Spor şampiyonları KYK yurdunda

Güncelleme Tarihi:

Spor şampiyonları KYK yurdunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 09:51

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü'ne bağlı yurtlarda kalan ve öğrenimlerinin yanında başarılı spor hayatını sürdüren öğrencilerin birbirinden farklı hikayeleri var. Görme engelli halterci de var, milli yüzücü de var.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi bölümü öğrencisi görme engelli Meltem Tırıklı, iki yıldır Ankara Atatürk Öğrenci Yurdu'nda kalıyor. Tırıklı'nın halterde 6 kez Dünya Şampiyonalarında derece alan ve 2009'da da yılın sporcusu ödülü bulunuyor. Başarılı sporcu yeni şampiyonlar yetiştirmek için antrenör olmak istiyor.

Doğuştan görme engelli olan Tırıklı, ailesinin halterci olmasına karşı çıktığını belirterek, kendisi açısından o sıkıntılı günleri şöyle anlattı:
“Spora 2007 yılında başladım. Ailem bana halter dışında bir spor yapmam gerektiğini söylemişti. Halterin kadın için uygun bir spor olmadığını, başka bir branşla ilgilenmem gerektiğini düşünüyorlardı. Ancak ben haltere gönül vermiş bir sporcu olarak hayallerimden ve halterden vazgeçmedim. Sonrasında ailem de saygı duydu. Şu anda 6 Dünya Şampiyonası'nda derecem var.”

Spor şampiyonları KYK yurdunda

Engelliler için özel olarak hazırlanan odalarda kalıyor


İki yıldır KYK yurdunda engelliler için hazırlanmış özel odada kaldığını söyleyen Tırıklı, "Yurtta kaldığım için çok memnunum ve mutluyum. Arkadaşlar ve idaredeki görevliler çok duyarlı davranıyor. Ankara'da bildiğim kadarıyla engelliler için sadece KYK yurtlarında odalar var. Bir engellinin yaşam alanına uygun bir fiziki yapısı var. Ayrıca özel yurtlarla kıyaslandığında maddi ve fiziki özellikler olarak çok üstün niteliklerle dolu" dedi.

Meltem Tırıklı, engelliler için özel olarak tasarlanan odalarda tuvalet ve banyo olduğunu, dolapların ve internetin kendileri için kolay ulaşabilecekleri şekilde tasarlandığını belirtti. Yurtta sunulan spor sahası, kafeterya, çalışma odaları ve kütüphane gibi alanlarla sosyal bir ortam yaratıldığını anlatan Tırıklı, bir kadın ve engelli olarak devlet yurdunda kalmanın kendisini güvende hissetmesini sağladığını sözlerine ekledi.

Spor şampiyonları KYK yurdunda

KYK yurdunda bir milli yüzücü

Haberin Devamı

Gazi Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan 18 yaşındaki Arya Yıldırım, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi. Aynı zamanda milli yüzücü olan Yıldırım, sporcu kimliği sayesinde yurt önceliği de kazandığını belirterek, bu sayede özel yurtta harcayacağı masraflarını eğitim hayatına aktarıp kendini geliştirdiğini söyledi.

Yedi yaşındayken annesinin onu bir spor kulübüne yazdırmasıyla yüzmeye başladığını anlatan Yıldırım, yüzmede çok sayıda Türkiye derecesi, 13 yaşında Yıldızlar Avrupa Biatlon Şampiyonası'nda 4'üncülüğünün olduğunu anlattı.

Yüzerek Fen Lisesi'ni kazandı

Haberin Devamı

İlkokuldaki dönemlerimde sporun eğitimine büyük katkısının olduğunu vurgulayan Yıldırım, antrenmanlara giderek disiplinli olmayı, zamanı iyi kullanmayı öğrendiğini dile getirdi.

Yıldırım, "Kendinize bir hedef belirliyorsunuz ve onun için gerekeni yapıyorsunuz. Spor sizin algınızı daha çok açıyor, benim başarımı arttırdığını düşünüyorum. Fen Lisesi'ne hazırlanırken spor bana çok yardımcı olmuştu. Ben hiçbir zaman spora ayırdığım vakti kayıp olarak görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Tıp öğrenimi hazırlık sürecinde sporu ikinci plana atmak zorunda kaldığını belirten Yıldırım, spor hayatına yeniden devam etmek istediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üniversitenin yüzme takımında spor hayatıma tekrar devam etmeyi düşünüyorum. Tıp, zor bir branş, çok çalışılması gerek. Ancak kendime ayırabileceğim vaktim mutlaka olacak. Spor bir bakıma kendine güvenini getiriyor. Birçok insanla tanışıp sosyalleşme imkanın oluyor. Yardımlaşma duygusu gelişiyor. Başarısız olduğunda yılmamayı öğreniyorsun. Başarının getirdiği mutluluğu tadıyorsunuz. Takım ruhu oluşuyor ve bu çok ayrı bir duygu."

"KYK'nın olanakları daha fazla"

Kamplar sayesinde yurt hayatına uzak olmadığını söyleyen Arya Yıldırım, kaldığı yurttan memnuniyetini şu sözlerle anlatıyor:
"Başkalarıyla kalmaktan veya yeni bir ortama girmekten rahatsız değildim. Aksine burayı çok sevdim. Ankara bir öğrenci için çok daha fazla sosyal imkanlar sunabilen bir şehir. Devlet yurdunun olanakları özel yurttan daha iyi. Özel yurtlarda böyle bir çalışma salonu yok. Odalarında masaları var, sadece orada çalışabiliyorlar. Yemeklerimiz gerçekten çok güzel, istemediğimiz kadar çeşit oluyor. Ayrıca çok temiz bir yurt. Kocaman bir lobimiz, sosyal alanlarımız var. Kendimi burada misafir gibi hissetmiyorum."

Yıldırım, KYK yurtlarındaki "Yurdum evim ücretsiz internetim" projesiyle büyük bir kolaylık sağlandığını belirterek, yurttaki herkesin kendisine özel internet şifresiyle laptoptan, telefondan çok hızlı bir şekilde internete girebildiği söyled.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!