Güncelleme Tarihi:
Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Lokman Yıldırım, stajyer sürücülük uygulamasına Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2016'dan itibaren geçildiğini söyledi.
Yıldırım, stajyer sürücülük süresinin 2 yıl olarak belirlendiğini ve bu süre içinde stajyer sürücülerin, 0,20 promil alkollü yakalanmaları, kırmızı ışık, yaya üstünlüğü ve hız sınırı gibi ihlallerle 75 ceza puanını doldurmaları halinde sürücü belgelerinin iptal edileceğini ve yeniden sürücü kursuna başvuruları gerekeceğini belirtti.
Yıldırım, "Bunlara dikkat ettiklerinde stajyer sürücülerin hiçbir sorunla karşılaşmayacaklarını düşünüyoruz. Bize göre, toplum açısından benimsenmesi gereken ve aslında geç kalınmış bir uygulama" dedi. Yıldırım, ‘stajyer sürücü’ uygulamasına geçişteki ilk teori sınavının 13 Şubat'ta yapılacağını, sınava 380 bin sürücü adayının başvuru yaptığını bildirdi.
Adayların ehliyet teori sınavında, trafik ve çevre, ilk yardım ile araç bilgisine ek olarak ilk kez trafik adabı dersinden soruları da yanıtlayacağını anlatan Yıldırım, "Adayların trafik adabı dersini iyi özümsemelerini ve yollara çıktıklarında daha güvenli bir sürüş için stresten uzak ve yaya güvenliğine daha saygılı olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
‘Stajyer sürücü’ uygulamasına da olumlu baktıklarını belirten Yıldırım, "Kurslarda kurallara uymayı öğrenen sürücüler ehliyet almalarının ardından düzensiz trafik akışına çabuk adapte olabiliyorlardı. 2 yıllık stajyerlik süresinin bunu engelleyeceğini düşünüyoruz" dedi.
Lokman Yıldırım, 380 bin adaydan bir bölümünün ‘otomatik vites’ ile ehliyet almak için başvuru yaptığını, bunun ilk sınavının da yine şubat ayında yapılacağını söyledi.
“Ehliyetini dönüştürmeyen 8 bin stajyer sürücü var”
Yıldırım, 31 Aralık 2015 itibarıyla sürücü belgesi almaya hak kazandıkları halde sertifikalarını ehliyete dönüştürmeyen bazı adayların bulunduğunu bildirerek, şöyle konuştu:
"Mevzuatın yürürlüğe girdiği 1 Ocak'tan evvel ehliyet almaya hak kazanan yaklaşık 8 bin dolayında sürücünün, sertifikalarını ehliyete dönüştürmedikleri için stajyer sürücü olarak yollara çıkacağını tahmin ediyoruz. 2 yıl süresince 75 ceza puanı uygulaması geçerli olacağından, bu sürücülerin de trafik adabıyla birlikte trafik kurallarına çok dikkat etmelerini bekliyoruz."
Basın yayın organları, sosyal medya kanalları ve diğer iletişim ağlarında bu sürücülere mesajlar atarak onları uyardıklarını dile getiren Yıldırım, "Bu adayların, sürücü sertifikalarını maddi nedenler, iş yoğunluğu, unutkanlık gibi nedenlerle dönüştüremedikleri bilgisine ulaştık" dedi.