Tahkim nedir? Nasıl yapılır? Tahkim kurulu kimlerden ve kaç kişiden oluşur?

Güncelleme Tarihi:

Tahkim nedir Nasıl yapılır Tahkim kurulu kimlerden ve kaç kişiden oluşur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:09

Hayatın pek çok alanında tahkim özellikle bir kurul bünyesinde değerlendirilir. Taşıdığı anlamı ile beraber önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, tahkim nedir? Nasıl yapılır? Tahkim kurulu kimlerden ve kaç kişiden oluşur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 Uyuşmazlıkların çözümü konusunda öne çıkan tahkim, daha çok tahkim kurulu olarak bilinir. Devletin farklı organları ile birlikte aynı zamanda spor ve sektörel bazda da kullanıldığını söylemek mümkün. Özellikle uyuşmazlıkların çözümünün sağlanması konusunda önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek gerekir.

  Tahkim Nedir?

  Devletin resmi organları yerine, taraflar arasında yaşanan uyuşmazlığın çözümü için Tarafların kendi belirlemiş olduğu hakemlerce ele alınan uyuşmazlık çözümüdür. Özellikle spor alanında çok fazla kullanılması ile beraber, pek çok farklı alanda uyuşmazlıkların çözümü için etkin bir olanak sağlar. Kimileri için ise aynı zamanda alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak dile getirildiğini söylemek gerekir. Bazı kişiler için ise doğrudan bir yargısal faaliyet olarak da ifade edildiğini söylemek mümkün. Bu şekilde Tahkim Kurulu olarak değerlendirilir ve amaca uygun olarak şekilde uyuşmazlıkların çözümü için kurulur.

Haberin Devamı

  Tahkim Nasıl Yapılır?

  Tahkim yapılması için öncelikle tahkim Ofisi kapsamında yazılı bir müracaat yapılması gerekir. Daha sonra talebin alınması ile beraber belge üzerinden talep ele alınır. Böylece bu talep kapsamında kişi ya da kişiler için öncelikle bir arabulucu yönlendirilir. Daha sonra arabulucu ile beraber tarafların karşılıklı uyuşmazlıkların çözümü noktasında çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar neticesinde taraftarın özellikle kendi açısından sağlamış olduğu arabuluculuk ile beraber sonuç elde edilir. Özellikle birçok farklı uyuşmazlığın giderilmesi noktasında günümüzde yaygın olarak kullanıldığını ifade etmek mümkündür.

  Tahkim Kurulu Kimlerden Oluşur?

  Tahkim Kurulu önemli bir yere sahip olduğu için konusunda tecrübe sahibi Uzmanlar tarafından kurulur. Bu bağlamda en az 5 yıllık tecrübeye sahip deneyimli hukukçular bünyesinde oluşmaktadır. Bu doğrultuda 1 başkan ve aynı zamanda 6 asil ile 6 yedek Üyeden meydana gelmektedir. Böylece Tahkim Kurulu uyuşmazlıkları çözmek için taraflar adına çalışmalar gerçekleştirir. Tahkim kuruluna üye olan kişi ya da kişiler ise, daha yüksek mercinin bulunduğu süre kadar yürürlükte kalır. Daha sonra duruma bağlı olarak yeniden bir seçim ile beraber alanında tecrübe sahibi Hukukçular tarafından seçim gerçekleştirilir. Özellikle uyuşmazlıkların düzenlemesi konusunda pek çok farklı alanda önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

  Tahkim Kurulu Kaç Kişiden Oluşur?

  En çok merak edilen konulardan biri olarak tahkim kurulunun kaç kişiden oluşacağı geliyor. En az 5 yıllık tecrübeye sahip uzman hukukçular tarafından seçilen Tahkim Kurulu Üyeleri, toplamda 13 kişiden oluşmaktadır. Bunlardan biri Başkan olmak suretiyle 6 tane asil üye Tahkim Kurulu bünyesinde yer alır. Aynı zamanda ihtiyacı bağlı olarak 6 yedek üye de yine seçilir. Sonuç olarak herhangi bir durumda ihtiyaç duyulduğu zaman 6 yedek içerisinden Asil olmak suretiyle hukukçulardan biri ya da birileri devreye girer. Böylece herhangi bir Uyuşmazlık söz konusu olduğunda ilgili makam üzerinden gerekli arabuluculuk sağlanır.

Haberin Devamı

  Tahkim Kurulu Nerede Kullanılır?

  Özellikle pek çok farklı alanda Tahkim Kurulu yaygın şekilde kullanılır. Türkiye'de ise Tahkim Kurulu söz konusu olduğu zaman en çok bilinen alanlar içerisinde spor geliyor. Türk Futbol Federasyonu kapsamında kurulmuş olan Tahkim Kurulu uyuşmazlıkları çözmek için hizmet verir. Aynı zamanda Ticaret Odası ve devlet kapsamını da yine yüksek Tahkim Kurulu eşliğinde çalışmalar yürütülür. Özel sektör kapsamında ve ayrıca dernekler bünyesinde de yine değerlendirilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!