Stroboskop nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Stroboskop nasıl çalışır ve neyi ölçer

Güncelleme Tarihi:

Stroboskop nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır Stroboskop nasıl çalışır ve neyi ölçer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2022 17:21

Stroboskop özellikle Fizik derslerinde çok sık duyduğumuz terimlerden birisidir. Üzerinde eşit olarak açılmış yarıklar bulunan stroboskop pek çok öğrenci ile birlikte vatandaşlar tarafından da sıklıkla araştırılan bir ölçüm aracıdır. Peki, stroboskop nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Stroboskop nasıl çalışır ve neyi ölçer? Stroboskop hakkında vatandaşlar tarafından merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Stroboskop bir alet olup su dalgalarının hızı ve dalga boyu gibi niceliklerin ölçülmesinde kullanılmaktadır. Döndürülerek yarıklar arasından hareketli dalgalar incelenmektedir. Yarıktan bakıldığında ise hep dalga tersi görülüyor ise kişilere dalgalar duruyormuş gibi gözükmektedir.

 Stroboskop Nedir?

 Stroboskop son zamanlarda en sık araştırılan aletlerden birisidir. Bir tekerlek dönüyor iken bakıldığında tekerleğin döndüğü anlaşılmaz, tam tersine duruyormuş gibi gözükmektedir. Hatta pek çok kişi bu tekerleğin geriye doğru döndüğünü de görmektedir. Oysa ki tekerlek ileri dönmektedir. Bu durum tamamen göz yanılmasından kaynaklanmaktadır. Fizik alanında bu duruma stroboskopik etki adı verilmektedir.

 Stroboskopik etki ölçüm aracı olarak kullanılmaktadır. Bu sayede dönen cisimlerin devir sayıları da ölçülebilmektedir. Bu ölçümleri yapabilen aletlere ise stroboskop adı verilmektedir. Stroboskop temassız devir ölçümü yapmakta ve kişinin durur olarak algıladığı makinede hareketi, görselleştirmektedir.

Haberin Devamı

 Stoboskop Neyi Ölçer?

 Su dalgaların hızı ve frekansı stroboskop ile ölçülmektedir. Bu cihazların üst kısmında belirli aralıklar ile delikler yer almaktadır. Ölçeği dalga üzerinde dönerek hareket etmektedir. Üzerinde çark bulunur ve bu çark göstergedir. Bir dakikada kaç devir döndüğünü bu çark göstermektedir.

 Stroboskop deliklerinden biri seçildikten sonra dalganın bu deliklerden görünür bir şekilde hareket etmesi beklenmektedir. Burada stroboskop düzeneği bu dalgayı tespit etmektedir. Hemen harekete başlayan ve kendi çevresinde dönen alet bu sırada zaman ölçen cihazda çalışmasını başlatmaktadır. Oldukça basit bir yapıya sahip olan stroboskop sadece dönme işlemi ile su dalgasının hızını ve frekansını hesaplamaktadır.

 Stroboskop Ne İşe Yarar?

 Fizik derslerinde stroboskop terimi ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle öğrenciler tarafından sıklıkla araştırılan stroboskop dalgaların frekansını ve dalga boyunu ölçmek için kullanılmaktadır. Bu araç merkezindeki eksen etrafında dönebilmektedir. Üzerinde eşit olarak açılmış yarıklar bulunmaktadır. Daire şeklinde olan stroboskop ayarlanabilir frekansta yanıp sönen bir lambadan meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

 Günümüzde bazı stroboskoplar akü ile çalışmaktadır. Sahip oldukları yapılarından dolayı kolay kullanıma sahip aletlerdir. Hızlı sonuç verebilmektedir. Ayrıca daha düşük maliyetli oldukları için en stroboskopları kullanılmaktadır.

 Stroboskop Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi

 Stroboskop tanımı ile birlikte çalışma prensibi de önem arz etmektedir. Dijital bir ölçüm cihazı olan stroboskop üzerinde yanıp sönen bir ışık bulunmaktadır. Bu ışık bir tür flaş olmaktadır. Yanıp sönen ışığı devir sayısı ölçülecek elektrik motorunun miline tutulmaktadır. Frekansı mil duruyor görünene kadar ayarlanmaktadır.

 Frekansın ayarlanması ile birlikte ışığın da yanıp sönme hızı değişmektedir. Bir noktadan sonra ise kişiler tarafından elektrik motor mili duruyormuş gibi gözükmektedir. Bu sırada stroboskobun frekansı elektrik motor devrine eşitlenmiştir. Ayrıca stroboskop üzerindeki frekans göstergesinden o anki değer okunmaktadır. Bu sayede elektrik motor devir hızı da ölçülmektedir.

Haberin Devamı

 Stroboskop geniş frekans aralığı ve farklı flash uzunluğu ile birçok yerde kullanılan bir alettir. Buna göre stroboskop şu alanlarda kullanılmaktadır:

 - Tekstilde bulunan ring iplik makinelerinde kullanılır.

 - Matbaada seri baskı işlemlerinde kullanılır.

 - Helikopter ve uçaklarda kullanılır

 - Dönen cisim ile aynı rpm de yanıp söndüğünde dönen cismi donduran, bunun gibi kaplin, rulman ve kasnaklarda stroboskop aleti çok sık kullanılmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!