Güncelleme Tarihi:
Hacı Nihat Endüstri Meslek Okulu'nda yapılan sınava 93 Suriyeli öğretmen adayı katıldı.   Â
Mülakatta baÅŸarı gösteren öğretmenler, kentteki eÄŸitim merkezlerinde görev yapacak.   Â
Mülakata katılan Lara Muhammed, daha önce Suriye'de öğretmen olduğunu belirterek, Türkiye'de mesleğini yapacak olmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Yetkililere teşekkür eden Muhammed, "Bizlere böyle bir imkan sağlayan Türkiye'ye minnettarız. Görevimizi en iyi şekilde yapacağız inşallah" dedi.
Suriyelilere çıraklık ve ustalık eğitimi
Öte yandan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere çıraklık ve ustalık eğitimi verilmesinin planlandığını açıkladı. Erdem, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gayret gösterdiklerini söyleyerek, sığınmacıların temel insani ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim ve mesleki anlamda da kendilerini geliştirebilmesi için çaba gösterdiklerini, kamplarda verilen kursların ilerleyen dönemde daha da geliştirileceğini anlattı. Kısa süre içerisinde sığınmacılara çıraklık ve ustalık eğitimi vereceklerini vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:
"Mesleki ve teknik eÄŸitime dair bir kanun üzerinde çalışma yapılıyor. Suriyelilerin çıraklık ve ustalık eÄŸitimi almasıyla ilgili mesleki bir çalışma yürütülerek eÄŸitim verilecek. Bu potansiyelde olan Suriyeliler illerdeki kontrol ve müracaatlarla tespit edilecek. Sığınmacılardan, bilmedikleri için müracaat gelmeyebilir ama bizim arkadaÅŸlarımız yönlendirecek, bu kiÅŸileri çalıştıranlar teÅŸvik edilerek. Devlet asgari ücretin 3'te biri oranında bu eÄŸitimi alacaklara rakam ödeyecek. Çıraklık eÄŸitim alacak çocuklara staj döneminde sigorta yapılacak. Çıraklıkta lise çaÄŸlarında olanlar için baÅŸlayacak ondan sonraki yaÅŸtakilere ise ustalık eÄŸitimi devam edecek."   Â
"Onlar bizim parçamız"    Â
Erdem, sığınmacılardan yarım kalan akademik hayatlarını Türkiye'de sürdürmeleri için de daha önceden kolaylıklar getirdiklerini hatırlatarak, bazı Suriyelilerin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde bulunan üniversitelerde eğitimlerini tamamladığını hatırlattı ve şunları söyledi:
"Yükseköğretim kurumumuzda Suriyelilerin eÄŸitim bilgileri toparlanıyor. Suriyeliler, çok hareketli bir nüfus, sürekli yer deÄŸiÅŸtirebiliyorlar. Ãœlkemizde 5 yıllarını doldurdular. Ãœniversitelerimizde halen okuyanlar da, bitirenler de var. Onlarda artık bizim bir kısım parçamız. Suriyeliler'in ülkemizdeki sisteme entegrasyonu konusunda çalışıyoruz. Ãœlkelerine döndüklerinde Türkiye elçisi gibi çalışmaları için hepimiz elimizden gelen gayreti yapıyoruz."Â