Sosyalleşme nedir? Nasıl başlar ve gerçekleşir? Sosyalleşme örnekleri ve uygulamaları

Güncelleme Tarihi:

Sosyalleşme nedir Nasıl başlar ve gerçekleşir Sosyalleşme örnekleri ve uygulamaları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:06

Yaşamın içerisinde birçok insan sosyalleşme kavramını duymuştur. Bu kavramı duyan kişilerin merak ettiği birçok soruda bulunmaktadır. Özellikle sosyalleşmenin ne olduğu sıkça sorulan bir sorudur. Buna benzer birçok soru daha bulunmaktadır. Sosyalleşme nedir? Nasıl başlar ve gerçekleşir? Sosyalleşme örnekleri ve uygulamaları nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Sosyalleşme konusu oldukça önemli bir konudur. Çünkü bu konu son derece derin bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca her insanın sosyalleşmesi gerektiği bilinmektedir. Yani sosyalleşme başladığı günden itibaren ilgi çekerek devam etmektedir. Bunu yapmak için dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğu bilinmektedir. Bunlara dikkat ederek sosyalleşme rahatlıkla gerçekleşebilir.

 Sosyalleşme Nedir? Nasıl Başlar ve Gerçekleşir?

 Sosyalleşme, hayat boyu devam eden bir süreç olarak toplumun kültürünü öğrenmeyi amaçlar. Yani bireyin hayatı boyunca sosyalleşme süreci durmadan devam etmektedir. Bunun için ilk sosyalleşme oldukça önemlidir. Bunu başarmak adına sosyalleşmeye girişmek gerekir. Birçok insan sosyalleşme konusunda sorun yaşamaktadır. Çünkü bu kişiler korkarak hareket ederler ve toplumdan uzak dururlar. Buda sosyalleşmeyi zora sokan durumlardır.

Haberin Devamı

 Sosyalleşme kendimizi nasıl gördüğümüz sorusu ile başlamaktadır. Ayrıca insanların bizi nasıl gördükleri de çok önemlidir. Doğal olarak kimliklerimizi oluşturmak adına sosyalleşme ihtiyacı hissederiz. Bu ihtiyaç doğrultusunda hareket ederek kimlik edinme şansınız vardır. Bunun yanında sosyalleşmenin sonucunda yeni bir yaşam ortaya çıkacaktır.

 Sosyalleşme gerçekleştiği zaman kişinin hayatında yeni gelişmeler görülür. Görülen bu gelişmeler neticesinde hayatını daha iyi anlayan bireyin attığı adımlarda buna göre gerçekleşir. Sosyalleşme ilerledikçe yeni arkadaşlıklar ve önemli unsurlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle arkadaş grupları, aile grupları ve buna benzer kitle iletişim unsurları sosyalleşmeye yardımcı olmaktadır.

 Sosyalleşmeye en çok etki eden unsurlar şunlardır;

 - Aile,

 - Doğal etkenler,

 - Kültürel etkenler,

 - Ekonomik etkenler,

 - Çevresel etkenler.

 Sosyalleşme süreci çocukluk döneminde başlar. Başlayan bu süreç zaman geçtikçe ilerleyerek devam eder. Tabi bu durumun birçok karmaşık yapısı da bulunmaktadır. Çünkü bireyler topluma ayak uydurmak için sosyalleşmeye başlayabilir. Bundan dolayı birçok insan normalde olmadığı gibi görülmektedir.

Haberin Devamı

 Sosyalleşme Örnekleri ve Uygulamaları

 Her birey kendini tanımak adına bir arayış içerisine girmektedir. Çünkü kimlik oluşumu oldukça önemli olmasıyla insanları çok etkilemektedir. Hayatını daha doğru bir yönde ilerletmek isteyen kişiler sosyalleşmeye önem vermektedirler.

 Örnekler

 - Normalde derslerine önem vermeyen birisi sırf zaman geçirdiği gruptan dolayı derslerine önem veriyor gibi görünebilir. Bunun nedeni ise sosyalleşmenin etkisidir. Çünkü kişi yalnız kalma korkusu ile gruptan kopmamak adına ders çalışmak isteyebilir.

 - Normalde kötü bir olay yaşayarak morali bozuk olan birisi ailesi ile zaman geçirirken mutlu olmaya çalışabilir. Burada ortaya çıkan unsurun sosyalleşme olduğu dikkat çekmektedir. Kişinin sosyalleşme isteği onu buna itmektedir.

Haberin Devamı

 Sosyalleşme için birçok uygulama vardır. Bunu fiziki ortamda veya sanal ortamda yapmak mümkündür. Yeni arkadaş grupları edinerek veya kendinize göre fikirler bularak sosyalleşme şansınız bulunmaktadır.

  Birincil sosyalleşme: Birincil sosyalleşme ailede başlayan bir süreçtir. Kişi çocukluktan itibaren ailesini örnek alır ve onlara göre hareket etmeye başlar. Özellikle bu süreçte kimlik algısı da ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu algının cinsiyet gibi sosyal kimlik oluşturmada etkisi vardır.

  İkincil sosyalleşme: Bu sosyalleşme türü ise ailenin dışında olmaktadır. Çünkü bireyin aile dışında da bir hayatı bulunmaktadır. Arkadaş çevresi, eğitim kurumları ve iş hayatı gibi unsurlar ikincil sosyalleşme olarak bilinmektedir. Burada birey için aile hayatı dışında bir yaşam ortaya çıkacaktır. Buda sosyalleşmeyi etkileyen unsurlar olarak dikkat çekmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!