UNICEF:2016 Suriyeli çocuklar için en kötü yıl

Güncelleme Tarihi:

UNICEF:2016 Suriyeli çocuklar için en kötü yıl
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 22:05

2016’da Suriye’deki içsavaşta 652 çocuk öldürüldü. 850’nin üzerinde çocuk da savaşmak üzere silahlandırıldı. Yüzlerce çocuk acil tıbbi yardım ulaştırılamadığı için tedavisi mümkün hastalıklar yüzünden sessizce can verdi...

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (unıcef), Suriye’de iç savaş altıncı yılına girerken durumun çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili son derece vahim bir bilgi notu hazırladı.

Ülkede çocuklara yönelik ihlallerin 2016 yılında en yüksek düzeye çıktığına dikkat çeken UNICEF, ölüm, yaralanma ve silahlandırılma olaylarında da büyük artış görüldüğünü vurguladı. UNICEF’in verilerine göre, sadece 2016’dan düne kadar hastanelere ve tıbbi personele yönelik en az 338 saldırının düzenlendiği Suriye’deki içsavaşta, çocuklara yönelik son derece vahim durum şöyle:

ONLAR İÇİN EN KÖTÜ YIL

2016’da öldürülen çocuk sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 20 artarak en az 652 oldu. Bu çocukların 255’i okulda ya da okul civarında can verdi. 2016, Suriyeli çocuklar açısından en kötü yıl oldu.

Haberin Devamı

2015’e göre iki kattan fazla artarak, 850’nin üzerinde çocuk savaşmak üzere silahlandırıldı. Çocuklar hem ön saflarda savaştırılıyor hem de infazcı, intihar bombacısı ya da gardiyan olarak görevlendiriliyor.

İnsani yardımların neredeyse hiç ulaşamadığı abluka altındaki bölgelerde 280 bin, ulaşılması güç bölgelerde 2.5 milyon civarında çocuk hayatta kalmaya çalışıyor.

Savaşın ötesinde, çocuklar kolaylıkla önlenebilecek, tedavisi mümkün hastalıklar yüzünden sessizce ölüyor.

UNICEF:2016 Suriyeli çocuklar için en kötü yıl

2.3 MİLYON ÇOCUK EVSİZ

Altı yıldır süren savaş nedeniyle yaklaşık 6 milyon çocuk, insani yardımlara muhtaç durumda ve bu da 2012 yılına göre 12 kat artış anlamına geliyor.

Milyonlarca çocuk evlerini terk etmek zorunda kalırken, bunlar arasında 7 kez yer değiştirenler bile bulunuyor. 2.3 milyondan fazla çocuk bugün Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak’ta mülteci durumunda.

Aileler hayatta kalabilmek için olağanüstü yollara başvurarak çocukları çalışmaya veya erken evliliklere zorluyor.

UNICEF:2016 Suriyeli çocuklar için en kötü yıl

Haberin Devamı

UNICEF’İN ÇAĞRISI

Derhal Suriye’deki çatışmaları sona erdirecek bir siyasi çözüm bulunmalı,

Çocuklara yönelik öldürme, yaralama ve silahlandırma dahil tüm ağır ihlallerin yanı sıra okullara ve hastanelere yönelik saldırılara son verilmeli,

Suriye’nin neresinde olurlarsa olsunlar muhtaç durumdaki tüm çocuklara koşulsuz ve sürekli erişim sağlanmalı, ülkedeki tüm ablukalar kaldırılmalı,

Mültecilere ev sahipliği yapan hükümetlere ve topluluklara, statüleri ne olursa olsun mülteci çocuklar için sürdürülebilir yardım sağlanmalı,

UNICEF’in, Suriyeli çocuklara yönelik hayati yardımları ve maddi yardımları aralıksız olarak devam etmeli.

OKULA GİTMEK İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALIYORLAR

Haberin Devamı

UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere, Suriye’nin Humus şehrini ziyaretinin ardından durumun vahametini şöyle özetledi: “Bugüne kadar emsali görülmemiş boyutlarda acılar yaşanıyor. Suriye’deki milyonlarca çocuk her gün saldırılara maruz kalıyor, yaşamları altüst oluyor. Her biri savaşın, hayatları ve gelecekleri üzerindeki korkunç etkileri sonucunda yaşam boyu taşıyacakları yaralar alıyor. Suriyeli çocukların cesaretine tanık olmaya devam ediyoruz. Pek çoğu yalnızca okulda sınava gitmek için askeri cephe çizgilerinden geçmiş. Öğrenmekte o kadar kararlılar ki, yeraltı okullarına dahi gitmeyi göze alıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!