Somutlama nedir? Nasıl bulunur? Somutlama ve soyutlama arasındaki farklar

Güncelleme Tarihi:

Somutlama nedir Nasıl bulunur Somutlama ve soyutlama arasındaki farklar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 23:38

Somutlama ve soyutlama kavramları Türk Dili Ve Edebiyatı dersinin bir konusudur. Hatta bu konu eğitim yaşamımızda örneklerle beraber bizlere öğretilmektedir. Soyut ve somut kavramlarını kelime anlamı olarak günlük yaşantımızda da kullanmaktayız. Bu iki kavram arasında belirli farklar da bulunmaktadır. Somutlama nedir, somutlama nasıl bulunur, somutlama ve soyutlama arasındaki farklar nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Türkçede somut ve soyut kelimeler vardır. Bilindiği gibi soyut olan sözcükleri somut olan sözcüklere oranla anlamak daha zordur. İşte burada devreye somutlama konusu girmektedir. Türk Edebiyatı alanında uzman olan kişiler somutlama ve soyutlama konuları çok daha bilmekte ve anlatmaktadır.

 Somutlama Nedir? 

 Soyut kavramların anlatılması ve anlaşılması zor olduğu sebebiyle bu kavramların çeşitli tekniklerle somut hale dönüştürülmesine somutlama denmektedir. Bu sayede soyut olan kavramlar daha anlaşılır hale getirilmektedir. 

 Somutlama işleminin bir diğer ismi de somutlaştırmadır. Soyut olan bu kavramları anlaşılır hale getirmek için de somut olan kelimelerden yararlanılmaktadır. 

 Somutlama işlemine kısa bir örnek verelim. Kelime olarak hüner kelimesi soyut anlamlı bir sözcüktür. Cümle içerisinde hüner kelimesini kullanmak yerine bu sözcükle aynı anlama gelen somut bir sözcük kullanılır. Örneğin somut anlamlı bilek kelimesinden burada yararlanabiliriz. Cümle içerisinde kurduğumuzda somutlama olayını daha iyi anlayacaksınız. O hünerine çok güveniyor demek yerine O bileğine çok güveniyor dediğimizde hüner kelimesini bilek kelimesiyle değiştirterek cümle içinde somutlama yapmış oluruz. 

Haberin Devamı

 Somutlama Nasıl Bulunur? 

 Somutlamanın nasıl bulunacağına geçmeden önce somutlamanın nerelerde görülebileceğine bakalım. Somutlama kişiselleştirme ve benzetme teknikleriyle yapılmaktadır. Eğretimeler de somutlamaya sıklıkla rastlarız. 

 Somutlamalara genellikle deyimlerde de rastlarız. Somutlamanın bir şartı vardır. Somutlama olabilmesi için soyut bir kavramın da olması gerekir. Bu şart karşılanmadığında sadece benzetme veya kişiselleştirmeden bahsedilebilir. 

 Bu bilgilerden yararlanarak ve bu konuyla ilgili bolca soru çözerek somutlamayı bulabiliriz. Şimdi birkaç örnekle somutlamanın nasıl bulunduğunu anlatalım. 

 Örnek1: Kesti bölük bölük dert beni.

 Bu cümlede dert kelimesi soyut bir sözcüktür. Fakat soyut bir sözcük olan dert somutlaştırılmıştır. Çünkü dert kelimesi bu cümlede kişiselleştirilmiştir. Bunu da kesti bölük bölük kelimelerinden anlamaktayız. Bilindiği gibi normal şartlarda dert anlamı bölük bölük kesilemez. Fakat burada kişisel bir hale getirilmiştir. 

Haberin Devamı

 Örnek2: Somutlamaya deyimlerde de rastlarız dedik. Bir deyim cümlesi olan '' Kendi yağıyla kavrulan biriydi. '' cümlesi verilebilir. Burada kişiselleştirme yapılmıştır. Bir insan gerçek anlamda yağda kavrulamaz. Soyut olan kavram somutlaştırılmıştır. 

 Somutlama ve Soyutlama Arasındaki Farklar 

 Somutlama ve soyutlama arasında bazı temel farklar vardır. Somutlamanın tanımına yukarıda yer verdik. Burada da soyutlamanın tanımına yer vererek arasındaki farkları inceleyelim. Beş duyu organımızda algılayamadığımız şeyler soyut kavramlardır. Düşünce yoluyla algıladığımız kavramlar soyuttur. 

 Somut olan bir sözcüğün sanki soyutmuş gibi kullanılmasına somutlaştırmanın da tam tersi olan işleme soyutlama denmektedir. 

Haberin Devamı

 Somut var olan maddeye denmektedir. Soyut ise yok olan maddedir. Örneğin düşlerime kanat takacağım cümlesinde düş kelimesi soyut bir kavramdır. Çünkü düş ancak düşünceyle algılanabilir. Fakat bu cümlede düşlere kanat takılmıştır. Kanat ise sadece kuşlarda olan bir özelliktir. O halde düşler burada kuşa benzetilerek kişiselleştirilmiş ve soyut olan düş kavramı somutlaştırılmıştır. 

 Soyutlama ise somutlamanın tam tersidir. Soyutlamada somut olan sözcük soyut şekilde kullanılır. Bir örnek verelim. Taş kavramı somut bir kelimedir. Şöyle bir cümle kurduğumuzda '' Taş kafamı yardı. '' Bu cümlede taş kelimesi somut şekilde kullanılmıştır. Bir de bu cümledeki taş kelimesini soyut şekilde kullanalım. '' Benim annem çok taş kalplidir.'' Bu cümledeki taş kelimesi ise soyut bir kavram olarak ele alınmıştır. 

Haberin Devamı

 Bu örnekler bizlere somutlama ve soyutlamanın özelliklerini de vermiştir. Aynı zamanda somutlama ve soyutlama arasındaki farkları da göstermektedir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!