Sosyal Medya ve Eğitim #EGT

Güncelleme Tarihi:

Sosyal Medya ve Eğitim #EGT
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 09:37

Eğitimcilerle her bir araya geldiğimizde, 21. Yüzyıl Becerileri başlığı altında vurgulamaya çalıştığımız bir anlayış var. Hızla değişen dünyada bilginin üretildiği, dolaşıma sokulduğu, paylaşıldığı yeni mecralara rastlamak mümkün.

Haberin Devamı

Sosyal medya bunun en yaygınlaştığı yerlerden bir tanesi. Dünyada en iyi performans gösteren eğitim sistemlerine baktığımızda özellikle okullarda sosyal medya kullanımı konusunda yüksek bir mesleki/pedagojik bilinç ve farkındalığın geliştiğini gözlemlemekteyiz. Tabi buna uygun eğitim ve öğretim modellerinden faydalandıklarını da belirtmeliyiz. Sosyal medyanın kısa süre içerisinde yeni eğitim ve öğretim mecraları arasında yer alması ve bunun sadece öğrencilere yönelik olmayıp, aynı zamanda öğretmen ve idarecilerin gelişimi için de kullanılması oldukça yaygınlaşmış durumda. Bu modele sosyal öğrenme adı verilmekte ve dünyanın hemen her köşesinde araştırmalara konu olmakta. Aşağıdaki resimde sosyal medya gülü olarak anılan çemberin tam ortasında sosyal medya konuşmalarının ‘dinleme, paylaşma ve öğrenme’ süreçlerinin yeni adresi olduğu belirtilmiş Bu da felsefeyi anlamanın baş şartı dijital çağ gerçekliğini anlamaktan geçiyor.

Haberin Devamı

Sosyal Medya ve Eğitim #EGT

Peki sosyal medyayı eğitim alanında popülerleştiren ana etken nedir? Elbette dijital çağın gereksinimlerine ayak uydurmak. Çünkü sosyal medya paralel bir sanal dünyadan ziyade artık günlük ve güncel gerçekliğe neredeyse hükmeden, tüm gündemi belirler duruma geldi. İnsanlar birbirleriyle ilgilendikleri konu hakkında tartışmak, konuşmak ve yeni sonuçlar ortaya çıkarmak istiyorlar. Bugün sosyal etkileşim deyince akla ilk sosyal medya geliyor. Bu sadece eğitimde böyle değil. Çok çeşitli sektörlerde yeni bilgi-güç dengeleri kurulmasının yanında fiziki şartlarda elinizdeki geleneksel araçlarla gerçekleştiremeyeceğiniz ve ulaşamayacağınız hızda ve sıfıra yakın maliyetle imkansız gibi gözüken işler kolaylıkla başarılabiliniyor. Diğer bir ifadeyle küresel bir sınıf veya okul modelinden bahsedebiliriz. Büyük bir veri ağının ve kullanıcı alışkanlıklarının oluşturduğu bu devasa yapı, esnek, insanların kendi eğilimlerine göre rahatça yapılandırılabilir. Öyle ki Twitter’da yürütülen İngilizce eğitim tartışmalarında 300’ü aşkın diyezli konu başlığı (#) kullanılmakta http://www.cybraryman.com/edhashtags.html Hergün bu başlıklar kullanılarak binlerce eğitimci birbiriyle anlık denebilecek çabukluk ve hızla haberleşiyor. Sosyal ağ mantığı içerisinde bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunarak cevaplanması gereken soruları ortaya koyuyorlar. Sonuç olarak en önemlisi de sosyal medyanın eğitim içindeki rolü anlayışından, sosyal medya gibi eğitim anlayışına doğru geçişin bu örnekler üzerinden okunmasından sağlanacak faydalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızın gerekliliğidir.

