Statik analiz nedir, neden yapılır? Statik analiz programları, yöntemleri ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Statik analiz nedir, neden yapılır Statik analiz programları, yöntemleri ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 17:01

Herhangi bir yapının üzerine gelen etkiyi inceleme dalı olarak statik analiz öne çıkar. Özellikle binaların daha sağlam bir yapı içerisinde olabilmesi için kullanılan bir metot olduğunu söylemek gerekir. Peki, statik analiz nedir? Neden yapılır? Statik analiz programları, yöntemleri ve örnekleri konusunda bilgiler.

Haberin Devamı

Binaların güvenli olup olmadığını anlayabilmek için günümüzde statik analiz ön plana çıkar. Fiziksel bir analiz olması ile beraber binanın her kısmını kapsar. Böylece dışarıdan gelen etkiler ya da binanın sağlamlığı noktasında matematiksel bir veri toplamış olur. Günümüzde pek çok bina için güvenlik ve sağlamlık noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

 Statik Analiz Nedir?

 Bir yapının üzerinde bulunan yükü ve dışarıdan gelen kuvvetin yaratmış olduğu etkili incelemeyi sağlayan analiz türü statik analiz olarak bilinir. Özellikle binaların ne kadar güvenli olduğu ya da sehim gibi konular hakkında da bilgi sağlamaktadır. En önemlisi söz konusu sanayi olduğu zaman çok sık kullanılan bir yöntem olduğunu söylemek gerekir. Farklı türde bir kullanım alanına bağlı olarak değişik yapıların sağlamlığını göçme açısından, belirli telemetriler almak suretiyle değerlendirilir.

Haberin Devamı

 Statik Analiz Neden Yapılır?

 Genelde binaların üzerine gelen yükü anlayabilmek için statik analiz gerçekleştirilir. Tabii bu durum sadece yükle ilgili değildir. Aynı zamanda binayı etkileyecek olan dış kuvvetlerin de nasıl bir etki yaratacağı konusunda bu sayede bilgi alınır. Böylece binanın güvenli olup olmadığı noktasında Matematiksel ve birtakım verisel açıdan bilgiler alınmış olur. Genelde sanayi alanında bu konuda hemen her açıdan statik analiz ele alınır ve değerlendirilir. Hatta hiçbir yapı ve bina statik analiz gerçekleşmeden tamamlanmış olmaz.

 Statik Analiz Programları

 Bilgisayar üzerinden kullanılacak olan günümüzde birçok farklı statik analiz programları bulunmaktadır. Özellikle bunlardan bazıları yaygın şekilde ele alınır ve değerlendirilir.

 - Tekla structures 2022 versiyonu

 - Solar hesaplama programları

 - Ahşap yapı statik hesaplama programı

 Bu gibi pek çok farklı statik analiz programlarını kullanma şansı bulunmaktadır. Bu programları sayesinde matematiksel ve fiziki olarak pek çok farklı veriyi elde etme şansı var. Hem amatör hem de profesyonel düzeyde kullanılan programlar olduğunu söylemek gerekir.

Haberin Devamı

 Statik Analiz Yöntemleri ve Örnekleri

 Genelde statik analiz yöntemleri çalışma zamanının bulunmadığı anlarda gerçekleşir. Bu uygulama genel olarak bina için iç taraftan başlamak suretiyle dış tarafa doğru gerçekleşen bir yöntem olarak öne çıkar. Aynı zamanda ikili dosya üzerinden program çalıştırılmadan belli başlı unsurlar ele alınmak suretiyle öne çıkar.

 

 - Kaynak kodu

 - Byte kodu

 - Güvenlik açıklarının işareti için uygulama

 

 Bu ve benzeri kriterler ile birlikte öne çıkan örnekler doğrultusunda binalar üzerinden statik analiz gerçekleşir. Hem müstakil evler hem de sanayi alanları ve pek çok farklı inşaat alanı konusunda ön plana çıktığını söylemek gerekir. Özellikle güvenlik ve sağlamlık noktasında vazgeçilmez en önemli çalışmalardan biridir.

 

BAKMADAN GEÇME!