Güncelleme Tarihi:
Sütün ekşimesi sonucu yapısında birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Süt ekşidiğinde tadı ve kokusu değişmekte yani iç yapısı tamamen bozulmaktadır.
Sütün Ekşimesi Fiziksel mi, Kimyasal mı?
Sütün ekşimesi olayı kimyasal bir değişim olarak belirtilmektedir. Çünkü süt ekşidiği zaman tadı değişmektedir. Ekşidikten sonra eski haline dönmesi mümkün olmayan sütün kimyasal bir değişikliğe maruz kaldığı ifade edilmektedir. Kimyasal değişim geçiren maddelerin hem iç yapıları hem de dış özellikleri değişmektedir.
Ekşiyen sütün tadı değişmekle beraber görüntüsünde de değişiklikler olduğu belirtilmektedir. Süt ekşidikten sonra peynir haline getirilerek kullanılmaktadır. Bu durum sütün ekşidikten sonra yeni bir özellik kazandığının da göstergesi olmaktadır.
Fiziğin İnceleme Alanına Girer mi ve Fiziksel Değişime Örnek midir?
Sütün ekşimesi olayı kimyasal değişime örnek olmaktadır. Fiziksel değişim olması için sadece dış görünüşünde değişiklik olması iç yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bu nedenle ekşime, çürüme, küflenme, yanma gibi olaylar kimyasal değişim içinde değerlendirilmektedir. Sütün ekşimesi fiziğin değil kimyanın konusu olmaktadır.