Sosyal Psikoloji nedir? Neyi inceler? Sosyal psikoloji ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

Sosyal Psikoloji nedir Neyi inceler Sosyal psikoloji ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 20:05

İnsan davranışlarının nedenlerini, etkilerini ve sonuçlarını inceleyen bilim dalına psikoloji denir. Çalışma alanlarına göre psikoloji birçok türe ayrılır: Gelişim, bilişsel ve klinik psikoloji bunlara örnek olarak gösterilebilir. 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan sosyal psikoloji ise bireylerden çok grupların ve kitlelerin davranışlarını inceler. Sosyal psikoloji nedir, ne işe yarar ve neleri inceler detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Sosyal psikoloji alanında yazılmış kitaplardan bazıları şunlardır:

  1- Sigmund Freud - Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi

 2- Erich Fromm - Kendini Savunan İnsan

 3- Wilhelm Reich - Faşizmin Kitle Psikolojisi

 4- C. Dowling - Sindrella Kompleksi

 5- Karen Horney - Çağımızın Nevrotik Kişiliği

  Sosyal Psikoloji Nedir?

  Bireylerin toplum içindeki davranışlarını ve tutumlarını inceleyen bilim dalına sosyal psikoloji denir. Sosyal psikolojide ''erdem'', ''yardımseverlik'', ''bencillik'' gibi kavramlar da ele alınır ve derinlemesine analiz edilir.

  Sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapan en ünlü psikanalistlerin başında Wilhelm Reich gelir. Ukraynalı psikanalist, şiddet, dürtü, güdülenme gibi kavramları Alman toplumu ve Naziler üzerinden değerlendirmiştir. İnsanın hangi koşullarda iktidara ve güce taptığını gözlem yoluyla araştıran Wilhelm Reich, elde ettiği sonuçları Faşizmin Kitle Psikolojisi kitabında bir araya getirmiştir.

Haberin Devamı

   Sosyal Psikloji Neyi İnceler?

  Sosyal psikoloji, birey toplum ilişkisini, grupları ve kitleleri inceler. Kitle davranışlarının bireyler ve gruplar üzerinde nasıl etki ettiğini araştırır. Toplumsal cinsiyet de sosyal psikolojinin incelediği kavramlardan biridir. Bir toplumun cinsiyetlere bakış açısını değerlendirir, erkek - kadın ayrımının algısal düzlemdeki nedenlerini araştırır.

  Sosyal psikolojide incelenen bir diğer konu önyargıdır. Önyargıların insan ilişkilerini nasıl etkilediği, nasıl oluştuğu ve ne gibi sonuçlara yol açtığı gözlemlenir.

  Genel olarak sosyal psikoloji alanında araştırma yapanlar şu sorulara cevap ararlar:

  1- Sosyal uyumun sağlanması için ne gibi tedbirler alınmalı ve hangi yaptırımlar uygulanmalı?

  2- İnsanı itaat etmeye zorlayan unsurlar nelerdir?

  3- Empati yeteneğinin geliştirilmesi için neler yapılabilir? Empati yoksunluğunun nedenleri ve sonuçları nelerdir?

  4- Saldırganlık güdüsünün kökeni nedir?

  5- Toplum ve birey arasındaki etkileşimini olumlu - olumsuz etkileyen faktörler nelerdir?

Haberin Devamı

  6- Gruplar arasındaki çatışmayı sona erdirmek için hangi adımlar atılmalı?

  7- Kitleleri şiddete yönelten faktörler nelerdir?

  8- Gruplarda lider seçimi nasıl olmalı?

  9- Kitle psikolojisi bireylere göre mi içinde yaşanılan topluma göre mi değişir?

  10- Ekonomi, toplum psikolojisini etkiler mi?

  11- Egoizm ve Altruism arasındaki ortak yönler nelerdir? Bencillik nasıl giderilir? Toplumsal yardımlaşma nasıl düzenli hale getirilir?

  12- Toplumsal erdemler nelerdir? Bu erdemler nasıl kategorize edilir? Erdemler ve kavramlar toplumdan topluma değişir mi?

  13- Mobbing ve zorbalığın önüne nasıl geçilir?

  Sosyal Psikoloji Ne İşe Yarar?

  Sosyal psikoloji hem birey - toplum çatışmasını hem de grupların kendi içerisindeki çatışmaları ortadan kaldırır. Bireyin ve toplumun çıkarlarını göz önünde bulundurarak, iki tarafın birbirinden beklentilerini ortaya çıkarır. Bu beklentilerin bilinmesi ve dile getirilmesi, çok daha sağlıklı bir toplumun inşa edilmesini sağlar.

Haberin Devamı

  Günümüzde çeşitli iş yerlerinde hem performansı arttırmak hem de daha huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmak adına, sosyal psikolojiye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların amacı alt-üst ilişkilerinde disiplini sağlamak, grupların daha uyumlu bir şekilde çalışmaları için gerekli olan ortamı oluşturmaktır.

  Sosyal psikoloji alanında sosyologlar ve psikologlar birlikte çalışır. Birlikte yapılan çalışmalarda, toplumda suç oranını azaltmak ve daha sağlıklı bir toplum kurmak hedeflenir. Gruplar arasındaki çatışmaları en aza indirgemek için ''erdem'' ve ''empati'' gibi kavramların üstünde durulur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!