Sürdürülebilirlik Nedir? Sürdürülebilirlik Kalkınma Nedir?

Güncelleme Tarihi:

Sürdürülebilirlik Nedir Sürdürülebilirlik Kalkınma Nedir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2021 20:31

İlk kez 80'li yılların sonlarında ortaya çıkan sürdürülebilirlik kavramı, ekonomiden çevreye, teknolojiden bilime kadar farklı alanları içinde barındırır. Bu kavram ile bölgesel ya da yerel değil küresel bazda kalkınma hedeflenir. Temel amaç, eldeki doğal kaynakların bilinçli ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir kalkınma stratejileri 80'li ve 90'lı yıllarda sadece doğal kaynakları ve çevreyi kapsıyordu. Günümüzde teknoloji ve bilimin verimli şekilde kullanılması gibi konular da bu stratejilere dahil edildi.

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilir, mevcut kaynakların eşit ve adil kullanımına dayalı bir kavramdır. Bu kavram 2000 yılından sonra genişletilmiş ve birçok farklı alan için kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin küresel ısınma ve iklim değişiklikleri gibi küresel çapta çevre sorunlarının giderilmesi, sürdürülebilir stratejisinin temel hedefleri arasında yer alır.

Sürdürülebilir Kalkınma Nedir?

Sadece bir ülkeyi ya da bölgeyi değil dünyanın tamamını ilgilendiren meselelerin giderilmesi için önemli ve somut adımlar adıldı. Birçok ülkenin katkısıyla sistemleştirilen bu adımlara sürdürülebilir kalkınma adı verildi.

Haberin Devamı

İklim değişikliğine ve küresel ısınmaya neden olan kimyasalların yasaklanması sürdürülebilir kalkınmaya örnek olarak gösterilebilir. Başta Afrika kıtasındaki ülkeler olmak üzere birçok ülkede ortaya çıkan kıtlık ve kuraklık gibi felaketlerin çözümü için atılan somut adımlar da bu stratejinin bir parçasıdır.

Sürdürülebilir kalkınma çalışmalarının temel amaçları iki ayrı başlıkta toplanabilir.

İlk amaç mevcut sorunların etkilerini tamamen ortadan kaldırmak ya da azaltmaktır. İkinci amaç ise gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktır.

2010 yılından sonra kalkınma stratejilerine toplumsal eşitlik ve nitelikli eğitim gibi kavramlar da eklendi. Çalışma hayatında kadın - erkek eşitliğini sağlamak için birçok panel ve konferans düzenlendi. Toplanan bağışlarla birçok yere yüzlerce okul yapıldı.

İngiltere ve Kanada gibi ülkeler küresel bir sorun olan çevre kirliliğini önlemek için yeni alt yapı çalışmaları başlattı. Sağlık alanında yapılan çalışmalar da mevcut. Birçok ülkeye ücretsiz aşı ve ilaç yardımı yapıldı.

Sürdürülebilir binalar inşa etmek ve yoksulluğu önlemek için yapılan çalışmalar da sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin içerisinde yer alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!