Güncelleme Tarihi:
ABD Enerji Bakanlığı, 2002’den bu yana iki yılda bir düzenlediği “Solar Decathlon” ile enerjisini tümüyle güneşten alan, düşük maliyetli akıllı evler tasarlanması ve üretilmesini amaçlıyor. Yarışmaya Türkiye’den ilk defa bir takım katılacak ve oldukça iddialı projelerini yakında inşa etmeye başlayacaklar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin inisiyatifiyle kurulan “Solar Decathlon Türkiye Takımı”nın lideri Osman Baytaroğlu, tasarladıkları akıllı evin yapımına yakında başlayacaklarını açıklayarak, “eCOurt’un tasarım aşaması tamamlandı. İnşaatımızın başlangıcı için gün sayıyoruz” dedi.
Güneş evi
ODTÜ’lü öğrencilerin tasarladığı ve “eCOurt” adını verdikleri ev bildiğimiz evlerden çok farklı olacak. Tüm enerji ihtiyacını çatısına döşenecek olan paneller sayesinde güneş enerjisinden sağlayacak olan evin yalıtımı ise atık jean kotlarla sağlanacak. Solar Decathlon Türkiye takımı adına konuşan Osman Baytaroğlu, kotun yalıtım malzemesi olarak başarılı sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Yalıtım değeri yüksek ve yenilikçi bir çözüm olan atık kotları binanın yalıtımında ve estetik görünüşü ile iç tasarımında kullanmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Gemilerle Çin
Evin değişik özellikleri sadece güneş enerjisi ve kot pantolonlu yalıtımla da sınırlı değil. Bir diğer özelliği ise bir hafta içinde kurulup, sökülmeye uygun olması. Yaklaşık beş ay sonra Çin’de düzenlenecek Solar Decathlon 2013 yarışmasında sergilenecek olan ev, önce ODTÜ’de kurulacak. Daha sonra ise sökülüp, gemilere yüklenerek Çin’e gönderilecek. Projenin toplam bütçesi ise 230 bin dolar. Bir taraftan Türkiye’de kentsel dönüşüm devam ederken, ODTÜ’lü öğrencilerin hedeflerinden biri de evi yarışmanın ardından yurtiçinde farklı yerlerde sergileyerek, yenilenebilir enerjinin konut sektöründeki kullanımına yönelik örnek teşkil etmesi.
Çevreci yarışma
ABD Enerji Bakanlığı tarafından her iki yılda bir düzenlenmekte olan Solar Decathlon, dünya çapındaki 20 takımın başvurularının ve çalışmalarının farklı kategorilerde değerlendirildiği bir yarışma. Yüzlerce aday arasından seçilen 20 takımın, tasarladıkları evi istenen kriterlere uygun şekilde iki yıl içinde inşa etmeleri gerekiyor. Evlerin maliyetlerinin büyük bölümü, takımların işbirliğine gittiği sponsorlar tarafından sağlanıyor. http://sdteamturkey.com/ adresini ziyaret edebilir.
Çin’de adım adım eCOurt kurulacak
Ev öncelikle Ankara’da kurulacak.
Taşıyıcı olarak kullanılan çelik strüktür, evin sonrasında da konteynırlara sığacak şekilde parçalanmasına olanak sağlayacak.
15 Temmuz’da yarışma alanında olacak şekilde evin parçaları önce kara yoluyla limanlardan birine (Mersin veya İstanbul), sonrasında denizden Çin’e ulaşacak.
İnşaat için takıma ayrılan sürenin 10 gün olması nedeniyle, ev, olabildiğince parçalanmadan ve birleşimi kolay olsun diye birbirine eş parçalar halinde konteynırlara yerleştirilecek.
Ev, yaklaşık iki hafta boyunca yarışma alanında ziyaretçilere açık kalacak.
Yarışma bittikten sonra başlangıçta yapıldığı gibi parçalara ayrılacak olan eCOurt, sonrasında ODTÜ kampusunda belirlenecek bir yerde sergilenmeye başlayacak.
Sponsor bulunduğu takdirde, bu süreç Türkiye’nin dört bir yanında tekrarlanarak, evin farklı kitlelere anlatılması hedefleniyor.