Haberin Devamı

Sosyal Medya ve Eğitim #EGT

Bu sebeptendir ki birçok iyi eğitim performansı gösteren eğitim bakanlığının birer sosyal medya stratejisi de mevcut. Çünkü önlerindeki fırsat/risk sarmalının farkındalar. Yine aynı şekilde, aynı kaygılardan hareketle dünyaca ünlü üniversitelerin en ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş sosyal medya stratejilerine rastlamak mümkün. Tam bu noktada sosyal medyanın bu kurumlarda ciddi bir araştırma konusu olarak ele alınması ve ülkemizdeki gibi aşırı ticarileşmenin yanında akademik bir uğraş olması da gözden kaçmamalıdır. Hepsinin amacı artık yadsınamaz bir gerçek olan gençlerin ve çocukların sosyal medyaya bağımlılık hallerinin ortadan kaldırılmasının zorluğunun farkındalığı, bu yüzden bunun bir öğrenme mecrası fırsatına dönüştürülmesi çabasından ibaret. Bu süreç eğitimciler tarafından ne kadar fazla yönlendirilebilir ve öğrenciler ile temaslarında lehlerinde yer alırsa, eğitimin her aktörü için başarı şansı aynı oranda artacaktır.

Haberin Devamı

Sosyal Medya ve Eğitim #EGT

Sosyal medya pek tabi sadece Twitter, Facebook, FourSquare, Linkedin, Instagram gibi uygulama ve sosyal ağlardan ibaret değil. Hatta bu uygulamalar bile insanların eğitim durumuna göre takipçi çekiyor. Twitter ve Linkedin daha eğitimli ve profesyonellere hitap ederken, Facebook’u tercih edenlerin eğtim durumlarının diğerlerine göre daha düşük.

Sosyal medyanın okul ve sınıftaki pratikliğinden bahsedecek olursak; öğretmenlerin ve akademisyenlerin kullanımında olan yüzlerce uygulamanın varlığından haberdarız. Bunları öğrenmek için çeşitli çabalar olmasına karşın yaygınlaştırılması ve sistematikleştirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Aşağıdaki şemada bu çabanın bir model şeklinde akış diyagramını görüyoruz. Dünyanın en fazla sosyal medya takipçisine sahip ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye’nin genç nüfusu göz önüne bulundurulduğunda eğitim ve sosyal medya arasındaki ilişkilerin irdelenmesinin bir bakıma çok ihtiyaç ve zaruret olduğu anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Sosyal Medya ve Eğitim #EGT

İyi bir haber vermek istiyorum. İşte bir grup eğitimci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Cemil Yücel’in fikir babalığını yaptığı #EGT ile eğitim tartışmalarını çeşitlendirmek amacı etrafında kümelendi. Hızla yaygınlaşan bu diyezli konu başlığı sayesinde birkaç konuya hapsedilmiş ve genellikle personel-sınav paradigması çerçevesinde yürütülen güncel eğitim tartışmalarının bir bakıma uluslararası paydaş ve muhataplarla entegrasyonunu sağlanabilmesi hedefleniyor. Eğer MEB’in verimliliğini daha yukarılara taşımak istiyorsak bu tür yapıları muhakkak artırmalıyız. Bu gibi platformlarda suçlayıcı değil destek ve katkı mahiyetinde tamamlayıcı paylaşımlara önayak olmalıyız. Bendenize bu platformun moderatörlüğü görevi verildi. Her Cuma saat 22.00’da Twitter’da buluşuyoruz. İlk olarak belki de dünyada eşine az rastlanır bir çabayla Küresel Eğitim Liderleri başlığı altında Google Hangout teknolojisini kullanarak ünlü eğitim bilimci Tony Wagner ve #EGT’nin dünyadaki en çok tanınan muadili #edchat’in kurucusu Tom Whitby ile canlı yayınlar gerçekleştirdik. Canlı yayınlara bu Cuma Finlandiya Eğitim Sistemi’ni tüm dünyaya tanıtan adam olarak bilinen Pasi Sahlberg ile devam edeceğiz. Amacımız #EGT’nin olabildiğince yaygınlaşması ve her geçen gün daha sürdürülebilir bir hal alması.

Haberin Devamı

#EGT gerçekten bir vaka, çünkü hem Twitter’daki @egtciler hem http://egtr.tumblr.com, hem Youtube kanalı üzerinden Hangout canlı yayınları ve bunların web üzerinden yayın yapan radio kanalında canlı simültene tercümesi birçok dijital çağ iletişim aracını entegre biçimde bünyesinde barındırıyor. Bu olayın sadece kendisi bile tüm eğitimcilerimiz için bir ders niteliğinde.

Sosyal Medya ve Eğitim #EGT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!