Güncelleme Tarihi:
Tabletlerin merkezlerden takip edilebileceğini açıklayan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, “Öğrencinin elindeki tabletle nerelere girildiğini ve ne kadar vakit geçirildiğini izleyebiliyoruz. Tablet açılıp internete bağlandıktan sonra yaptığı tüm yolculuğunu görebiliyoruz” dedi.
Yerlilik oranı yüzde 51
Eğitim muhabirleriyle bir araya gelen Ateş, FATİH Projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Okullarda 2015 yılı itibariyle 167 bin 129 etkileşimli tahta kurulumunu tamamladıklarını belirten Ateş şöyle konuştu:
“2015 yılı sonunda 432 bin 288 etkileşimli tahta ile donatılacak. Bu yıl 700 bin, 2016’da 5 milyon 300 bin, 2017’de 2 milyon 650 bin, 2018 yılında 2 milyon 650 bin tablet dağıtacağız. 2016 yılında 5. sınıflara ilk kez tablet vereceğiz. Yerli tablet üretilmesi için harekete geçtik. Böyle büyük bir projede Türkiye’de üretim tesisi kurulmasını istedik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı mevzuatlarına göre bir ürünün yerli olabilmesi için yüzde 51’inin yerli olması gerekiyor. 2016 yılında dağıtılacak tabletlerde yerlilik oranı yüzde 12 olacak. Sonraki yıllarda bu oran yüzde 51’e çıkarılacak.
Defter olarak kullanılabilecek
Yeni dağıtılacak tabletlerde son teknoloji özellikler yer alacak. 10.1 inc olacak. 8 çekirdek işlemci, 2 GB Ram, 32 GB Harddisk, 2 MP ön kamera 5 MP arka kamera, 1920*1200 çözünürlük, EMR Kalem, Gorilla Glass Cam, 9 mm’den daha ince, 600 gr’dan daha hafif olacak. Yeni tabletlerde arka kamera ve kalem yenilik olarak karşımızı çıkıyor. Tabletler artık defter olarak da kullanılabilecek. Arka kameralarla ise her öğrencinin bir fotoğraf makinesi olacak.
Öğrencinin girdiği siteler takip edilecek
Tablet çalındığında Emniyet bize müracaat ediyor, tabletlerin yerini koordinatlarını, en son açıldığı yeri aynen verebiliyoruz. Öğrencinin elindeki tablette nerelere girildiğini ve ne kadar vakit geçirildiğini izleyebiliyor. Tablet açılıp internete bağlandıktan sonra yaptığı tüm yolculuğu görebiliyoruz. Yurt dışında kaç tabletimiz var, şu an nerede olduğunu biliyoruz. Amacımız, tablet kullanım oranlarını, tabletlerin nerede nasıl kullanıldığını, yaygın olarak hesaplayıp ona göre tedbirler almak. Biz polisiye tedbirler almıyoruz. Daha önceki tabletlerde, okul dışı kullanımlar için wireless özelliklerini kapatmıştık. Şimdi wireless özelliğini açıyoruz. Tablet kendi kimliği üzerinden internete girdiğinde Milli Eğitim tableti olarak girmiş olacak ve Milli Eğitim internetinin kurallarıyla çalışmış olacak. Yani güvenli internet kapsamında bağlanacak.”
Öğretmenler stüdyoda kamera karşısına geçecek
Elektronik Bilişim Ağının (EBA) yüzde 80’i herkese açık. 7 ve 8. sınıflar için ders videoları hazırlandı. Önümüzdeki yıl da liseler için ders videoları hazırlanacak. İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Kayseri, Antalya, Şanlıurfa, Mersin: Samsun, Erzurum ve Van’da öğretmenler için stüdyolar kurulacak. Öğretmenler bu stüdyolarda kamera karşısına geçerek öğrencileri için ders videosu hazırlayabilecek.