Güncelleme Tarihi:
Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu için geri sayım devam ediyor. On binlerce öğretmen adayının merakla beklediği 2017 sözleşmeli öğretmenlik başvurusu bu hafta başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 20 bin 127 kişilik kadro içerisinde en çok alım, Sınıf Öğretmenliği dalında yapılacak. İşte, 2017 sözleşmeli öğretmenlik başvurusu ve detaylı bilgiler
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin öğretmen atama kontenjanlarını yayımladı. Çeşitli branşlarda 20 bin 127 öğretmen ataması yapacağını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve tartışmalara yol açan sözlü mülakatlar için de düğmeye bastı. 20 bin öğretmen ataması öncesi sözlü sınav merkezlerinin sayısını azaltan MEB, bu şekilde tartışmaların önüne geçmeyi planlıyor
MEB, 90 branşta 20 bin 127 öğretmen ataması için kontenjan dağılımı ve takvimini açıkladı. Geçen yıl tartışmalara neden olan sözlü sınav komisyonlarıyla ilgili düzenleme yapılarak mülakat merkezi sayısı azaltıldı. Sözleşmeli öğretmen atama tarihinin açıklanmaması ise tepki çekti.
BAŞVURULAR 15 MART'TA BAŞLAYACAK
Ön başvuruların alınması ve sözlü sınav merkezlerinin ilanı için süreç, 15 Mart 2017 tarihinde başlayacak. 21 Mart 2017 tarihine kadar devam edecek olan bu işlemlerin ardından adaylar, 27 Mart tarihinde sözlü sınava alınacakları sınav merkezlerini öğrenecek.
BRANŞ DAĞILIMI NETLEŞTİ
Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin takvimi yayımladı. İşte, bakanlığın yapmış olduğu o açıklama;
Bakanlığımıza bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik kapsamında 20.127 pozisyona sözleşmeli öğretmen atamak üzere Ek 1 Atama Yapılacak Alanlar ile Başvuruya Esas Olacak Taban Puan ve Kontenjan Listesinde belirtilen alanlarda başvuru alınacaktır.
En çok kontenjan sınıf öğretmenliğine
MEB’in açıkladığı kontenjan dağılımına göre, 3 bin 570 ile en çok alım, sınıf öğretmenliğine yapılacak. Bu kontenjanı 2 bin 193 ile İngilizce, 2 bin 143 ile din kültürü ve ahlâk bilgisi, 1.835 ile ilköğretim matematik ve 1.720 kişi ile okul öncesi takip ediyor.
Kontenjan dağılımları şöyle:
‘TORPİL’ İDDİASI
Öğretmenler bu yıl da, ilk kez geçen sene eylülde uygulanan mülakatla ve sözleşmeli atanacak. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) puan sırasına göre başvurulacak sözleşmeli öğretmenlikte, illerdeki komisyonlar ‘mülakat’ yapacak. Adaylar geçen yıl, KPSS puanıyla atanabilecek olmasına rağmen mülakatta ‘torpil’ yapıldığını ve sözlü puanlarının düşürüldüğünü savunmuştu. Komisyonlarda, ‘Gezi’de ne hissettin?’, ‘Terör örgütlerini sayınız?’, ‘Yılbaşında kutlama yaptınız mı?’ gibi sorularla karşılaştıklarını iddia ettmişti. MEB, bu yıl komisyonlarda farklı puanlar verilmesinin önüne geçmek için sözlü sınav merkezi sayısını 18’den 7’ye düşürdü.
YAZA HİZMET İÇİ EĞİTİM
Atama takvimine göre öğretmen alan bilgisi sınavı gerektirmeyen branşlarda 3-4 Nisan, gerektirenlerde 24 Nisan-13 Mayıs arasında sözlü sınav olacak. Takvimde atama tarihine yer verilmedi. Atamalar, Anayasa değişikliği referandumu sonrasına kalacak. Bakanlığın eğitimin sona erdiği haziranda atama yapmak için çalışmasını sürdürdüğü öğrenildi. Öğretmenlere yaz tatilinde hizmet içi ve yeni müfredat eğitimi verilecek. Eylülde dersbaşı yapacaklar. Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, “MEB’i öğretmenlerin göreve başlama tarihini açıklamaya davet ediyorum. Böyle bir çalışma takvimini ilk defa görüyorum” diyerek atama takvimini eleştirmişti.