Güncelleme Tarihi:
Test çözmede üç unsur çok önemli: Bilgi, yorum ve hız. Bu nedenle deneme sınavlarını önemseyin. Geçmiş yıllara ait sorulara da mutlaka göz atmanız gerekiyor.
Sınava birkaç gün kala, düzenli olarak her gün 10-15 dakika bedensel egzersiz yapmaya özen gösterin. Ayrıca şimdiye kadar yemediğiniz besinleri ilk defa tüketmeyin. Olabildiğince dışarıda yemek yemeyin. Uyku düzeninizi oturtmaya çalışın, uyku ve beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmamaya özen gösterin.
Son günlerde öğrencilerin kafasında genellikle, “Sınava kaç gün kala ders çalışmayı bırakmalıyım?” sorusu oluşur. Bu durum her öğrenci için farklıdır. Sizin için hangisi uygun olacaksa öyle davranabilirsiniz. Son günlerde sınava yönelik yapılan yorumlar da motivasyonunuzu etkileyebilir. Bu nedenle yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan uzak durmaya özen gösterirseniz daha iyi olabilir. Rahat olacağınız ortamları tercih etmekte fayda var.
Sınav günü üzerinizdeki kıyafetler de konsantrosyununuzu etkileyebilir. Bu nedenle rahat edebileceğiniz kıyafetler giymeniz iyi olur.
Sınav günü evraklarınız yanınızda olsun
Sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapın. Nüfus cüzdanınızı yanınıza almayı unutmayın.
Sınav sırasında cevap kağıdında yazılı olan T.C. kimlik numaranızı, ad-soyad bilgilerinizi kontrol edin.
Soru kitapçığı üzerine, adınızı ve soyadınızı, sınıfınızı ve öğrenci numaranızı yazın. Cevap kağıdındaki imza bölümüne imzanızı silinmeyen bir kalemle atın. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 15 (on beş) dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 (yirmi) dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 (yirmi) dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek.
Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 (beş) dakika kala öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Soru kitapçığı dağıtıldığında kitapçık türüne dikkat edin ve kitapçık türünü cevap kağıdınıza mutlaka kodlayın! Soru kitapçığının a, b, c ve d olmak üzere dört ayrı türü olacak.
Turlama tekniğini kullanabilirsiniz
Turlama tekniği testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. İlk turda yapabildiğiniz soruları çözün. Cevaplandırılmayan sorularabir işaret koyarsanız, o soruları ikinci turda daha kolay bulur ve zamandan kazanmış olursunuz.
İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu yüzden ‘değildir’, ‘olamaz’, ‘altı çizili’ veya ‘kalın’ yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.
İki şık arasında kaldığınız zaman, öncelikle soru cümlesini tekrar okuyun, sonra iki şıktan size en kuvvetli geleni okuyarak metne geçin. Ulaşmak istediğiniz sonucu bulduğunuz zaman doğru cevap bu şık olacaktır.
Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir. Soruyu tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için kalemi bir süre bırakıp 10-15 saniye dinlenmek iyi gelir (derin nefes alma, gözleri kapama gibi).
Yanlış cevaplarınız doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için hiçbir soruyu boş bırakmamanızı öneririm. Boş bırakmak yerine, size en yakın gelen seçeneği mutlaka işaretleyin derim.
Kodlama yaparken dikkat!
Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de cevap kağıdına yapılan kodlamalar. Özellikle toplu kodlama yaparken adaylar kaydırma yaptıkları için toplu kodlama yapmak önerilmez. Her 10 soruda bir işaretlemelerinizi kontrol etmeniz yararlı olur. Cevap kağıdının zedelenmemesine, yırtılmamasına dikkat edin.
Sorularla kavga etmeyin. Zorlandığınızı düşündüğünüz soruda zaman kaybetmemek, diğer sorulara geçmek zaman kazandırır. Sınavlarda soruların zorluk dereceleri birbirinden farklı ama tüm soruların puan değerlerinin aynı olduğunu unutmayın. Kolay soru da 1 net, zor soru da 1 net.
Sınavın bitmesine az bir zaman kala, son kontrollerinizi yapın. Sonra cevap kağıdınızı ve soru kitapçığınızı görevli öğretmene teslim edin.
Bir oturum bittikten sonra, diğer sınavlarınızda da başarılı olabilmeniz için moralinizi yüksek tutmaya çalışın. Sonuç ne olursa olsun gülümseyin!
Ailelere uyarı: Aşırı ilgili davranmayın
Tabii sınav başarısında ailelere de büyük görevler düşüyor. Örneğin, sınava az bir zaman kaldığı için anne-babalar evdeki düzeni değiştirmemeye özen göstermeli. Çocuğunuza her zaman nasıl davranıyorsanız aynı şekilde devam etmelisiniz. Farklı davranıldığında öğrencinin kaygısı daha da artabilir.
Çocuğunuz başarılı ya da başırısız da olsa, her koşulda onların yanında olacağınızı hissettirmelisiniz.
Çocuğunuzda üstün beklentiler oluşturmayın. Onları sınırlarının üstünde zorlamak, ulaşamayacağı hedefler konusunda ısrarcı olmak gerginlik, kaygı, başarısızlık, güvensizlik ve mutsuzluk sonuçlarını doğurur.
Zorunluluk ya da kesinlik ifade eden sözlerden uzak durmaya çalışın. En az şu puanı almalısın, bu sınav senin için çok önemli, dikkatli olmalısın, sakin ol sakın heyecanlanma gibi söylemlerle bulunmamak gerekiyor.
Sınava giren öğrencinin önce sağlıklı olması gerekiyor. Eğer sağlıklı ise bilgilerini kullanabilir. Sağlığın başarıdan daha önemli bir değer olduğu unutulmamak gerekiyor.
Çocuğunuzu arkadaşlarıyla ya da akrabalarıyla kıyaslamak, sınava hazırlık sürecinde yapılacak en büyük yanlışlardan biridir.
Çocuğunuz için yaptıklarınızla ve gösterdiğiniz fedakarlıklarla ilgili söylemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Son dönemlerde mümkün olduğunca sınava dair konuşmalar yapmamak daha iyi olur. Sınav sabahı sanki normal bir günmüş gibi hareket edin. Çocuğunuz üzerinde aşırı ilgi oluşturmayın.