Sosyal bilimlerde kariyerin yolu stajdan geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Sosyal bilimlerde kariyerin yolu stajdan geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 16:42

Çiğdem Kağıtçıbaşı Koç Üniversitesi’nde profesördür. ODTÜ’de 4 yıl, Boğaziçi Üniversitesi’nde de 22 yıl çalıştı.

Haberin Devamı

Columbia, Kaliforniya Üniversitesi - Berkeley, Harvard ve Duke üniversiteleriyle Netherlands Institute for Advanced Study’de misafir öğretim üyesi-bilimci olarak bulundu. Kültürlerarası Psikoloji Kuruluşu’nun ilk kadın Başkanı, Uluslararası Psikolojik Bilimler Birliği’nin ve Uluslararası Sosyal Bilimler Konseyi’nin Başkan Yardımcısı oldu. 2011 yılında TUBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. Yurtdışında 13 kitabı ve 170 dergi makalesi/kitap bölümü; yurtiçinde 19 kitabı ve 52 dergi makalesi/kitap bölümü basıldı.

Yayınlarına 4 bin 800’ün üstünde atıf yapıldı. Bu da Türkiye’deki sosyal bilimciler arasında en yüksek sayı olarak biliniyor. Araştırmaları sosyo- kültürel bağlamda aile ve insan gelişimi üzerine odaklandı. Hem teorik, hem uygulamalı çalışmaları bulunuyor. Bugüne kadar Türkiye’de, Avrupa’da, Arap ülkelerinde ve Latin Amerika’da eğitim programları uygulayan ve 800 bin aileye ulaşan Anne-Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) kurucularından.

Haberin Devamı

BİLİMSEL VE DÜŞÜNSEL YAYINLARI TAKİP EDİN

Biz de sosyal bilimlerin duayeni Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’ndan gençlere en iyi kariyer yapmanın tüyolarını aldık:

- Gençler, eğitimleri sürecinde ilgili bazı kuruluşlarda, özel sektör veya sivil toplum özgütlerinde staj yaparlarsa daha sonra iş bulmalarına ve bu alanda başarılı olmalarında yararı olur.

- Sadece derslerle kalmayıp devamlı basın yayın, ders dışı bilimsel ya da düşünsel yayınları takip etmeleri de önemli.

- Özellikle sosyal medyanın, iletişim teknolojisinin bu kadar ön plana çıkmasıyla okuma alışkanlıkları azaldı. Gençlerin az okuduklarını ve bunun bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Sadece ders kitaplarıyla yetinmeyip farklı kitapları da daha çok okumaları gerekiyor.

- Düşünsel, entelektüel yönelimlerinin olması çok önemli. Kendilerini bu şekilde geliştirmeleri lazım. Sosyal bilimler alanında gençlerin sadece hocalarından veya derslerinden beklemeyip ek olarak entelektüel düşünen, sorunların farkında olan vatandaşlar ve yetişkinler olarak kendilerini geliştirmeleri beklenir.

Araştırma teknikleri ve istatistiki analizleri iyi bilen araştırmacılara ihtiyaç var

Haberin Devamı

Doğa ve fen bilimleri dünyada ileri teknolojiyi yaratarak çok büyük bir hızla ilerliyorlar. Acaba bunun yanında sosyal bilimlerin, yani insan ve toplum bilimleri nerede duruyor? Dünyanın bugünkü hali, sosyal bilimlerin, insan esenliğine yeterince katkıda bulunmadığını gösteriyor. Yani, insan teknolojinin gerisinde kalıyor… Bunu değiştirmek lazım. Onun için de en ileri zekâların sosyal/insan bilimlerine yönelmesine ihtiyacımız var. Profesyonel kariyerler, birçok şekilde olabilir. Örneğin, araştırma şirketlerinde, sivil toplum kuruluşlarında, medya ve basında. Araştırma metot ve tekniklerini, istatistik analizleri iyi bilen sosyal araştırmacılara çok ihtiyaç var. 

Haberin Devamı

Zekâ çalışmayla desteklenirse başarıya ulaşılır

Sosyal bilim okuyan öğrenciler üç alana yönelebilir:

1) Alanlarında doktora yaparak bilim ve araştırma yapmaya, yani akademik kariyere;
2) Profesyonel yaşama; ya da
3) Eğitime.

Eğitim alanında da ilk ve orta öğrenimde sosyal alan dersleri, güncel sosyal bilim anlayışının ilk geliştiği ortamlardır. İyi yetişmiş öğretmenlere  çok ihtiyaç var. Bütün bu alanlarda başarılı olabilmek için, her şeyden önce çok çalışmak gerekir. Gençlerin hiç unutmaması gereken şudur:  Zekâ ancak çalışmayla desteklenirse başarıya ulaşır.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!