Güncelleme Tarihi:
Sonu öç ile biten kelimeler genelde bileşik kelime halinde bulunmaktadır. Bu kelimelerin anlamlarının Türk Dil Kurumu sözlüğünde de geçmesi önemlidir. Bu sayede kelimenin geçerliliği sağlanmış olmaktadır.
Sonu öç İle Biten 3 Harfli Kelimeler
Göç, höç, pöç, köç, çöç, söç, böç
Türkçede sonu öç ile biten ve en yaygın kullanılan 3 harfli kelime göç kelimesidir. Bir yerden başka bir yere taşınmayı ifade eden bu kelime Eski Türklerin bir destanına da konu olmuştur.
Pöç kuyruk sokumu kemiğinin adıdır. Höç deveyi kaldırmak amacıyla söylenen kelimedir.
Köç kelimesinin ise birden çok anlamı bulunmaktadır. Birinci anlamı asma kilit olan köç kelimesinin ikinci anlamı et tahtasıdır. Bir diğer anlamı ev eşyası olan bu kelimenin son anlamı ise ot, ekin ve çayırların biraraya getirilmiş halinin adıdır.
Sonu öç ile biten bir diğer 3 harfli kelime olan böç korkunç yaratık, böcek anlamına gelmektedir. Söç ise sayısal olarak çeviren anlamını taşımaktadır. Son olarak çöç kelimesi ise çocuk dilinde ekmeği ifade etmektedir.
Göç kelimesi dışında sonu öç ile biten 3 harfli diğer kelimeler günlük hayatta çok sık kullanılmamaktadır.
Sonu öç İle Biten 4 Harfli Kelimeler
Türkçede sonu öç ile biten 4 harfli kelime bulunmamaktadır.
Sonu öç ile Biten 5 Harfli Kelimeler
Türkçede sonu öç ile biten 5 harfli kelime içgöç kelimesidir. Aynı ülke sınırları içinde bir yerden bir yere taşınmayı ifade eder.
Sonu öç İle Biten 6 Harfli Kelimeler
Kaçgöç, delgöç, içegöç, dışgöç.
Bunlardan eski Türk romanlarında da geçen kaçgöç kelimesi Müslüman kadın ve erkeklerin aynı ortamda bulunmaktan kaçınmalarını ifade eder.
Dışgöç kendi ülkesinden başka bir ülkeye taşınmayı ifade ederken, içegöç ise bir ülkeye başka ülkelerden insanların gelmesi demektir.
Sonu öç ile Biten 7 Harfli Kelimeler
Dışagöç.
Bir ülkeden başka bir ülkeye doğru yer değiştirmeyi ifade eder.
Sonu öç İle Biten 8 Harfli Kelimeler
Kesin göç. Bir daha geri dönmemek üzere bulunduğu yerden başka bir yere taşınmayı ifade eder.
Türkçede öç tek başına da bir anlam ifade etmektedir. Kötülüğe kötülükle karşılık verme isteğini ifade eden bu kelimenin eş anlamlısı intikam kelimesidir.
Türkçede sonu öç ile biten 9 harfli kelimeler de mevcuttur. Bunlar geçici göç, günlük göç, geriye göç kelimeleridir. Bunlardan günlük göç, kırsalda yaşayan insanların sabah çalışmak için kente gidip akşam evlerine dönmelerini ifade eder.
Sonu öç ile biten gametik göç kelimesi ise 10 harflidir. Memeli hayvanların üremek amacıyla gerçekleştirdikleri göçü ifade eder.
Katkısız göç ve klimatik göç kelimeleri ise sonu öç ile biten 11 harfli kelimelerdir. Katkısız göç bir ülkedeki iç ve dış göçlerin hesaplanıp nüfus değişikliğinin belirlenmesidir. Klimatik göç ise hayvanların hava şartlarından dolayı yaptıkları göçü ifade eder.
Mevsimlik göç kelimesi ise sonu öç ile biten 12 harfli bir kelimedir. Kısa dönemler için insanların bulundukları yerden başka bir yere gitmesini ifade eder. Genellikle çalışmak için gerçekleştirilen bir göçtür.
Görüldüğü gibi Türkçede sonu öç ile biten kelimeler genellikle göç kelimesi ile başka bir kelimenin birleşik kelime oluşturmasından meydana gelmektedir.
Kelimeler insan hayatını şekillendiren, tüm alanlarını düzenleyen yapılardır. Bu nedenle kelimeler insan hayatının merkezinde yer almaktadır. Bu durum kelime dağarcığını çoğaltmanın önemini arttırmaktadır.