Güncelleme Tarihi:
Kişinin aylık gelirinin toplum içindeki konumunu belirlemesine sosyoekonomik statü denir. Bu kavram, ilk kez 20. yüzyılın ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletlerinde kullanılmıştır.
Sosyoekonomik Ne Anlama Gelir?
Maaş, prim, gider, vergi, ikramiye gibi ekonomik parametrelerin toplumsal hayatta yarattığı değişimleri analiz eden bilim dalına sosyoekonomi denir. Bu bilimin araştırma ve gözlem yoluyla elde ettiği bulgular ise sosyoekonomik olarak tanımlanır.
Sosyoekonominin faydalandığı en önemli bilim dalları sosyoloji ve iktisattır. Ekonomik değişimlerin toplumsal hayatın üzerindeki etkileri bu bilim vasıtasıyla incelenir. Örneğin ekonomik krizin, toplumsal alışkanlıklarda yol açtığı değişimler masaya yatırılır.
Bu bilim dalında etki eden ekonomi, etkilenen ise sosyal yapıdır. Çünkü ekonomi, her zaman, her koşulda belirleyici faktördür. Hem bireysel hem de toplumsal bazda, kişinin aylık geliri ve gideri, tüm hayatını etkiler. Bu nedenle, sosyal hayatın, ekonomi üzerinde bir etkisi yoktur.
Sosyoekonomik TDK Sözlük Anlamı
Bir ülkenin ya da bölgenin ekonomik koşullarıyla sosyal yapısı arasındaki ilişkinin incelenmesiyle elde edilen verilerin tümüne sosyoekonomik denir.