Spor ve güzel sanatlar liseleri ayrılmalı

Güncelleme Tarihi:

Spor ve güzel sanatlar liseleri ayrılmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2013 16:46

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, spor ile güzel sanatlar liselerinin aynı çatı altında bulunmasının çok doğru bir yaklaşım olmadığını, bunların birbirlerinden ayrılması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dünya Liselerarası Şampiyonası’nda basketbol, futbol, tenis ve yüzme branşlarında dereceye giren okullar, ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle aldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, törende yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi, özel, açık, ilkokul, ortaokul dahil 11 milyon 160 bin 896 öğrenciyle, Türkiye’nin geleceğini inşa etme adına önemli misyonu yerine getirdiğini söyledi. Bakanlık olarak çocukları eğitim sürecinde mesleklere hazırladıklarını anlatan Avcı, bunun yanı sıra bilgi ve yeteneklerine göre sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerle çocukların kendilerini geliştirmelerine imkan sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Eğitim sisteminin dinamik bir süreç olduğuna işaret eden Avcı, “Dolayısıyla her geçen gün kendini yenilemek zorunda. Dünün yöntem ve stratejileri bugünün taleplerini karşılamakta yetersiz kalıyor. Eğitim müfredatımız başta olmak üzere araç gereç, donanım ihtiyaçlarımızı hergün yeniden gözden geçirmek zorundayız” diye konuştu.
Artık geleneksel bilgi yüklemeye yönelik yapının terk edildiğini, öğrenciyi merkeze alan anlayışla, eğitimi bugünün taleplerine duyarlı hale getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Avcı, “Geçmişte akademik başarı çok önemliydi, en önemlisi oydu. Bugün akademik başarılar kadar sosyal, kültürel, sportif başarılar da önemli hale geldi. Öğrencilerimizin kendilerini ifade etmeleri, yetenekleriyle kimliklerini ortaya koymaları, hepimizin arzusudur” dedi.
 
Spor bölümünde 2 bin 700 öğrenci var

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı güzel sanatlar ve spor liselerinin 21’inde sadece spor bölümü, 29’unda da görsel sanatlar, resim ve spor bölümünün bir arada bulunduğunu bildiren Avcı, şunları söyledi:
“Toplam 50 güzel sanatlar ve spor lisesinin spor bölümünde 2 bin 700 öğrencimiz öğrenim görmektedir. Ancak biz bu spor liselerimiz ile güzel sanatlar liselerimizin birarada, aynı çatı altında bulunmalarının çok doğru bir yaklaşım olmadığını, dolayısıyla bunların birbirlerinden ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle spor liselerimizde Gençlik ve Spor Bakanlığımızla daha yakın işbirliğiyle, spora branşlar düzeyinde daha çok ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımızla çalışmalarımız devam ediyor.”
Akdeniz Olimpiyatları’nın Mersin’de yapılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini anlatan Avcı, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı’na her türlü desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi. Öğrencilere “2020 olimpiyatlarına aday olan ülkemizin, burada da sizlerle daha büyük başarılara imza atacağına inancım tamdır” diye seslenen Avcı, uluslararası yarışmalarda dereceye giren öğrencileri, öğretmenlerini ve okul yöneticilerini kutladı.
Bu arada Avcı, programda işaret diliyle çeviri yapılması üzerine, konuşmalar yapılırken kendisinin çeviriyi izlediğini söyledi. Salondakilere de bunu takip etmelerini tavsiye eden Avcı, “Ben şimdiden 3-4 kelime öğrendim, jimnastik, tenis, basketbol. Futbolu kaçırdım” dedi. Öğrendiği kelimeleri işaret diliyle gösteren Avcı, çeviriyi yapan kişiden futbolun işaret dilindeki karşılığını öğrendi.

Haberin Devamı

“Futbol, sessiz dilde bile sesli”

Gençlik ve Spor Bakanı (GSB) Suat Kılıç ise, okul sporlarının olimpik ruhun okullara yayılmasında önemli olduğunu söyledi. Bakan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, “Okullardan olimpiyatlara” sloganının heyecan verici olduğunu belirterek, “Bir yılın sonunda emeğin karşılığını alma aşamasına geldik. Dünya dereceleri olmasaydı, okul sporları bu kadar dikkat çekmezdi” dedi.
21 liseyi spor lisesi olarak branşa özel kurgulama çabasından dolayı Milli Eğitim Bakanı Avcı’ya teşekkür eden Kılıç, “Spor alanında zihniyet değişikliğini sağlamak için atılması gereken adımdı. MEB’in hep desteğini aldık. Okulların salonlarını kulandık. Beden öğretmenlerini çok samimi katkılarını aldık. Bu sayede okul sporları gelişmiş oldu” diye konuştu.
Bakan Avcı’nın konuşmasında beden dili çevirmenine dikkat ettiğini belirten Kılıç, “Nabi hoca, benden daha fazla kelime öğrendi. Nabi hoca, bizim hocamız. Kendisinden öğreneceğimiz çok şey var. Ben de bir kelime öğrendim; akademi. Futbolun da sessiz dilde bile ne kadar sesli bir iş olduğunu fark ettik” dedi.

