin Anlamı 

 Fıkıhta ve İslam’da ise taric kelimesinin anlamı, mezhep birikiminin hiyerarşik bir düzen içinde değerlendirdiği zaman tahrîce mesnet teşkil eden bir görüşün belirlenmesi onun aynı konudaki diğer görüşe ya da görüşlere tercih edildiğini ifade eder.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!