Tasarımda ödül yağmuru
Tasarım dünyasının en prestijli yarışmalarından olan Red Dot ve IF Design 2013 yarışmalarında Türk markalar ödül bırakmadı. Türk Homend’in aldığı 3 ödülün dışında Arçelik de Red Dot ve IF Design 2013 yarışmalarında toplam 11 tasarım ödülü aldı. Otoritelerce kabul edilen bir kalite onayı olma özelliği taşıyan Red Dot tarafından Beko ve Grundig markalı toplam 9 ürünüyle ödüle layık görülen Arçelik A.Ş., IF Design’dan da 2 ödülle döndü. Her yıl çeşitli ülkelerden binlerce başvurunun yapıldığı Red Dot Tasarım Ödülleri tasarımın en iyilerini ödüllendiriyor. Bu yıl, 54 ülkeden 1865 üreticinin, tasarımcı ve mimar ürünleri ve projeleriyle başvurduğu değerlendirme sürecinde 37 profesyonelden oluşan bugüne kadarki en büyük red dot jürisi 4 bin 662 çalışmayı canlı ve yerinde test edip tartıştı ve değerlendirdi. Ödül töreni temmuzda Almanya’nın Essen şehrinde gerçekleştirilecek.
Ödülü alan ürünler
Red Dot Tasarım
Beko WKY 61031 C çamaşır makinesi
Grundig GKN 16830 X Kombi Buzdolabı
Grundig GEBM 46000 B Ankastre Fırın
Grundig GEZM 47000 B Ankastre Fırın
Grundig GWN 58472 C Çamaşır makinesi
Grundig GTN 48271 GC Kurutucu
Grundig ekmek kızartma makinesi
Grundig Vision 9 Air Design Televizyon
Grundig TR1200 Ahşap Masa Radyosu
IF Design Ödülü
Arçelik In Love Serisi Çamaşır Makinesi
Grundig buzdolabı
100 milyon dolarlık kayısı çekirdeği
KAYISI çekirdeğinden aktif karbon üretildi. İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 18 yıllık çalışma sonucunda kayısı çekirdeğinden 3 bin 120 metrekare/gram yüzey alanına sahip aktif karbon üretti. Türkiye, geçen yıl aktif karbon ithalatına 100 milyon dolar ödedi. Ülkemizde aktif karbonun ham maddesi bulunmasına karşın üretimde yok. Önal, aktif karbon üretimine ilişkin çalışmalarının uzun sürdüğünü belirterek, 1995’te hazırladığı “Dünyanın En Yüksek İlk 10 Yüzey Alanına Sahip Aktif Karbon Üretimi” adlı projesini o dönem Devlet Planlama Teşkilatı’na sunduğunu söyledi. Verilen destekle İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde kendisine tahsis edilen laboratuvarda 18 yıldır çalıştığını bildiren Önal, projeyi üniversiteden aldığı ödenekle sürdürdüğünü dile getirdi. Malatya’nın en önemli değeri kayısıyı her şeyiyle endüstriye dönüştürmek, çekirdeğinden aktif karbon üretmek için bu çalışmaya başladığını ifade eden Önal, “Kayısı çekirdeği, aktif karbon üretiminde önemli bir malzeme” dedi
Mesai sonrası muayene olacak
Ak Parti’nin Grup toplantısında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, doktorların tam gün yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve doktorlarla buluşacağı programa rahatsızlığı sebebiyle katılamadığını belirten Erdoğan, tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı kutladı. Erdoğan, şöyle konuştu: “Tıp camiamızdaki üniversite hocalarımızı çok yakından ilgilendiren bir düzenlemeyi burada hem sağlık camiamızla hem aziz milletimizle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi son iki yılda tam gün mesai uygulamasını kararlılıkla sürdürüyoruz. Gerek halkımız gerek sağlık çalışanlarımız bu uygulamayı büyük oranda benimsemiş durumdadır. Süreç içinde ortaya çıkan aksaklıkları gidermek için de bazı adımları attık, atıyoruz. Yapacağımız yasal bir düzenlemeyle üniversite hocalarımız mesailerinin bitiminde makul bir bedelle vatandaşlarımıza hizmet verebilecekler.”
Hocalara muayeni olmaları durumunda vatandaşların Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki bedel kadar bir ücret ödeyeceklerini kaydeden Erdoğan, “Örneğin üniversitede muayene fiyatı 55 lira, mesai sonrası öğretim üyesine muayene olan vatandaşımız üniversite hesabına 55 lira ödeyecek. Bu ücretin bir kısmı hastayı tedavi eden öğretim üyesinin, bir kısmı da kurumun hesabına aktarılabilecek. Bu düzenlemenin de öğretim üyelerimize, vatandaşlarımıza, üniversitelerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.