Haberin Devamı

Kılıç, 2012-2013 yılı eğitim döneminde 685 bin öğrencinin okul sporları faaliyetlerine katıldığının bilgisini vererek, şöyle konuştu:
“Geçen dönem 583 bin öğrenci okul sporlarına katılmıştı. Bu dönem, katılımda yüzde 20 artış mevcut. Önümüzde, Türkiye’de düzenlenecek 20 Yaş Altı Dünya Kupası var. İstanbul da 2020 Olimpiyat Oyunları’na aday. Okul sporları, olimpik ruhun okullara yayılması anlamında önemli. Üniversiteler Ligi’ni (ÜNİLİG) başlattığımızda da itirazlar oldu ama bunlara aldırış etmedik. Gençlerimizin birbirlerini tanımaları lazım. Bakanlığımız, bu sürece katkı vermeye devam edecek.”

“Değişimleri yeni nesillere aktarma konusunda başarısız”

Haberin Devamı

Türkiye’de son dönemde yaşanan olayları onaylamadığını söyleyen Kılıç, “Bu ülkenin genç enerjilerini sokaklarda ziyan edecek zamanımız yok” dedi.
Kılıç, Türkiye’nin artık yerli mili tankını üretebildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Kendi milli piyade tüfeğini, milli savaş gemisini, insansız hava aracını ve uydusunu üretme aşamasına gelen bir Türkiye var. Ders kitaplarımız sıraların üzerinde. İlk etapta, gençlerimizin her birini tablet bilgisayarlarla buluşturmayı amaçlıyoruz. İkinci etapta ise kullandığımız bu teknolojileri üretebilen yazılımları ortaya çıkaran nesilleri yetiştirmeyi hedefliyoruz. 10 yılda yaşanan değişimleri yeni nesillere aktarma konusunda başarısız olduğumuza inanıyorum. Dünya görüşünüz ne olursa olsun, hayata bakış açılarınız ne olursa olsun, ortak değerlerimiz ‘tek vatan, tek bayarak, tek devlet ve tek millet.”

Haberin Devamı

“Kavgaya değil, dostluğa ihtiyacımız var”

Ülkelerin büyüme rakamlarının açıklandığını hatırlatan Kılıç, “Japonya’nın 2013 yılı ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 0,6. AB üyesi ülkelerin ortalama büyüme hızı yüzde 0,3. ABD’nin ortalama büyüme hızı yüzde 0,9 ve büyüme cetvelinin tepesinde yüzde 3’lük büyüme rakamıyla Türkiye var. 2023 yılında dünyanın en zengin, en kalkınmış 10 ülkesi arasında girme yarışında kaybedecek bir tek dakikamız yok, ziyan edecek bir tek kalorimiz yok, sokaktaki mücadelelere ayıracağımız bir tek kuruş yok. Kavgaya değil, dostluğa çok daha fazla ihtiyacımız var” diye konuştu.

Okul sporlarına TV yayını

Spor Genel Müdürü (SGM) Mehmet Baykan ise, Dünya Okul Sporları Federasyonu’nun yaptığı 6 dünya şampiyonasının 4’ünün tamamlandığını belirterek, “Sporcularımızın başarıları 160 bin liranın üzerinde altınla ödüllendirilecek” diye konuştu.
MEB ile 3 Kasım 2011 tarihinde yaptıkları protokol gereği, okul sporları faaliyetlerinin Genel Müdürlük tarafından yürütüldüğünü söyleyen Baykan, “2012 ve 2013 yılında 600 binin üzerinde öğrencimiz, sportif etkinliklere katkı sağladı. Bakanlığımız, 2012 yılında 25 milyon lira okul sporlarına kaynak ayırdı. Okullarımızın katıldığı 6 bin müsabaka, 24 branş ve 81 ilde gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.
Baykan, okul sporlarının önüzüdeki sezondan itibaren 5 yıl boyunca TV’den yayınlanacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, düzenlenen törenle dereceye giren okulların sporcularına Cumhuriyet altınlarını taktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!