Staking nedir? Nasıl yapılır ve ne işe yarar? Staking haram mı?

Güncelleme Tarihi:

Staking nedir Nasıl yapılır ve ne işe yarar Staking haram mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:08

Staking, bir kripto para zincirinin ağında bulunan operasyonları desteklemek için, o ağa ait olan ana kripto parayı belirli süre için kitleyerek tutar. Kilitlediğiniz bu kripto paradan, kilitlediğiniz süre kadar belirli oranlarda da ödül kazanırsınız. Staking nedir? Nasıl yapılır ve ne işe yarar sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Stake etmek kavramı, Proof of Stake (POS) mekanizması ile birlikte kripto paralara gelen önemli bir kavramdır.

  Staking Nedir?

  Proof of Stake, temelinde bir kripto para madenciliğinin, kilitli olan kripto para kadar yapılabilmesini de sağlayan sistemdir. Proof of Stake, Proof of Work madencilik yöntemine alternatif olarak oluşturulmuştur. Proof of Work madencilik ise, sahip olunan özel madencilik cihazları sayesinde yüksek elektrik tüketimi ile yapar. Güzel bir kazanç elde edebilmek için yüksek elektrik gücüne ve büyük tesislere ihtiyaç duyulur.

  Proof of Stake, kripto para transferleri için gereken matematiksel sorunları Proof of Work madenciliğinde de olduğu gibi elektrik gücüne ve cihaza değil, sahip olduğunuz kripto para birimine göre bir işlem gücü ayırır.

Haberin Devamı

  Staking Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?

  Elinizde bulunan kripto para staking'e eğer izin veriyorsa (mevcut seçenekler içinde Cosmos, Tezos ve yeni ETH2 güncellemesi aracılığı ile günümüzde Ethereum yer alır.) varlıklarınızın bir kısmını stake edebilir ve bu varlıklardan ilerde bir bileşik faiz ödülü de kazanabilirsiniz. Bu genellikle de, faiz getiren bir mevduat hesabına benzer bir "staking havuzu" sayesinde gerçekleşir.

  Kripto paranız stake edildiği zaman ödül kazandırmasının nedeni ise, blok zincirinin bu parayı işletiyor olmasından kaynaklanır. Staking'e imkan tanıyan çeşitli kripto paralar, Hisse İspatı ismi verilen bir "uzlaşma mekanizması"ndan da faydalanır. Bu mekanizma, banka ya da ödeme işleyici gibi bir aracı bulunmadan tüm işlemlerin güvenliğinin ve doğrulanmasının sağlanmasının bir yoludur. Stake etmeyi tercih ettiğiniz zaman kripto paranız da bu sürecin bir parçası haline gelir.

  Staking Haram mı?

  Proof of Work blockchainleri, yeni blokların blockchaine eklenebilmesi için genellikle madenciliği kullanır. Ama bunun aksine Proof of Stake zincirleri de, blokları doğrulamak ve üretmek için genellikle stake etme sürecini kullanır. Stake etmek ise, doğrulayıcıların coinlerini kilitlemesini ve bu sayede de protokol tarafından belirli aralıklarla rastgele olarak blok doğrulamak için seçilebilmesini içerir. Genellikle de daha yüksek tutarları stake eden pek çok kullanın bir sonraki blok doğrulayıcısı olarak seçilme şansı çok daha yüksek olur. Bu sayede blokların da yaratılabilmesi için ASIC'ler gibi özel madencilik donanımlarına da gerek kalmaz. ASIC madenciliği ise, donanıma yönelik çok önemli miktarda yatırım gerektirirken staking, kripto paranın kendisi ile doğrudan yatırım yapmak gerektirir. Yani PoS doğrulayıcıları da, bir sonraki blok için hesaplama gücü ile kıyasıya rekabet etmek yerine de stake ettikleri coinlerin sayısına göre seçilir. Doğrulayıcıları ağı güvende tutabilmek için de “stake” yani ortaya koydukları coinlerdir. Bunu yapmayı da başaramazlarsa stake'leri ciddi derecede risk altına girer.

Haberin Devamı

  Staking, bir kripto para zincirinin ağında gerçekleşen operasyonları desteklemek için, o ağa ait olan ana kripto parayı belirli süre boyunca kitleyerek tutmaktır. Kilitlediğiniz bu kripto paradan da, kilitlediğiniz süre kadar belirli bir oranda ödül kazanabilirsiniz.

  Stake etmek kavramı Proof of Stake (POS) mekanizması ile birlikte kripto paralara gelmiş olan bir kavramdır. Operasyona en büyük katkısı ise; çok büyük bir miktarda işlem gücünün boşa harcanmasının da önüne geçilmesidir. Staking, din alimlerine göre haram değildir. Bu nedenle de pek çok kişi rahatlıkla ödül coinleri kullanabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!